SVARER: Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn, og har du spørsmål, send dem til: jesper.juul@dagbladet.no. Illustrasjon: Lisa Aisato
SVARER: Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn, og har du spørsmål, send dem til: jesper.juul@dagbladet.no. Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

Å feie for egen dør

Foreldre og pedagoger elsker å «forebygge» og advare barn og unge mot alle livets farer. Det er det ingen vits i.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg får en del brev fra bekymrede foreldre og besteforeldre som er opptatt av risikoer og farer som venter barn og unge i den store, stygge verden. Jeg møter også mange fagfolk med ansikter furet av konstant bekymring.

Det siste store fra bekymringsindustrien heter «Barn og gambling». Muligheten til å spille om penger er nå så lett tilgjengelig på nettet at også helt unge barn på 9-10 år deltar og opplever å bli hekta. Spørsmålene er alltid de samme: Hvordan skal vi forhindre og forebygge?

Det er en blitt en tradisjon at barn og unge skal beskyttes mot alt som er farlig - men som ellers brukes, konsumeres og misbrukes av voksne. Det begynte i moderne tid for cirka 100 år siden, da den første radioen - krystallapparatet - kom i masseproduksjon. Da spådde man ikke bare familiens undergang, men også fordervelse av ungdommens moral. Det gjentok seg da fjernsynet ble allemannseie, og med de første dataspillene. Nå er det pc, laptop, Iphone med adgang til internett og de populære online-spillene som kaller på bekymring og katastrofeangst.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99 kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn