Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

19. april falt 250 år med historie i bakken

I Oslo finnes det et eget register over trær i indre by, 14 000 trær registrert etter art, størrelse og tilstand.

SVUNDNE TIDER: Hertzbergs gate, fotografert i 1924. I bakgrunnen leiegårdene på Jessenløkken, ferdigstilte to år tidligere. Lengst til venstre står et gammelt asketre mens byen lukker seg rundt det.
Foto: Oslo Museum/Fritz Holland. Bildet er et utsnitt av originalfoto.
SVUNDNE TIDER: Hertzbergs gate, fotografert i 1924. I bakgrunnen leiegårdene på Jessenløkken, ferdigstilte to år tidligere. Lengst til venstre står et gammelt asketre mens byen lukker seg rundt det. Foto: Oslo Museum/Fritz Holland. Bildet er et utsnitt av originalfoto. Vis mer

Fem sekunder. Kanskje fire, sikkert ikke mer enn seks – ingen sto der med stoppeklokke. Men la oss si fem sekunder, si at det var tiden det tok. For et tre som har stått på samme plass i to hundre år, er fem sekunder ingenting. For en som ser det komme rett imot seg, er det en hel evighet.

– Det detter og detter og detter, nesten som "i sakte film, før jeg hører et enormt brak og rekker å tenke at «herregud, det treffer jo faktisk huset», sier John-Einar Øye (62).

–- «Treet kommer gjennom taket vårt».

Det fins, grovt anslått, en million trær i Oslo. Mange av dem lever under tøffe forhold: vinterfrost, hetebølger, veisalt, eksos og asbest, anleggsmaskiner som graver i jorda, ny asfalt som legges oppå den gamle. Iblant hender det at noen av dem faller, blir slått over ende av vinden, eller de hogges ned, fordi de vurderes som en fare for omgivelsene. At et tre bare knekker på midten, uten forvarsel, på en dag uten et vindpust i lufta, og midt i tettbebyggelsen - det skjer derimot aldri. Helt til det gjør det likevel.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?