«A special relationship»

Amerikanerne har flere ganger tidligere fått avslag på overvåking på norsk jord.

LANGT SAMARBEID MED CIA: Norske overvåkningsansatte har samarbeidet jevnt med CIA, særlig om kontraspionasje. Når det gjelder overvåkning av norske borgere, som norske myndigheter har eneretten til, har forholdet av og til vært spent når amerikanerne har tatt seg til rette. Foto: AFP/SAUL LOEB
LANGT SAMARBEID MED CIA: Norske overvåkningsansatte har samarbeidet jevnt med CIA, særlig om kontraspionasje. Når det gjelder overvåkning av norske borgere, som norske myndigheter har eneretten til, har forholdet av og til vært spent når amerikanerne har tatt seg til rette. Foto: AFP/SAUL LOEBVis mer

NORSK ETTERRETNINGSTJENESTE er som et bonsai-tre i forhold til britenes MI6 og amerikanske CIA. Norge har derfor i etteretningssamarbeid alltid fått mer spionhjelp enn det vi har kunnet gi tilbake.

- I et slikt skjevt samarbeidsforhold var det ikke lett for Politiets overvåkningstjeneste (POT) å avvise ønsker og fremstøt fra de to fremste vestlige beskyttelsesmaktene. Særlig kunne amerikanerne være pågående og ta seg selv til rette dersom det norske overvåkningspolitiet ikke var samarbeidsvillig eller tok tilstrekkelig hensyn til deres spesifikke sikkerhetsinteresser, heter det i boka «Den hemmelige krigen - overvåkning i Norge i 1914 - 1997» av Trond Bergh og Knut Einar Eriksen (1998).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

6 MÅNEDER*

Påskekupp

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr per måned. 0,03 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6måneder) (99kr/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.