Å binge eller ikke å binge

14. april må millioner av «Game of Thrones»-fans ta det store valget.

<b>Bare en til: </b>Foretrekker du å se én episode i uka etter hvert som HBO slipper åttende og siste sesong av «Game of Thrones», eller venter du helt til 19. mai for å se hvordan det går med Jon Snow og Daenerys Targaryen, da det blir mulig å fråtse i seks episoder? Foto: Helene Sloan/HBO.
Bare en til: Foretrekker du å se én episode i uka etter hvert som HBO slipper åttende og siste sesong av «Game of Thrones», eller venter du helt til 19. mai for å se hvordan det går med Jon Snow og Daenerys Targaryen, da det blir mulig å fråtse i seks episoder? Foto: Helene Sloan/HBO.Vis mer

Strømmetjenester er for lengst blitt synonymt med såkalt binge watching. Betegnelsen ble kåret til årets nyord i 2015, og det å se to til fire episoder i strekk er i dag den vanligste måten å se tv-serier på. Men nyordet gir ikke bare gode assosiasjoner. Binge forbindes med overspising, flatfyll og manglende selvkontroll. Hvorfor sluker vi så mange episoder på rappen? Kan vi trygt nyte opplevelsen, eller bør vi bekymre oss over hvordan seriefråtsingen påvirker helsa og psyken vår?

Det begynte med DVD-boksene, som gjorde det uimotståelig fristende å sluke hele sesonger av «24», «Sopranos» og «Friends» i løpet av en helg. Det tok av for alvor fredag 1. februar 2013, den historiske dagen da Netflix slapp alle de 13 episodene av den nye serien «House of Cards» samtidig. 14. april 2019 må millioner av «Game of Thrones»-fans over hele verden ta det store valget: Binge eller ikke. Foretrekker du å se én episode i uka etter hvert som HBO slipper seriens åttende og siste sesong, eller skal du vente helt til 19. mai, da det blir mulig å fråtse i seks episoder – hvor hver episode nærmer seg en spillefilmlengde – på en og samme søndag? Eller legger du deg et sted imellom?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.