52 ting du bør vite

En dose trivia fra Anne Lene til deg.

Julens Trivial Pursuit-turnering minnet meg på at det var på tide med en dugnadsinnsats på allmennkunnskapsfronten. Til alle som har nyttårsforsetter om noe lignende, her er cirka 52 ting som er verdt å vite. Eller kanskje ikke…

Trivia betyr «uviktige momenter», spesielt når det gjelder informasjon.

Å samle på trivia er kjent som spermologi, eller «frøsanking».

Apropos frø: Unge kvinner foretrekker menn som andre kvinner finner attraktive. Så hvis gutta først har draget, er de i en god sirkel.

Antallet venstrehendte har for øvrig økt betraktelig de siste tiår, kanskje fordi venstrehendte lettere tiltrekker seg partnere enn før.

Menn av Masaifolket er over to meter høye, og Da Vincis Mona Lisa har ikke øyenbryn. Det var mote blant renessanse-menneskene i Firenze å barbere dem av.

Ingen (?) kan slikke seg selv på albuen. Kuer kan slikke seg selv i nesa.

Og Gene Cooperman and Daniel Kunkle har bevist at man kan løse alle mulige varianter av Rubiks kube på maks 26 vridninger.

En hel almeskog i Oregon, USA regnes som én organisme fordi alle trærne er stiklinger fra et første tre. Men verdens største levende organisme er en sopp: Nettverket i bakken dekker 11 kvadratkilometer og er mellom 2000 og 8500 år gammelt.

En gjennomsnittlig blyant inneholder nok bly til å skrive omtrent 45000 ord, eller en linje på drøyt 56 kilometer.

I 1917 ble bokstaven å innført i stedet for aa. Det sparer jo litt bly.

«Forty» er det eneste engelske tallordet hvor alle bokstavene står i alfabetisk rekkefølge, og Kontiki-museet er det eneste norske museet som er i besittelse av en Oscarstatuett. Den har de fordi filmen Kon Tiki vant Oscar for beste dokumentar i 1951.

Kineserne trykket bøker for allerede over 1100 år siden: Den eldste kinesiske boken er datert 11. mai 868.

De finner til gjengjeld ikke opp så mange etternavn: Det er bare totalt 1600 etternavn i Kina, og 85% av alle kinesere har de 100 vanligste. De tre aller vanligste er Li, Chang og Wang.

Den første tannbørsten ble oppfunnet i Kina i 1498, og besto av hårstubber fra griser. I USA ble tannpussing først rutine under andre verdenskrig.

Tannemalje er kroppens hardeste materiale. Et mineral som har nøyaktig samme sammensetning som Supermanns skrekk, kryptonitt, er funnet i Serbia. Det kalles Jadaritt, og er helt ufarlig for mennesker.

Verdens eldste gullgruve ligger i Georgia og er datert til 2500 år f Kr. Tidenes største gullklump som er funnet veide 69 kg.

De største (sne-) hagl som er registrert veide rundt 1 kg.

Fordypningene i golfballene er der for å minske luftmotstanden slik at ballen flyr bedre. En golfball må visstnok ha en fart på 7,9 km i sekundet for å gå i bane rundt jorden. Det er blitt spilt golf på månen, og det ligger visst fremdeles 2-3 baller igjen der oppe.

Første levende vesen i verdensrommet var derimot ingen golfspillere, men fruktfluer.

Mennesket har 7 nakkevirvler. Det har også sjiraffer.

Ca 10 mennesker blir hvert år angrepet av hvithai, de fleste overlever.

Mens vi er i havet: I Minas Basin på Nova Scotia kan tidevannsforskjellen være 16m, og verdens største korallrev ligger utenfor Røst i Lofoten.

Torsken har enormt god luktesans og kan lukte agn på 700 meters avstand. Kun to land i verden verken grenser til eller har naboland som grenser til hav: Usbekhistan og Liechtenstein.

6 av verdens 13 høyeste fosser er i Norge, og Norge er også det land i verden som har hatt flest vannmøller pr innbygger.

Vi er mest irritable mellom klokka 16 og 18.

Uansett tid på døgnet er lyse og rødhårete hunder antatt å være de sinteste, og griser sover alltid på høyre side.

Flodhesten er i slekt med grisen, og mens vi snakker om familie: Tyrannosaurus Rex’ nærmeste nålevende slektning er tamhøna.

Og siden det er nyttår passer det å avslutte med at Dom Perignon, mannen bak champagnen, var en fransk munk som levde fra 1638-1715. Sånn, da får det holde for i år.

dagbladet@annelene.no

GAMMEL: Den første tannbørsten ble laget i Kina i 1498, og busta besto av hårstubber fra griser.
VANEDYR: Grisen sover forøvrig alltid på sin høyre side.