Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Aftenposten tror nettspill er uten gevinster

Norske medier med skrekktall om nettspill bare misforståelse. Dagens mediekritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PÅ LØRDAG ROPTE Aftenpostens forside til oss: «Spiller bort milliarder på nettet»,

Ingressen følger opp:

- I år spiller nordmenn for mer enn syv milliarder på internett. I løpet av de seks siste årene har nordmenn svidd av 26 milliarder kroner på utenlandske nettsteder.

Reportasjen over to sider inne i avisen gjentar uttrykkene «spille bort» og lignende fem ganger, og to ganger «brukes» disse beløpene. 

NTB har vært behjelpelig med å spre budskapet til hele landet, og som vanlig formidler NTBs abonnenter det videre uten å blunke.

Ikke ett sted nevnes nøkkelopplysningen, at det her dreier seg om brutto omsetning, ikke tap.

Aftenposten ser rett og slett bort fra at mesteparten av omsetningen på nettet går tilbake til spillerne som gevinster. Beløpet som faktisk tapes - «svis av» eller «spilles bort», er derfor bare en liten brøkdel av det som satses.

TILBAKEBETALINGS-PROSENTEN
er høy på nettspill, langt høyere enn hos Norsk Tipping. På normale oddsspill, som hest og fotball, går 90-95 prosent av innsatsen tilbake til spillerne. Også når det gjelder nettpoker er bookmakerens andel av omsetningen bare omkring 5-10 prosent. 

Spørreundersøkelsene fra Respons Analyser som Lotteritilsynet får utført, gir oss ikke svar på hvor mye nordmenn til sammen taper på nettspill, og vi har ingen andre gode kilder.

NETTSPILL: Mye omtalt fenomen de siste årene. Mediene overdriver hvor mye vi taper på nettpoker, skriver Jan Arild Snoen i dagens mediekritikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
NETTSPILL: Mye omtalt fenomen de siste årene. Mediene overdriver hvor mye vi taper på nettpoker, skriver Jan Arild Snoen i dagens mediekritikk. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

Men det ikke urimelig å anta at 90 prosent av omsetningen går tilbake til spillerne. Dermed har nordmenn trolig «svidd av» godt under en milliard i året.

Det gir et noe annet perspektiv enn syv milliarder.

Feilen er viktig, fordi det foregår en politisk kamp om vilkårene for pengespillvirksomheten. 

AFTENPOSTEN SLO  FOR ØVRIG opp samme nyhet i fjor også, på bakgrunn av Lotteritilsynets årsmelding.

Den gangen var imidlertid artikkelen litt mer tvetydig. Uttrykket «svidd av» ble ikke brukt, derimot at nordmenn kom til å «bruke» 7 milliarder på nettspill. Likevel var det også i fjor nærliggende å oppfatte dette som at denne bruttosummen ble tapt, siden den ble sammenlignet med kostnaden på to fregatter. (I år er målestokken byttet ut med fem operabygg over de siste seks år).

Flere av leserkommentarene til artikkelen fra i fjor tar for øvrig opp nettopp skillet mellom brutto omsetning og netto tap. Aftenpostens journalister ville ha nytte av å lytte til sine lesere.

Dagbladet skrev om samme fenomen i februar 2006 med overskriften «4,7 milliarder rett ut», altså at bruttoomsetningen er det samme som tap.

DET ER IKKE FØRSTE GANGEN at problemer rundt nettspill blåses opp.

image: Aftenposten tror nettspill er uten gevinster

I september 2006 fungerte NTB som ukritisk formidler for AKAN, Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani, som påsto at 50.000 nordmenn har problemer med å kombinere sin spilleavhengighet og jobben, mens en nøktern analyse av grunnlaget for påstanden tyder på at antallet er omkring en femdel av dette. 

Syndere: Andreas Bakke Foss/Aftenposten, og en rekke medier landet rundt som har gjengitt NTB-meldingen basert på Aftenpostens oppslag, blant annet Dagbladet.

Merknad: I 2007 hadde jeg et mindre konsulentoppdrag som oddssetter for en online bookmaker.

GLEMTE AT FOLK VINNER:</B> Aftenposten slo lørdag opp at nordmenn taper 26 milliarder kroner på nettspill årlig. De glemte å regne med at noen faktisk også vinner på spillene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!