6000 ganger giftigere enn blåsyre

Ricin er enhver terrorists drømmevåpen. Det er billig, dødelig og lett å lage.

6000 ganger giftigere enn blåsyre

2001 REVISITED. Postkontoret i kongressbygningen i Washington mottok mandag kveld et brev med pulver. Det ble funnet spor av det ekstremt giftige stoffet ricin i pulveret.

  De ansatte visste allerede ganske mye hvordan de burde opptre. Hit kom også de første brevene med miltbrannbakterier bare en måned etter terrorangrepet 11. September 2001. Og nå som den gang tror myndighetene det dreier seg om et terrorangrep.

   I oktober og november 2001 døde fem amerikanere som følge av miltbrannbrevene. 22 ble registrert smittet. Det kom 8600 meldinger om potensielle terrorangrep med miltbrann i brev og post. 590 ble ansett som reelle. Også i Norge førte miltbrannfrykten til 3000 antibiotikakurer. Ingen miltbrannbakterier ble funnet, men tulleterroren den høsten kostet oss mellom 20 og 30 millioner.

DEN AMERIKANSKE ETTEFORSKNINGEN, den bredeste noen sinne på bioterror, klarte ikke å påvise noen sammenheng mellom dødsfallene og terrorgrupper. FBI vet fortsatt ikke hvem som sendte brevene, men bakteriene ble sporet tilbake til amerikanske laboratorier. De kan stamme fra en kultur fra 50-tallet.

  Etter dette har fokuset på biologiske våpen vært enormt. Mot miltbrann finnes en behandling. De fleste som settes på antibiotikakur overlever. Slik er det ikke med ricin.

EN BITTELITEN DRÅPE DREPER. Hadde noen fått ricin i seg på mandag hadde de vært døde nå. Det er grunn til å ta et slikt funn på alvor. I går ble flere kontorbygninger i sentatet er stengt, alle rom undersøkes nærmere, og flere høringer er avlyst. Mot denne giften finnes ingen motgift.

  Døden inntreffer fra 36 til 48 timer etter at man har blitt utsatt for ricin, avhengig av hvor mye det er snakk om. Så lite som 500 mikrogram, omtrent et knappenålshode, er nok til å drepe en voksen person. Alle som forgiftes av proteinet dør.

  Ricin lages av bønner fra Ricinusplanten som presses til olje, som blant annet benyttes til bremsevæske. Fra bønnene kan det også utvinnes et toksin kalt ricin.

RASK KVELNING. Ricin skader de fleste organer, deriblant lunger, lever og nyrer.

  I starten vil den utsatte oppleve tett bryst, hoste, pustevansker, kvalme og muskelsmerter. Man kan få blodig diare.

  Innen få timer svulmer kroppens pusteorganer opp, væske samles i lungene, det blir umulig å puste, huden blir blå og man kveles og dør. Den eneste behandlingen er smertelindring.

  Som biologisk våpen kan ricin spres og pustes inn som aerosol, inntas via mat eller injiseres i kroppen. Ricin er en gift, ikke en mikrobe, det er derfor ikke smittsomt fra person til person.

DE FLESTE KAN LAGE DEN SELV. Biologiske og kjemiske våpen har blitt karakterisert som fattigmanns atomvåpen. Ricin kan alle lage. Giften er basert på ingredienser du lovlig kan kjøpe. Basisen er bønner, lut og neglelakkfjerner. Giften kan lages med enkelt utstyr på et par dager.

  Det er den spesielle belgfrukten kastorbønne, også kalt ricinusfrø, som er basis i giften. Kastorplanten stammer fra Afrika. Den blir faktisk brukt som hageplante, selv om den ikke anbefales for småbarnsforeldre eller hundeeiere. Frøene er nemlig ekstremt giftige.

  Den vokser også vilt langs elvebredder og andre steder hvor det er varmt og vått. Bladene på planen ligner bladene på cannabisplanten. Selv om frøene til kastorplanten er ekstremt giftige, er de kilde til en rekke nyttige produkter. Det er funnet kastorbønner i Egyptiske gravkamre fra 4000 år før kristus.

  Kastorolje er blant mange kjent som lakserende middel. Den brukes også i Nylon. Dessuten er den hovedingrediensen i den godt kjente motoroljen Castrol-R Racing Motor Oil.

  Ricin er gram for gram 6000 ganger mer giftig en cyanid.

RICIN ER IKKE NOE NYTT. For snart 100 år siden studerte amerikanske forskere giften som et potensielt våpen da første verdenskrig brøt ut.

  Andre verdenskrig kom. Det britiske militæret utviklet en ricinbombe på en topphemmelig biologisk våpenfabrikk i Wiltshire. Ricin fikk kodenavnet Compound W, W-bomba. Den ble testet men aldri brukt på sivile eller soldater under krigen.

  Flere rapporter tyder på at ricin kan ha blitt brukt i krigen mellom Iran og Irak mellom 1980 og 1988. Sikkert var det i alle fall at Saddam brukte nye typer våpen.

  Saddams doktor død, Rihab Tah, produserte tidlig på 90-tallet nok biovåpen til å drepe dobbelt så mange mennesker som det bor på jorda, blant giftene var ricin.

  Før amerikanerne gikk til krig mot Irak i fjor mente de at at Saddam Husseins fryktede våpenarsenaler også inkluderte ricin.

  Og FN mente at Saddam Hussein hadde tilgang på det samme. Våpeninspektørene som forlot Irak i 1998 opplyste at Saddam hadde produsert giften. Det ble aldri gjort rede for hvor restene hadde tatt veien.

PARAPLY-DRAPET er nok det mest kjente ricin-drapet. 11. september 1978 ble den bulgarske flyktningen og skribenten Georgi Markov drept i London.

  Han døde etter at hemmelige agenter stakk ham med spissen på en paraply som var innsatt med giften. Han fikk høy feber og døde etter fire dager. Obduksjonen viste at han var drept av 0,2 milligram ricin. De skyldige ble aldri tatt. Dette var i Den kalde krigens glansdager. KGB og bulgarsk hemmelig politi har fått skylda for drapet.

MANGE HAR GÅTT MED RICIN-PLANER. I USA ble fire medlemmer av ekstremistgruppa Patriots Council arrestert I 1991 for å ha planlagt å drepe en politibetjent med ricin. Planen var å smøre inn ricinet på dørhåndtaket på offerets bil.

  I 1995 stoppet tollbetjenter en mann på vei inn i Canada fra Alaska med ricin. Og to år etter fant amerikanske etterforskere ricin i et laboratorium til en man som hadde skutt stesønnen sin.

  I Kabul november 2001 ble det funnet planer om å lage ricin. De tilhørte al-Qaida.

RICIN RYSTER EUROPA. I januar 2003 ble en rekke algeriere arrestert etter at det ble funnet ricin i en leilighet i London. Det ble snart klart at det dreide seg om en terrorcelle, muligens al-Qaida. Den britiske etterretningstjenesten M15 avslørte giftfabrikken i en leilighet i Nord-London.

  I mars 2003 ble ricin funnet på en jernbanestasjon I Paris. Giften ble funnet utblandet i en væske i to små flasker som befant seg i en oppbevaringsboks på stasjonen Gare de Lyon. Senere ble funnet knyttet til terrornettverk med tsjetjenske forgreniger.

MULLA KREKAR OG HUNDEGASSINGEN dukket opp. Militære talsmenn fra USA hevdet i august året før at Krekars gruppe Ansar al-Islam hadde testet ricin sammen med andre kjemiske og biologiske våpen i Nord-Irak, i et område kontrollert av kurdere. Britiske medier knyttet nå dette til ricinfunnet i London.

  Det hadde ikke vært mye snakk om Mulla Krekar i norsk offentlighet før nå.. CNN sendte nå gruoppvekkende bilder av terrorgruppas gasseksperiment på hunder og Dagbladet om gruppas mulige ricin-eksperiment.

DE HOLDT DET HEMMELIG. Nå kommer det fram at Det hvite hus også har mottatt post med ricin. Etter mandagens giftfunn i Kongressen bekrefter nå amerikanske myndigheter at det ble sendt ricin til Bush sin arbeidsplass i november 2003.

  Nå forsøker FBI å finne ut om det er noen sammenheng mellom de to forsendelsene. Det er utlovet en dusør på 100 000 dollar for den som kan hjelpe til med informasjon.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og har ikke vært publisert i papirutgaven. Eventuelle henvendelser kan rettes til

astrid.meland@dagbladet.no

GIFTIGE BØNNER: Kastorbønne uten skall. Er allerede svært giftig i bønneform og er basis for giften ricin.FOTO: USDA.GOVMED SKALLET PÅ: Planten er en av de mest giftige som finnes. Den vokser vilt ved elverbredder og sumper .FOTO: USDA.GOVDREPTE BULGARSK DISSIDENT: I 1978 ble satirikeren og den politiske flyktningen Georgi Markov drept med denne kula som inneholdt ricin. Den var satt på tuppen av en paraply som gjerningsmannen avfyrte mot låret til Markov da han gikk over Waterlo Brigde 11. september det året. Han fikk høy feber og døde fire dager etterpå. Det var antakelig KGB i samarbeid med bulgarsk hemmelig politi som sto bak drapet, selv om en gjerningsmann aldri ble tatt. Foto: EPA- EKSPERIMENTERTE MED RICIN: Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam skal ha ekspermintert med ricin, skrev New York Times i januar 2003. De skal ha testet stoffet på gårdsdyr i Nord-Irak. CNN viste bilder av det som angivelig var gruppas forsøk med giftgass på hunder.
UTVIKLET AV KGB: Med en slik paraplymekanisme ble Markov drept med ricin. Etter murens fall ble det avslørt at ricin ble brukt av Sovjetunionen i denne spesielle paraplymekanismen for å forgifte ulike offer. Dette systemet ble utviklet i et hemmelig laboratorium og de to tidligere KGB-agentene Oleg Kalugin og Oleg Gordievsky gikk ut og innrømmet sovjetisk medvirkning. Det ble rapportert at bulgarske myndigheter brukte en italiensk vinningskriminell for å drepe Markov. Grafikk: Viritual Naval Hospital
FULL ALARM: På mandag ble det oppdaget ricin i et brev med pulver sendt til Kongressen. Det var også hit de første miltbrannbrevene kom i oktober 2001. Fem amerikanere døde av bakterien. Her jobber ansatte i politigruppa HAZMAT (hazardous material) med mandagens ricinfunn. Foto: MARK WILSON/AFP
GIFTIGE BØNNER: Kastorbønne uten skall. Er allerede svært giftig i bønneform og er basis for giften ricin.FOTO: USDA.GOVMED SKALLET PÅ: Planten er en av de mest giftige som finnes. Den vokser vilt ved elverbredder og sumper .FOTO: USDA.GOVDREPTE BULGARSK DISSIDENT: I 1978 ble satirikeren og den politiske flyktningen Georgi Markov drept med denne kula som inneholdt ricin. Den var satt på tuppen av en paraply som gjerningsmannen avfyrte mot låret til Markov da han gikk over Waterlo Brigde 11. september det året. Han fikk høy feber og døde fire dager etterpå. Det var antakelig KGB i samarbeid med bulgarsk hemmelig politi som sto bak drapet, selv om en gjerningsmann aldri ble tatt. Foto: EPA- EKSPERIMENTERTE MED RICIN: Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam skal ha ekspermintert med ricin, skrev New York Times i januar 2003. De skal ha testet stoffet på gårdsdyr i Nord-Irak. CNN viste bilder av det som angivelig var gruppas forsøk med giftgass på hunder.
GIFTIGE BØNNER: Kastorbønne uten skall. Er allerede svært giftig i bønneform og er basis for giften ricin.FOTO: USDA.GOVMED SKALLET PÅ: Planten er en av de mest giftige som finnes. Den vokser vilt ved elverbredder og sumper .FOTO: USDA.GOVDREPTE BULGARSK DISSIDENT: I 1978 ble satirikeren og den politiske flyktningen Georgi Markov drept med denne kula som inneholdt ricin. Den var satt på tuppen av en paraply som gjerningsmannen avfyrte mot låret til Markov da han gikk over Waterlo Brigde 11. september det året. Han fikk høy feber og døde fire dager etterpå. Det var antakelig KGB i samarbeid med bulgarsk hemmelig politi som sto bak drapet, selv om en gjerningsmann aldri ble tatt. Foto: EPA- EKSPERIMENTERTE MED RICIN: Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam skal ha ekspermintert med ricin, skrev New York Times i januar 2003. De skal ha testet stoffet på gårdsdyr i Nord-Irak. CNN viste bilder av det som angivelig var gruppas forsøk med giftgass på hunder.
GIFTIGE BØNNER: Kastorbønne uten skall. Er allerede svært giftig i bønneform og er basis for giften ricin.FOTO: USDA.GOVMED SKALLET PÅ: Planten er en av de mest giftige som finnes. Den vokser vilt ved elverbredder og sumper .FOTO: USDA.GOVDREPTE BULGARSK DISSIDENT: I 1978 ble satirikeren og den politiske flyktningen Georgi Markov drept med denne kula som inneholdt ricin. Den var satt på tuppen av en paraply som gjerningsmannen avfyrte mot låret til Markov da han gikk over Waterlo Brigde 11. september det året. Han fikk høy feber og døde fire dager etterpå. Det var antakelig KGB i samarbeid med bulgarsk hemmelig politi som sto bak drapet, selv om en gjerningsmann aldri ble tatt. Foto: EPA- EKSPERIMENTERTE MED RICIN: Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam skal ha ekspermintert med ricin, skrev New York Times i januar 2003. De skal ha testet stoffet på gårdsdyr i Nord-Irak. CNN viste bilder av det som angivelig var gruppas forsøk med giftgass på hunder.