Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Afrikansk Premier League-feber

Synes du engelsk fotball er stort i Norge? Da skulle du ha vært i Kenya!

NAIROBI, KENYA: - Vi følger Premier League mye tettere enn den kenyanske fotballen, forteller Kassim A. Rajab (34) og Benson Makoti (34) fra Nairobi.

De to kompisene sitter sammen på utestedet «Tacos» midt i den kenyanske hovedstaden. Foran dem står to flasker øl. På de mange TV-skjermene i bakgrunnen vises høydepunkter fra kampen som nettopp er ferdigspilt. Kassim og Benson depper over at Arsenal har slått Sunderland 3-0. De er nemlig Manchester United-supportere.

- United betyr veldig mye for oss, sier duoen, og bekrefter det ved å snakke varmt om den skadde, norske landslagsspissen Ole Gunnar Solskjær.

- På grunn av vinnermålet i mesterligafinalen i 1999 vil han alltid være i hjertene våre, fastslår de, og tar hver sin slurk øl.

NOEN UKER TIDLIGERE. Manchester United har akkurat slått Arsenal 2-0 nordvest i England. Atskillige breddegrader lenger sørøst, på baren «Steak \'n Ale» i Nairobi, står jubelen i taket.

- Nå er jeg skikkelig glad, smiler Alex Juma (29), sittende midt lokalet, kledd i en Manchester United-drakt.

Sammen med ham er kameratene Rickie Mukunga (28), Robert Warobi (30), Irene Kanyua (30) og Shiro Kanyua (28). De to sistnevnte søstrene sier de ikke er interessert i fotball.

- I hvert fall ikke like mye som disse fotballidiotene her, peker de, mens TV-en viser høydepunkter fra helgas Premier League-kamper.

Afrikansk Premier League-feber

I bakgrunnen forsvinner slukørede Arsenal-supportere ut i det beryktede «Nairobbery»-mørket. I gatene blir de møtt av United-supportere som jubler og tuter med bilhornene. I kveld nøyer de seg med det.

- Av og til blir det slåsskamper i gatene, hevder Kassim og Benson.

SÅ VIKTIG er Premier League blitt for en del av kenyanerne. Men hvorfor i all verden er den blitt det?

- Sannsynligvis skyldes det den enorme eksponeringen den får, sier Chelsea-supporter Rickie.

Med «eksponering» mener han annonseringen overalt i det tette bybildet. Fra mange meter høye reklameplakater smiler Wayne Rooney, Thierry Henry og de andre Premier League-stjernene ned mot trafikantene.

Plakatene er plassert der av betal-TV-kanalen Supersport, som er selskapet som har de kenyanske rettighetene til den engelske fotballen. For de fleste kenyanerne, hvorav 40 prosent lever under fattigdomsgrensa, er abonnementet uoppnåelig. Bare å kjøpe utstyret som trengs kan komme opp i seks vanlige månedslønner. De mest interesserte samler seg derfor på puber og barer når det er kamp.

Men den engelske fotballen har ikke alltid vært like populær i hovedstaden. På 1980-tallet var tysk fotball faktisk større, fordi det var det som ble vist på kenyansk TV.

- På 80-tallet kjente vi bare til Liverpool av de engelske lagene. Premier League fikk sitt gjennombrudd først rundt 1997 - 1998, husker Alex.

SIDEN Premier League ble populært såpass seint, er det de siste årtienes storlag, Arsenal og Manchester United, som har flest supportere her. På grunn av Thierry Henrys enorme popularitet, er det Arsenal som har aller flest tilhengere. Manchester United følger hakk i hæl. Under kampen mellom de to lagene forrige måned, var utestedet «Tacos» stappfullt.

- Alle sammen sto, og for de fleste var det helt umulig å komme seg til baren for å kjøpe drikke, forteller ansvarlig på stedet, Isaac Kioko (29), selv stor Arsenal-supporter.

Men Premier League-feberen gjør seg også gjeldende andre steder. Som i avisene.

- De engelske kampene får mer spalteplass enn de kenyanske kampene, forteller Alex, og dagen etter dukker det opp et bevis på det:

Sammen med et stort fargebilde av Wayne Rooney, presenterer avisa The Standard nyheten om at «Man Utd it is». De lokale kampene - Thika United-ATC Leopards, Tusker-Mathare United, Chemelil-Gor, Sony Sugar-KCB og Red Berets-Telkom - får ikke like mye plass til sammen. Dessuten er det ikke funnet plass til noe bilde.

MEST SYNLIG er Premier League-feberen likevel på matatuene, de private varebilene som finnes overalt og som fungerer som små, billige busser. Eierne liker å pynte bilene med dekorasjoner og logoer, gjerne amerikanske og europeiske merker. Mest populære er logoene til engelske fotballag.

- Jeg elsker Manchester United, forklarer Jaulsom M. Lenganey (36) om sin dekorasjon.

Han venter på passasjerer på en av byens største samlingssteder for matatuer.

- Passasjerene mine kommenterer logoen, særlig hvis de er Arsenal-fans, legger han til.

Det samme har Kassim A. Rajab merket, uten at han bryr seg nevneverdig om det.

- Selv har jeg pyntet matatuen min med bilder av Wayne Rooney og Ryan Giggs. Inni bilen står det skrevet «Welcome to Old Trafford», opplyser han stolt.

MATATUENE har sin opprinnelse fra tida da Kenya var kolonisert av Storbritannia. Folk syntes de offentlige transportmidlene ble for treige. Derfor skapte de sitt egne system, som fortsatt fungerer i dag, 43 år etter at koloniherrene trakk seg ut. Gutta på «Steak \'n Ale» tror ikke den store Premier League-interessen har noe med båndene til Storbritannia å gjøre.

- Da engelskmennene dro, var det dét. Interessen i dag handler bare om fotball, og om at Premier League er den beste ligaen, bedyrer Robert, som også er stor Manchester United-supporter.

Ifølge ham selv har han har holdt fast ved laget sitt hele tida. Sånn er det ikke med alle, forteller gjengen.

- Han der, for eksempel, sier Alex, og peker på Chelsea-kompis Rickie, han har skiftet side til vinnerlaget nå i det siste.

- Overhodet ikke, protesterer Rickie. Jeg har vært Chelsea-supporter siden Gianfranco Zola var der.

Med den avvisningen kveler han kjapt den klassiske medgangssupporter-diskusjonen som utspiller seg overalt hvor det finnes fotball og øl.

Den lokale fotballen følger trioen ikke like tett. De synes ikke at den imponerer.

- Fotballen i Kenya utvikler seg ikke i det hele tatt, den står på stedet hvil. For at det skal bli endring, må det gjøres noe med systemet, slår Rickie fast, og får støtte fra kameratene.

- Det er for mye politikk i fotballen i Kenya, så en privatisering av serien kan kanskje være en løsning, nevner Alex.

Kassim A. Rajab og Benson Makoti trekker også fram politisering av fotballen som et problem. Mange av klubblederne bruker fotballen som et springbrett. Mange av dem har sikret seg flotte jobber i politikken.

- Hadde det ikke vært for dette, ville fotballen vår vært severdig, for kenyanere kan spille fotball, understreker de.

SUPPORTERNE MENER OGSÅ at afrikanske spillere har noe å bidra med når de spiller på europeiske lag. For deres egen del hjelper det på interessen når spillere som Elfenbenskystens Didier Drogba gjør seg bemerket i Premier League.

- Afrikanske spillere har en litt annen spillestil, så de bringer med seg noe nytt. Ofte er de litt mer offensivt anlagt, påpeker Robert.

Offensiv fotball er også hva de liker selv. Derfor er han ikke i tvil når de skal velge ut sine favorittlag i sommeren fotball-VM.

- Argentina, fordi det er et uforutsigbart lag, sier han, mens Rickie og Alex foretrekker erkerivalen Brasil.

Alex understreker likevel at han ville ha støttet Kamerun hvis de var kvalifisert.

Hva så med de afrikanske lagene som faktisk er med?

- Å, Afrikas sjanser i VM er små, for de største afrikanske landslagene har ikke klart å kvalifisere seg. Av lagene som er med, er kanskje Elfenbenskysten det beste, mener Robert.

- Samtidig har jo de havnet i en veldig vanskelig gruppe. Av de afrikanske lagene er det egentlig bare Tunisia som har vært heldig med trekningen, påpeker Alex.

Gjengen enes om at kvartfinale må være målet for de afrikanske landslagene, men at det egentlig er urealistisk. I påvente av noe bedre trøster de seg med Premier League.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

MAN. U.-MATATU: En av Nairobis mange matatuer dedikert til et engelsk fotballag.
IKKE ENGLAND: Slik ser det ut på puben «Taco’s» i millionbyen Nairobi. Veggene er tapetsert med plakater og supporterskjerf fra engelske fotballag.
ARSENAL FOR ALLTID: – Arsenal-logoen er der for at folk skal få vite om klubben min, sier John Kimani (30), som i likhet med mange av byens drosjesjåfører jobber 20 timers skift. Likevel har han tid til å se engelsk fotball på TV.
SOLSKJÆR-FANS: Manchester United-supporterne Benson Makoti (t.v.) og Kassim A. Rajab håper Ole Gunnar Solskjær snart kommer tilbake fra sitt lange skadeavbrekk.
FANS: Rickie Mukunga (med klokka f.v.), Robert Warobi, Alex Juma, Shiro Kanyua og Irene Kanyua fikk med seg Manchester United-Arsenal på TV søndag. De er bare noen av mange kenyanere som støtter engelske fotballag.
LOGO SOM PYNT: Jaulsom M. Lenganey (36) er bare en av mange matatu-eiere som har pyntet opp bilen sin med logoen til et engelsk fotballag. – Jeg elsker Manchester United, forteller han.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media