Barn igjen: Magasinets Eirik Alver fant igjen barnet i seg selv da han så «Kong: Skull Island» i det splitter nye 4DX-formatet.
Barn igjen: Magasinets Eirik Alver fant igjen barnet i seg selv da han så «Kong: Skull Island» i det splitter nye 4DX-formatet.Vis mer

«Å miste barnet i seg er forferdelig trist. 
Å finne det igjen, er ubeskrivelig»

Ned- og opptur.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det var fantastisk. Å sette seg i den skranglete vogna, holde fast i stangen som skulle hindre at jeg falt ut – og la det stå til. Spenningen som bygget seg opp mens jeg ble trukket sakte oppover og oppover, den skrekkblandede fryden helt på toppen, den vidunderlige følelsen av vektløshet da jeg raste nedover, og det fantastiske suget i magen idet jeg nådde bunnen og fløy – ja, fløy! – opp igjen. Pur lykke!

Som barn elsket jeg berg-og-dal-baner. Som voksen også. Men, kjærligheten varte ikke. Og jeg husker nøyaktig øyeblikket den kjølnet. Da fryd ble til skrekk, da glede ble til ubehag, da ør beruselse ble til svimmelhet og kvalme.

Space Mountain heter en av de mest populære attraksjonene i Disneyland Paris. Det finnes langt mer avanserte, høyere og kjappere berg-og-dalbaner ute i verden, men det var altså denne som snudde ting opp ned. På flere vis. Forventningene var enorme, det kriblet da jeg liksom ble skutt ut av en kanon, oppover og oppover. Og så fulgte vel to minutter med utforbakker, krappe kurver, looper og spiraler. Det var som å sitte i en sentrifuge. I praktisk talt stummende mørke. Da det hele var over følte jeg svimmelhet, kvalme – og noe som liknet på kjærlighetssorg. Jeg var i begynnelsen av 30-åra, og skjønte at mitt forhold til berg-og-dal-baner var over.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn