39 omkom på fotballkamp

I dag møtes Liverpool og Juventus igjen, 20 år etter tragedien på Heysel stadion.

RIKTIG NOK ER DET KVARTFINALE I MESTERLIGAEN, og det er i seg selv nok til å kalle kampen spesiell.

Men det er mer. Når Italias mestvinnende fotballklubb i kveld møter Englands mestvinnende fotballklubb, er det første gang siden Europacupfinalen på Heysel stadion i Brussel for 20 år siden, den 29. mai 1985.

DE VAR PÅ NØYTRAL GRUNN. Fansen hadde brukt dagen på å drikke på byens puber, og de ankom stadion med flagg og høylydt skråling. Det var tilløp til bråk lenge før kampstart, så politiet økte bemanningen kraftig. I Liverpool hadde supporterklubben bekymret seg i mange uker.

Det kom 58 000 tilskuere. Belgiske myndigheter hadde opprettet et såkalt nøytralt område på stadion. Området var avsperret med et spinkelt gjerde. På hver side satt supporterne, som dermed var plassert altfor nærme hverandre, en avgjørelse begge klubbene hadde gått imot på forhånd.

Rett før avspark eksploderte det. Liverpool-tilhengere knuste politiets lite fryktinngytende sperring, og de to gruppene krasjet sammen. Noen hevdet i etterkant at det var et svar på at fans av Juventus hadde kastet stein og andre gjenstander på fans og spillere.

- Ingen tar med seg murstein inn på kamp, det ble snart klart for oss at de faktisk kastet biter av Heysel stadion på oss, skriver Alan Hansen, som spilte for Liverpool den gang og som nå er sportskommentator i BBC.

Da en vegg kollapset, oppsto det panikk. Juventus-fans ble klemt ihjel mens de forsøkte å rømme fra folkemassen.

Politiet fikk ikke kontroll over situasjonen, og opprørspoliti ble innkalt. Da de så hvor alvorlig det var, satte Røde Kors opp telt i området for å behandle de sårede. En prest ble også tilkalt for å gi ofrene den siste olje.

39 italienske og belgiske juventussupportere døde. Over 350 ble skadd.

Til tross fra protester fra begge lags trenere, fortsatte kampen. Juventus vant 1-0 takket være en straffe av Michel Platini i andre omgang.

«MAGGIE» TOK GREP. Oppførselen på «skammens dag» bidro til at engelske fotballklubber ble utestengt fra europacupfotball i fem år, Liverpool i seks.

- Vi må renske sporten fra denne hooliganismen hjemme, så kan vi kanskje dra utenlands igjen, sa statsministeren Margaret Thatcher, som tok grep om opprydningen.

Det ble samtidig starten på en sportslig nedtur i internasjonale turneringer som England først snudde skikkelig med Manchester Uniteds mesterligatriumf i 1999.

14 FORHATTE. Rettssaken gikk over fem måneder i Belgia i 1989. 14 liverpoolfans ble funnet skyldige og fikk tre års fengsel for «ufrivillig drap».

Halvparten av dommene ble betinget. Vold på fotballbanen har det siden blitt mindre av takket være alkoholforbud, sitteplasser i stedet for ståplasser og at man har plassert rivaliserende fans på ulike deler av stadion.

Før disse tiltakene ble satt ut i livet opplevde Liverpool en ny tragedie, som igjen skulle gjøre manager-legenden Bills Shanklys berømte ord til skamme: «Fotball handler ikke om liv og død, det er mye viktigere enn som så,» ga ingen mening da 96 supportere ble klemt ihjel på Hillsborough stadion i 1989.

Denne gangen var ikke årsaken bråk, men at politiet slapp for mange inn på arenaen. Siden da har Liverpool vært blant de engelske lagene som har opplevd den største nedturen, også sportslig.

MEN NÅ ER MERSEYSIDE-KLUBBEN tilbake på det høyeste nivået i Europacupen - sammen med Juventus, som har vært der stort sett hele tida. Når de to gigantene i kveld møtes for første gang siden Heysel-tragedien, skjer det i forsoningens navn.

- Det vil bli følelser, sier Juventus-manager Fabio Capello til nyhetsbyrået Associated Press.

- Og de vil bli følt av begge lag, legger han til.

Men det vil bli mer enn følelser. Vennskapet som i dag råder mellom de to klubbenes supportere, vil bli markert på forskjellige måter i forkant av kampen:

På formiddagen kampdagen spilles det et vennskapsoppgjør mellom to supporterlag.

Under minuttet med stillhet før kampstart, vil ordet «amicizia» («vennskap») bli dannet som en stor mosaikk på Anfield stadions berømte endetribune, The Kop.

Supportere og Liverpool-kaptein for 20 år siden, Phil Neal, vil sammen bære et banner med innskriften «In Memoria e Amicizia» («som et minne og for vennskap») fra The Kop til Anfield Road End, hvor juventussupporterne skal sitte. Banneret vil også ha innskrevet navnene til de 39 ofrene.

Alle tilskuerne vil få en firesiders brosjyre på italiensk som promoterer vennskap. Brosjyrens bakside bærer budskapet «Vi beklager. Dere går aldri alene». Den siste strofen er selvfølgelig hentet fra den berømte musikal- og fotballhymnen «You\'ll Never Walk Alone».

I TILLEGG HAR ENKELTPERSONER allerede tilbudt sin hjelp. En av dem er Terry Wilson, en 38 år gammel livvakt fra Broadgreen, som var en av de 14 som ble dømt etter tragedien på Heysel.

- Jeg er virkelig lei meg for at folk døde - virkelig, virkelig lei meg. Jeg var lei meg rett etter at det hadde skjedd, jeg er lei meg nå og jeg vil være lei meg for alltid, sier Terry Wilson til Liverpools hjemmesider.

FREDAG DRO HAN TIL ITALIA for å besøke lederen for foreningen til de Heysel-etterlatte, Otello Lorentini, som selv mistet sønnen Roberto.

- Det gjorde meg vondt å høre om Roberto og hans etterlatte, for det var første gangen jeg fikk innsikt i ett enkelt individs skjebne. Historien var hjertevrengende, og det var bare én! Det finnes 38 andre som ligner, sier Wilson.

EN FRANSK FORFATTER som skriver bok om Heysel-tragedien, tok initiativ til møtet. Ifølge ham visste ikke Lorentini hva han skulle svare hvis noen ba om tilgivelse, for det hadde ikke skjedd, ikke før nå.

- Selvfølgelig kan jeg aldri gjøre opp for den smerten de etterlatte har følt. Men hvis jeg kan hjelpe, iallfall litt, ved å gi dem en sjanse til å tilgi, så er det verdt turen, sier den angrende Wilson.

Forsoningens fotballkamp starter klokka 20.45.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KAOS OG DØD:</B> Det er 20 år siden Juventus og Liverpool møtte hverandre på Heysel i Belgia. 39 juventussupportere døde
POLITISPERRINGEN HOLDT IKKE:</B> De to supporterklubbene var bare skilt fra hverandre med en skrøpelig sperring. 350 ble skadet, mange ble reddet da andre supportere ga dem førstehjelp.
<B>TRAGEDIEN VAR ET FAKTUM:</B> Først dagen etter kampen kom de fryktelige realitetene for en dag. 39 personer var døde.
POLITIBEREDSKAPEN VAR ØKT:</B> Det hjalp ikke. I ukesvis hadde aggresjonen bygget seg opp før den viktige kampen.
SJOKKSKADD:</B> Her hjelper juventusspilleren Zbigniew Boniek en supporter etter kampen.
39 DØDE:</B> Alle var juventussupportere, de fleste var italianske.
SCORET SEIERSMÅLET:</B> Kampen fortsatte til tross for bråket. Juventus vant med ett mål etter at Michel Platini satte inn straffen bak Liverpools målmann Bruce Grobbelaar i andre omgang.