VANSKELIG FARSFORHOLD: Da faren til Jahn Otto Johansen oppdaget Kjell Askildsens mildt erotiske «Heretter følger jeg deg helt hjem» blant sønnens eiendeler, brente han den. Også Askildsen hadde et vanskelig forhold til sin egen far. -For meg er han den største norske nålevende forfatteren, sier Johansen. Foto: Nina Ruud/Dagbladet.
VANSKELIG FARSFORHOLD: Da faren til Jahn Otto Johansen oppdaget Kjell Askildsens mildt erotiske «Heretter følger jeg deg helt hjem» blant sønnens eiendeler, brente han den. Også Askildsen hadde et vanskelig forhold til sin egen far. -For meg er han den største norske nålevende forfatteren, sier Johansen. Foto: Nina Ruud/Dagbladet.Vis mer

Adjø, solidaritet

For ikke lenge siden ble Jahn Otto Johansen (78) tilbudt en formue av en russisk oligark for en av bøkene sine. Han sa nei.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Her er mitt kulinariske bibliotek. Her er mitt tyske fagbibliotek. Det her, her og der borte er kunst og kunsthistorie på alle språk. Alt dette er tysk skjønnlitteratur. Min kone er germanist. Dessverre er det så få i Norge som leser tysk nå om dagen.

Den guidede omvisningen i journalist og forfatter Jahn Otto Johansens hjem er høyst nødvendig. Hvert rom har omfangsrike bokhyller. Om det er en flekk av tapeten som ikke er dekket av bokrygger, er den kledd av et maleri.

Ett rom er viet et par dusin innrammede karikaturtegninger av verten, fra forskjellige norske aviser, halvparten av dem med karakteristisk sigarføring. Fagområdene og forfatterskapene flimrer mot oss. Johansen er selv hjelpsom med å finne fram til de viktigste verkene.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn