Abortkrigen er i gang

Abortmotstanderne i USA setter inn det hittil hardeste støtet mot den 33 år gamle høyesterettsdommen som tillater abort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DENNE UKEN signerte Sør-Dakotas guvernør Mike Rounds den hittil strengeste antiabort-loven i noen amerikansk delstat.

Loven, som ble vedtatt av delstatsforsamlingen, gjør det til en forbrytelse for leger å foreta aborter. Legen kan ifølge den nye loven straffes med inntil fem års fengsel for å utføre inngrepet. Kvinner som har blitt gravide etter voldtekt eller incest vil heller ikke kunne foreta abort, men tillates såkalt nødprevensjon, eller angrepillen som det kalles på norsk. Bare hvis mors liv er i fare skal det kunne utføres abort.

- Rounds signatur markerer starten på en ny kamp for å få slutt på abort i USA, sier Rob Regier, lederen for South Dakota Family Policy Council, som er motstandere av fri abort, til New York Times.

Han berømmer Rounds for vedtaket.

Abortmotstanderne som står bak loven, planlegger å forfølge saken hele veien til Høyesterett, og utfordre den 33 år gamle rettskjennelsen, Roe v. Wade, som fastslår at delstaters forbud mot abort er i strid med kvinners konstitusjonelle rett («Constitutional freedom») til selv å avgjøre om de vil ta abort eller ikke.

DEN VEDTATTE LOVEN er ment å tre i kraft 1. juli, men få tror den vil bli stående slik at forbudet trer i kraft.

Aborttilhengerne i USA, som nå forbereder seg på den tøffeste abortkampen på over 30 år, vil enten kreve en folkeavstemning i delstaten, eller prøve loven i rettsapparatet.

- Selvfølgelig er vi skuffet over at guvernøren har stilt seg på politikkens side, snarere enn å støtte kvinnene i Sør-Dakota og beskytte deres helse og sikkerhet. Vi kommer selvfølgelig til å utfordre denne loven, sier Kate Looby, lederen for Planned Parenthood i Sør-Dakota, som driver statens eneste abortklinikk, til New York Times.

En folkeavstemning vil utsette den rettslige kjennelsen, men trolig havner saken uansett i rettssystemet på et senere tidspunkt.

Loven vil bli forkastet i en rettssak, fordi den er i strid med høyesterettsavgjørelsen fra 33 år tilbake, men det er ventet at abortmotstanderne vil forfølge saken helt til Høyesterett. Dermed vil abortmotstanderne gjøre alvor av å utfordre Roe v. Wade, og legge det åpent for et nasjonalt forbud mot abort i USA.

Pro-abortbevegelsen er nå usikre på hvilken strategi de skal velge. Standardmåten er å ta saken gjennom rettssystemet, men flere mener en underskriftkampanje for å få til en folkeavstemning er nødvendig for å mobilisere til kamp.

- Vi har fått kontroll på en del negativ oppmerksomhet, men vi har ikke bygget opp noen stor bevegelse. Det er vanskelig å mobilisere rundt en rettssak. Vi kan risikere å gi folk en falsk følelse av trygghet: «Ikke vær bekymret, Planned Parenthood vil ta loven til retten og ordne opp.» Dette kan gi folk en mulighet til å slippe å ta ansvar, sier Sarah Stoesz, leder for Planned Parenthood i Minnesota, Sør- og Nord-Dakota til Guardian.

MANGE ABORTTILHENGERE mener det er liten sannsynlighet for at Høyesterett vil tillate et abortforbud. Og flere abortmotstandere har også uttrykt skepsis, og mener at forsøket på å totalforby abort er dømt til å mislykkes. Også guvernør Rounds har sine tvil om fremgangsmåten.

- Personlig tror jeg Høyesterett vil være mer interessert i å se på ulike sider ved Roe v. Wade-dommen, enn å angripe den i sin helhet, sier Rounds til New York Times.

Han mener den rette fremgangsmåten, dersom abortmotstanderne skal vinne fram, er å utfordre lovene som tillater abort i små skritt av gangen.

- Å ikke engang tillate unntak for tilfeller av voldtekt og incest er en svært radikal posisjon. De fleste jeg har diskutert dette med mener det er en tåpelig lov, også de som er motstandere av abort, sier republikaneren Pat Haley i Sør-Dakotas delstatsforsamling.

Han stemte mot loven, selv om han er abortmotstander. Også George W. Bush går imot en så streng lov, han mener kvinner som er voldtatt eller utsatt for incest må få anledning til å velge abort.

MENINGSMÅLINGER viser at et flertall av amerikanerne fortsatt er for fri abort. Ifølge LA Times er mellom 55 og 67 prosent aborttilhengere i USA. Når spørsmålet som stilles er om graviditeten vil sette kvinnens liv i fare eller var følge av incest eller voldtekt, svarer 75 prosent at de er for fri abort.

Det kommer til å ta tid før abortloven når Høyesterett, sannsynlig skjer det ikke før presidentvalget  i november 2008. Amerikanerne må i så tilfelle gjennom et nytt presidentvalg før saken behandles. Dermed kan abortsaken bli en viktig valgkampsak og en vanskelig sak for republikanerne. Så lenge flertallet for abort er så stort, kan de risikere å tape valget på abortsaken. Velgere som tidligere har stemt republikansk fordi de ikke anså abortsaken som aktuell, kan komme til å snu.

Ifølge LA Times har Bush allerede mistet velgere i grupper med konservativt økonomisk grunnsyn, men som er liberale i forhold til spørsmål som abort. I tillegg er det også grunn til å stille spørsmål ved om de konservative stemmegiverne som ønsker innstramming av abortreglene er villig til å gå så langt som de nå gjør i Sør-Dakota.

SAMMENSETNINGEN AV HØYESTERETT er stadig debattert i forhold til abortspørsmålet. For å få en ny dom som tillater delstatene å forby abort, må fem av Høyesteretts ni medlemmer gå inn for det. To dommere, nemlig Antonin Scalia og Clarence Thomas, har antydet at de kommer til å stemme for å tillate et slikt forbud.

De to nye dommerne Bush har gitt jobben er konservative, og abortmotstandere håper at de også vil være negativt innstilt til fri abort. Men dette vet man ikke, for både John Roberts og Samuel Alito som ble innsatt under Bush\' regjeringstid, kom seg gjennom senatshøringene uten å måtte si noe om synet på abort. Om de skulle gå inn for å støtte et forbud, står abortmotstanderne likevel igjen med en stemme for lite.

De andre fem dommerne har nemlig antydet at de går inn for å opprettholde dommen fra 1973. Fire av dem står solid plantet i Roe-leiren. Den siste, Anthony Kennedy, stemte for å opprettholde dommen i 1992, men analytikerne mener ifølge Star Tribunes oversikt at han er den mest usikre. De fleste analytikerne mener likevel de kommer til å beholde den nåværende abortlovgivningen.

Høyesteretts sammensetning kan imidlertid bli forandret. Dommernes gjennomsnittsalder er 66, og de to eldste medlemmene er i dag 85 og 72 år gamle. 

Abortmotstanderne satser på at innen saken når Høyesterett, er en ny dommer som er abortmotstander kommet inn i Høyesterett. Den eldste dommeren, Stevens (85), er en av dem som støtter avgjørelsen fra 1973. 

Men selv om han er gammel, er han fremdeles en av de klareste forkjemperne for fri abort, ved god helse og kommer trolig ikke til å pensjonere seg før han må.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

OGSÅ ABORTMOTSTANDER:</B> Antonin Scalia er den andre dommeren i Høyesterett som antakelig vil stemme mot abort.
STOR AKTIVISME:</B> Aborttilhengerne i USA står sterkt og forbereder seg nå til harde slag.
DEN AMERIKANSKE HØYESTERETTEN:</B> Abortsaken kan komme opp for Høyesterett igjen. Men dagens sammensetning går det i retning å beholde dagens lovgivning.
<B>KREVDE ABORT:</B> Norma McCorvey var gravid og ønsket abort. Hun var Jane Roe i saken Wade vs. Roe. Abort fikk hun imidlertid aldri. Da hun vant fram og abort ble lovlig var barnet for lengst født. I dag har Norma snudd. Hun er imot fri abort.
USIKKERT STANDPUNKT:</B> Samuel Alito er en av de to nye dommerne i Høyesterett. Det spekuleres høyt i hvor han står i abortsaken. Siden han anses som konservativ håper abortmotstandere på hans stemme.
JOHN ROBERTS:</B> John Roberts er den andre av de to nye dommerne Bush pekte ut i fjor.
HØYESTERETTS ELDSTE:</B> Dommer John Paul Stevens er 85 år og den klareste støttespilleren for fri abort i Høyesterett. Abortmotstanderne håper han kan bli skiftet ut med en mer konservativ dommer.
MOT ABORT:</B> Sju stater kan umiddelbart innføre abortforbud om Høyesterett omgjør loven.
FORAN HØYESTERETT:</B> Antiabortdemonstrasjon.
GUVERNØREN I SØR-DAKOTA:</B> Mike Rounds signerte loven og er imot abort.
KAN KOMME TIL Å STEMME MOT FRI ABORT:</B> Dommer Clarence Thomas er en av to dommere i Høyesterett som antyder at han ønsker å stemme for å forkaste Roe-dommen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer