Ærlige Jane

Vi må kvitte oss med behovet for å være perfekte, mener Jane Fonda (67). Etter 15 år er hun tilbake med ny film og en selvbiografi som tar deg med helt inn i senga.

-  JEG HAR HATT VERDENS mest fantastiske liv. Alle med et visst omløp i hjernen ville ønske seg mitt liv.

Jane Fonda oser ikke akkurat av levd liv der hun sitter på Four Season hotell i Los Angeles. Hun lukter egentlig ingenting, men er full av selvtillit og overskudd. Hun har vært ute av rampelyset i 15 år. Men i nå er hun tilbake med hovedrollen i «Svigermonster». Treningsvideoene er relansert på dvd - og nylig kom selvbiografien «Jane Fonda: My Life So Far».

Hun forteller om trekantsex med sin første ektemann og utroskapen til de to neste, om FBIs overvåking, om morens selvmord, om silikoninnleggene hun fikk lagt inn og deretter fjernet, om spiseforstyrrelsene, og om hennes egen kamp for å forstå seg selv og bli et helt menneske.

-  Jenter er altfor klar til å bedra seg selv, gi fra seg sjelen, hjertet og kroppen for å bli elsket av en mann. Derfor skrev jeg så ærlig om måtene jeg har bedratt meg sjøl på opp gjennom åra. Jeg ville at folk skulle skjønne at det er noe som skjer med alle - også filmstjerner, sier hun.

I «SVIGERMONSTER» SPILLER Fonda svigermoren fra helvete. Etter å ha mistet jobben er hun livredd for å miste sin eneste sønn til en svigerdatter hun mener er langt fra bra nok. Jennifer Lopez spiller svigerdattera, men det er Fondas film. Hun fråder av raseri og besluttsomhet, fast bestemt på å knekke det kommende familiemedlemmet før bryllupet går av stabelen.

-  I likhet med Jennifer Lopez har jeg selv hatt tre svigermødre. De var snille alle sammen, sier hun. Moren derimot...

JANE FONDAS MOR VAR manisk-depressiv og hadde blitt misbrukt som barn. Janes far, filmstjernen Henry Fonda, var sjelden hjemme og prioriterte ofte elskerinner foran familieutflukter.

Jane brukte store deler av livet på å bli akseptert av faren. Fram til hun var 12 år hadde hun en ganske grei barndom. Men så døde moren av en hjertefeil. Det var i hvert fall det Jane ble fortalt. Flere måneder seinere fikk hun et filmmagasin slengt i fanget av en klassekamerat. Det inneholdt et intervju med faren, og avslørte at moren hadde begått selvmord.

Jane og lillebroren Peter var de eneste på skolen som ikke visste om morens faktiske dødsårsak. Et par måneder seinere giftet faren seg med ei jente på under halvparten av hans egen alder, en 21-åring som visste seg å bli en god støtte for Jane og Peter gjennom noen vanskelige år. Faren skulle gjennom flere ekteskap, fem totalt, før han la inn årene.

Jane utviklet bulimi i 14 årsalderen, noe hun slet med til hun var over 40 år gammel.

-  Bulimi har blitt en epidemi. Og det blir bare verre av at alle filmstjernene og modellene er så tynne, sier Fonda oppgitt.

Selv har hun kommet fram til at forholdet til faren var en viktig årsak til spiseforstyrrelsene.

-  Jeg fikk en følelse av at jeg ikke ville bli elsket hvis jeg ikke var perfekt. Og i mitt tilfelle så mente faren min jeg var feit. Jeg var aldri feit, men han mente det.

-  Se på alle mødre som er opptatt av å slanke seg, mens barna fortsatt er unge og sårbare. At jenter skal være tynne, svake og perfekte, mens menn skal være mandige, ufølsomme og uten kontakt med sitt eget hjerte, er en kultur som går i arv. Hvis vi kunne gjøre noe med disse kjønnsstereotypene, ville verden blitt et bedre sted, sier hun.

FAREN OG HANS STADIG nye koner var omgangsvenner med John F. og Jackie Kennedy, Pablo Picasso, Ernest Hemingway og Charlie Chaplin. Jane møtte dem alle. 20 år gammel svømte hun i Middelhavet med en naken Greta Garbo. Den påfølgende høsten begynte hun å ta timer hos teaterpedagogen Lee Strasberg i mangel på noe bedre å ta seg til.

To ganger i uka satt hun rett bak hans mest kjente student, Marilyn Monroe. Etter et par måneder så Strasberg på henne og sa: «Jeg har sett mange på scenen her, Jane, men du har virkelig talent».

I boka skriver Fonda hvordan topplokket hennes løsnet, fugler fløy ut og hele rommet ble badet i lys.

Hun hadde funnet sitt kall: Å bli skuespiller.

DET STARTET SOM ET helvete. Under innspillingen av hennes første film bestemte selveste toppsjefen hos Warner at hun måtte bruke brystinnlegg. Regissøren foreslo at hun burde brekke opp kjeven for å få et mer markert utseende. En fridag da Jane hadde tid til mer enn å stikke fingeren i halsen, oppsøkte hun en plastikk-kirurg. Han ble forbanna og ba Fonda dra hjem og glemme hele greia.

-  Jeg kommer aldri helt over spiseforstyrrelsene, men jeg er så bra som jeg kan bli. Og jeg kommer aldri til å fylle meg selv opp med Botox og collagen. Jeg vil ikke se ut sånn. Jeg bryr meg ikke om rynker. Jeg fikset ikke coverbildet på boka digitalt etterpå, nå var det riktignok veldig flatterende lyssetting, men du kan se rynkene, sier Fonda og ler.

FONDAS FØRSTE EKTEMANN var filmregissøren Roger Vadim. Det skulle vise seg å bli vanskelig å hoppe etter hans forrige kone Brigitte Bardot. Vadim var en sjarmerende sjarlatan med hang til drikking, gambling og dårlig skjult utroskap. Han var en forkjemper for den seksuelle revolusjonen og mente sjalusi, både materialistisk og følelsesmessig, var forkastelig.

Fonda føyde seg, forteller hun i boka: «En natt tok han med seg en vakker rødhåret kvinne i senga sammen med meg. Hun var en luksusprostituert ansatt av den velkjente Madama Claud. Det falt meg aldri inn å protestere. Jeg tok mine kommandoer fra ham og kastet meg inn i trekanten med dyktighet og entusiasme som den skuespilleren jeg er. Hvis det var dette han ville, så skulle han få det til overmål... Noen ganger var det tre av oss, noen ganger flere. Noen ganger var det til og med jeg som insisterte på det. Så flink var jeg til å begrave mine egne følelser, at jeg til slutt hadde overbevist meg selv om at jeg faktisk likte det.»

-  Det var ikke viktig for meg å skrive om dette. Jeg visste bare at jeg ikke ville treffe jenter og kvinner like godt hvis jeg ikke fortalte hele sannheten. Jeg ville vise hvorfor tilsynelatende vellykkede kvinner som meg selv går med på slike ting. De fleste kjendisbiografiene vil bare vise fram det som virker perfekt. I boka gjør jeg et poeng ut av at vi må kvitte oss med behovet for å være perfekte.

-  Hvis du faller for en mann igjen, er du sterk nok til å stå imot denne gangen?

-  Jeg ville aldri forrådt meg selv som jeg gjorde. Men ville jeg nok en gang spilt skuespill for å få en mann til å elske meg? Jeg tror virkelig ikke det, men jeg vet det ikke sikkert.

EKTEMANN NUMMER TO, idealisten og politikeren Tom Hayden, plasserte Jane på venstresiden av det politiske kartet. Den enorme innsatsen hun la ned for å få slutt på krigen i Vietnam, fikk FBI til å avlytte telefonen hennes og prøve å få henne svartelistet i Hollywood. For noen år siden fikk hun utlevert tusenvis av sider med FBI-notater om seg selv.

Midt i krigen havnet hun selv i skuddlinjen, da hun i 1972 under et besøk i Nord-Vietnam ble hun avbildet på en antiluftskytsstilling. Fonda tenkte ikke over at bildet ville tolkes som om hun var klar for å skyte ned sine egne landsmenn

-  Bildet av Jane Fonda - Henry Fondas datter - som sitter oppå fiendens våpen, er det verste eksempelet på manglende dømmekraft jeg kan forestille meg, unnskyldte hun seg på det amerikanske tv-programmet «60 Minutes» i slutten av mars.

I 1981 produserte hun selv filmen «On Golden Pond». Hensikten var å skaffe faren den Oscarprisen han aldri hadde vunnet. Han vant. Og døde kort tid etter. Selv har Fonda to Oscarstatuetter på peishylla. Og to barn.

Datteren Vanessa Vadim er en dokumentarfilmskaper, mens sønnen Troy Garity, som hun fikk med Tom Hayden, er skuespiller.

-  Jeg husker Troy spilte en homofil tangodanser da han var 15-16 år. Jeg fikk gåsehud. Jeg visste at han hadde et stort talent, men han hadde også et veldig annerledes talent enn meg, Peter, min niese Bridget eller faren min. Faren min oppmuntret aldri meg eller broren min. Jeg bestemte meg for å gjøre det annerledes. Hvis han noen gang bestemte seg for å bli skuespiller, så skulle jeg alltid støtte han.

PÅ 80-TALLET BLE Fonda verdens største trimdronning. Hennes treningsvideoer solgte i flere titalls millioner. Men ekteskapet med Hayden gikk stadig dårligere, og Jane hadde det ikke bra med seg selv. I et forsøk på å styrke selvtilliten opererte hun inn silikon i brystene. Da var hun nettopp fylt femti. Da hun fylte 51 år fortalte ektemannen at han var forelsket i en annen kvinne. Dagen etter at avisene hadde skrevet om skilsmissen, ringte telefonen, skriver hun.

«Er det sant», sa stemmen.

«Er hvafforno sant», undret Fonda.

«Skal du og Hayden virkelig skille dere?»

«Ja.»

«Vel, har du lyst til å gå ut med meg?»

Det var hennes ektemann nummer tre som ringte, mediamogulen Ted Turner.

De fikk ingen barn. Men hun fikk et fond på ti millioner til 60-års dagen og han introduserte henne for the mile-high club i en dobbeltseng på privatjeten sin. Og Jane valgte å trekke seg fra filmbransjen for å være kone og konsentrere seg om sine kampsaker. Hun ble også kristen. Eller kristen-feminist som hun selv kaller seg. Forholdet til Ted varte 10 år, før motsetningene ble for store.

Året etter skilsmissen fjernet hun silikonimplantatene. Tomrommet fylte hun med ånd, sier hun.

-  Hadde du et siste spørsmål?

Fonda er i ferd med å reise seg.

-  Øh, var du nervøs for å gjøre comeback?

-  Nei. Det er akkurat som sex, du får taket på det igjen med en gang.

Mista draget: - Menn ser ikke på meg lenger, det er sant. Jeg har blitt sett på mye i mitt liv, så jeg legger merke til det. Det er både bra og dårlig. Nå kan jeg gå anonymt rundt uten at noen legger merke til meg, sier Jane Fonda til Magasinet.
Helvetes svigermor: ... men ingen de tre hun har hatt var så slemme som hennes egen rollekarakter i filmen «Svigermonster» som har Norgespremiere 17. juni.