Å se, uten å bli sett

Et besøk på balkongen til Druen anbefales varmt. Men du trenger kanskje ikke velge full 3-retters middag.

HVOR ELLERS KAN du sitte og studere folk fra alle verdens hjørner, uten å bli lagt merke til sjøl?

Fredag lente seg ut over gelenderet. Nedenfor var det tjukt av folk, og et sammensurium av språk, fra sytete sunnmørsk til svingende spansk, steg opp fra mylderet.

- Se på hun der!

Fingeren til Fredag pekte på en tilårskommen kvinne med lyst, blått hår, spaserstokk og storblomstret buksedrakt. - Slike dollarturister trodde jeg ikke fantes lenger! Fantastisk. På balkongen over Druen på Aker Brygge er det virkelig mye å se. Du kan nyte synet av Rådhuset, Akershus festning, cruiseskip på størrelse med flytende boligblokker, Hovedøya - og folk av varierende størrelse, alder og nasjonalitet. På en varm dag i sommermånedene føler du virkelig at Oslo er en kontinental by.

- Får håpe at smaksløkene vil få like stort utbytte som øynene, sa Robinson.

ROBINSON OG FREDAG har besøkt restauranten ved inngangen til Aker Brygge flere ganger før. Inntrykket de har sittet igjen med har ikke alltid vært det beste - rent gastronomisk. Men det er et populært sted som fortjener en ny sjanse. Derfor satt Dagbladets utsendte der på denne ettermiddagen. Bordene ytterst på balkongen er selvfølgelig de mest populære, og da Robinson og Fredag ankom uten ha bestilt bord, var alle opptatt. Men en svært hyggelig og effektiv servitør kunne by dem beste orkesterplasser før det var gått et kvarter.

- Det går an å bestille en forhånds-oppsatt treretters, men alle rettene finnes også i à la carten. Og prisen ... Gi meg et øyeblikk, sa Robinson og begynte å regne. - Nei, ikke er det billigere heller. Tenker jeg velger å plukke sjøl.

Fredag syntes det hørtes fornuftig ut og valgte ristede kamskjell med stekt blomkål, løkmarmelade og parmesanskum (kr 118) til forrett, og sjøtunge med sellerirotpuré, revet pepperrot og nøttesmør (kr 189) til hovedrett. Robinson gikk for gratinert chèvre med syltet ingefær og ruccolasalat (kr 95) og kyllingbryst fylt med mozzarella og tomat, rødvinsglace og nypoteter (kr 198).

- Druen er kanskje vel så mye en vinbar som en restaurant, vinkartet og den fraværende spiseplikten vitner om det. For dem som ikke har solid kunnskap om gjæret druesaft, er det fint at de anbefaler vin til hver rett, sa Fredag.

- Og at det tilbys såpass mye vin på glass er også et svært sympatisk trekk, sa Robinson.

Etter litt diskusjon med servitøren, som fikk vist at han kunne leksa si, ble det bestilt ei flaske hvit Veneto: Soave Classico «San Michele» 2003 (kr 355). Den skulle vise seg å bli et godt valg.

OG HVORDAN VAR MATEN? - Chèvre er alltid godt og dette var ikke noe unntak. Sto det ikke i menyen at «det enkleste er det beste»? Dette var i hvert fall bra. Den syltede ingefæren ga en velkommen og spiss kontrast til osten, sa Robinson.

Fredag var ikke fullt så fornøyd med kamskjellene. Og heller ikke helt overbevist.

- Det er godt, men det mangler liksom noe. Det lille ekstra som gjør en helt ordinær god rett, til en eksepsjonell smaksopplevelse.

Hovedrettene bekreftet inntrykket ytterligere. - Du har nok rett, sa Robinson. - Kyllingbrystet fylt med soltørket tomat og mozzarella er saftig, smakfullt, tilbehøret bra, men ... Robinson lette etter riktige ord, men kom ikke på noe bedre enn å slutte seg til Fredags utsagn. - Jo, det mangler det lille ekstra.

Tilbehøret til sjøtungen, som foruten det tidligere nevnte besto av sukkererter og nypoteter, var bra. Fisken var det samme. Men heller ikke mer.

- Ikke spesielt spennende dom, men dette er og blir greit nok. Verken mer eller mindre. En solid, om enn kjedelig firer, sa Fredag.

Måltidet ble avsluttet med Druens sjokoladekake (kr 96) og kardemommeis (kr 78). Kaka gikk seirende ut her. - Både fet, mørk og søt. Akkurat slik en sånn kake skal være, konstaterte Fredag.

- TJA, SA FREDAG. - Servicen er topp, beliggenheten suveren, utsikten ideell, vinutvalget er kjempebra, og maten - helt grei, sa Robinson.

- Jeg er enig: Dette er en solid firer. Men neste gang vil jeg kanskje vurdere å benytte meg av at det ikke er spiseplikt her, og i stedet bruke en større del av budsjettet på god drikke, sa Fredag og hevet glasset.

<B>POPULÆR:</B> Druen ligger ved inngangen til Aker Brygge og er en av de eldste og mest populære rest aurantene der. Fra balkongen har du full oversikt.