Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Åhh..han kommer!

I dag snakker vi om: Mannens orgasme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MARILYN MONROE innrømmet at JFK var en elendig elsker. Han slet med for tidlig sædavgang, men Marilyn så positivt på det. Hun forsto selvsagt at han ikke kunne holde igjen fordi han lå med henne.

- Jesus, George. Han har et land å drive. Han har ikke tid til dilldall, fortalte Marilyn til George Jacobs, en av JFKs fortrolige, som skriver om hendelsen i boka Mr S, som handler om Frank Sinatra. 

Sinatra hadde på sin side tid til litt av hvert. Marilyn fortale nemlig at ol\' blue eyes var den beste, og at hun av alle, burde vite det.

I FORRIGE UKE stilte Magasinet på nett spørsmålet om det er for store forventninger til hva menn skal prestere seksuelt. Er det menn som trenger en seksuell frigjøring nå?

- Den veldig orgasmefokuserte sexen er litt patetisk, sa feminist og sosiolog Hanna Helseth. Dagens menn vet mer om kvinnens anatomi og lyst enn sin egen, mener kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.

SLIK HAR DET IKKE ALLTID VÆRT. Benito Mussolini hadde sex med ulike kvinner hver dag i 14 år, mer enn 5000 fra 1929 til regimets fall i 1943, ifølge biografien New Life.

Han så pene kvinner på gata og fikk dem tilkjørt. I PalazzoVenezia i Roma rev han av dem klærne og hadde kjapp sex med dem, ofte var det over på sekunder. Han hadde det så travelt at han sjelden tok av seg buksene. Etterpå fikk kvinnene klærne kastet etter seg. Han så dem sjelden igjen.

Likevel, han hadde enorm sexappeal. Hver dag mottok han brev fra kvinner som ville ligge med ham.

image: Åhh..han kommer!

ET VELLYKKET, tilfredsstillende, heteroseksuelt samleie er heldigvis ikke slik i dag. Nå er det kvinnen som står i sentrum, og vellykkethet forbindes gjerne med penetrering som avsluttes med samtidige orgasmer. Klarer man ikke det, får ofte tidlig sædavgang skylden for hennes manglende orgasme.

I de berømte Kinseyrapportene som kom på 50-tallet rapporterte verdens første sexolog Alfred Kinsey at menn mente at mellom ett og to minutter var greit å bruke før de ejakulerte.

Det var tider. Det australske senteret for seksuell helse har stilt det samme spørsmålet nå, og dagens menn mener et samleie skal vare mellom ti og 15 minutter. 

Likevel, fortsatt ender nesten alle sædavganger ved samleie opp med å være for tidlige sædavganger. En mann som ejakulerer etter 10 til 15 minutters samleie, har gjort en heroisk innsats, det er over gjennomsnittet, men det er ikke nok for de fleste kvinner.

Laboratorieforsøk viser at det tar gjennomsnittlig 20 minutter for en kvinne å oppnå orgasme. Den korteste tiden observert i laboratorium var 15 sekunder, men slik klinisk kåthet er svært sjelden.

De fleste menn klarer ikke å ha samleie i 20 minutter. 

Likevel, det går ganske bra for kvinnene. En tysk undersøkelse viser at andelen kvinner som opplever orgasme har pekt rett opp siden 70-tallet, og at 99 prosent av dem har opplevd å komme innen de er 27 år. De får også flere orgasmer enn før.

TRØBBEL ER LIKE OM HJØRNET. En av de største epidemiologiske studiene på mannlig seksualitet noen sinne er Male Ageing Study som ble utført i Massachusetts i 1994. Det viste seg at 52 prosent av alle amerikanske menn mellom 40 og 70 opplevde impotens i ulik grad. Andre studier viser at mellom 13 og 17 prosent av menn i seksuell aktiv alder lider av manglende lyst.

7 - 18 prosent er ikke i stand til å få ereksjon, 28 - 31 prosent sier de lider av for tidlig sædavgang, 7 - 9 prosent er ikke i stand til å oppnå orgasme i det hele tatt, 15 prosent er bekymret for eget og partners syn på prestasjonen.

Mens menn spør mest om hvordan de skal holde ut, opplever den australske sexrådgiveren Rosie King at kvinner spør om nye ting nå. For 20 år siden lurte de på hvordan de skulle få orgasme. I dag spør de om hvordan de skal få G-punktorgasme, multiple orgasmer og ejakulasjon. 

MENN HAR NOK LIKE MANGE SPØRSMÅL, men spør ikke i samme grad. Ifølge Rosie King er det ofte slik at når menn sier de vil ha mer sex, ønsker de seg egentlig mer kjærlighet og hengivenhet, men det er lettere å be om sex. 

I tillegg misforstås mannen. Ereksjon for eksempel, betyr ikke nødvendigvis at mannen er kåt. Penis er den eneste delen av mannens kropp som ikke er viljestyrt. Ereksjoner kommer og går uten at mannen kan styre det, og noen ganger skjer det i pinlige situasjoner, i alle fall for i de landene der erigerte peniser er tabu. Ifølge e-zinen Jenn Even har gjennomsnittsmannen i Vesten 11 ereksjoner hver dag.

Menn kan få ereksjon i situasjoner der opphisselsen uteblir, men blodgjennomstrømningen øker, for eksempel kan han få ereksjon når han er sint eller når han gråter.

Forfatter og kjønnsforsker Jørgen Lorentzen skriver i boka «Maskulinitet» om den vanligste situasjonen der dette kan skje og misforstås, nemlig når mannen har et barn på fanget som beveger seg kontinuerlig. En erigert penis har i dette tilfellet ikke har noe med lyst å gjøre, Lorentzen sammenligner det med et stivt kne etter å ha sittet for lenge i samme posisjon.

Aggresjon er nært knyttet til mannlig orgasme, fordi nerver i hjernen som er knyttet til orgasme er sammenvevde med de som sender ut aggresjonsimpulser. Det kan være vanskelig å skille de to impulsene.

I dokumentaren «Pumping Iron» (1977) forteller Arnold Schwarzenegger at å flekse bicepsene er like tilfredsstillende som en utløsning. 

Nylig har vi sett sex og aggresjon i tett samarbeid i gjennombruddsscenen i «Brokeback mountain», da de to cowboyene får hverandre.

Mer alvorlig, sex og voldelig aggresjon knyttes sammen i kriger. Antony Beevor skriver om da den Den røde arme gikk mot Berlin i 1945. Hæren med rundt 2.5 millioner soldater var ansvarlig for rundt 2 millioner voldtekter av tyske kvinner, skriver han.


NÅR VI EN GANG KOMMER, NESTE SOMMER.
Gjennomsnittlig opplever vi mennesker rundt 12 minutter med orgasme i året. Og vanligvis går det lettere for menn.

Ereksjonen kommer av seg selv om mannen er frisk, ofte også uten at han ønsker det. For å ejakulere trenger det vanligvis ikke særlig lange samleier. Ingen menn trenger opplæring i masturbasjon, fortsatt i dag lever kvinner uten å kjenne til muligheten.

Men noen opplever aldri orgasme, men prøver hele tiden, særlig kvinner. Når de først lykkes, er det absolutt ikke over. Det er starten på en never ending story.

Hver dag har vi mer enn 100 millioner samleier, ifølge Verdens helseorganisasjon. Jakten på orgasmer er styrende for mye av livet vårt, et velkjent tema i litteraturen, poesien, noen få, sammentrukne sekunder som forårsaker både utroskap og sykdom.

Se bare på omtrent hele Kennedyklanen. Eller den romerske generalen Antony, som kuttet karrieren for å ligge med Kleopatra. Oscar Wilde elsket Lord Alfred Douglas. Prins Charles dumpet en av de mest attraktive kvinnene i verden til fordel for et eventyr med kvinnen man sammenlignet med en hest. Den britiske forsvarsministeren John Profumo delte en prostituert med en sovjetisk attasje ved ambassaden i London, noe som senket regjeringen.

Historien er full av eksempler på at lysten på sex har forandret verdens gang.

DA SEX VAR GRESK var det nok annerledes. Ordet orgasme er gresk og betyr et organ som svulmer. Bortsett fra at det fortsatt svulmer, var nok sexen vesensforskjellig fra den vi har i dag. For eksempel mente opplyste og leger helt fram til forrige århundre at kvinnelig orgasme ikke fantes. Antakelig var samleiene kortere også, i alle fall på 50-tallet, da noen knappe minutter fikk holde.

På mange måter er orgasmen et moderne påfunn, et produkt av vår kultur. Sexlyst er formet vel så mye av samfunnet som hormoner, skriver forfatteren Jonathan Margolis i boka «0».

Fordi vi mennesker må reprodusere oss har vi digget, fremelsket og forfinet fenomenet sex og orgasme. I dag er det noe vi driver med frivillig, av ren glede. Det kan kanskje sammenlignes med at nødvendigheten av å spise har fått oss til å oppfinne gourmetmat, og det at vi må kle på oss, som har skapt mote.

Det blir bare bedre og bedre, det vi fikk av naturen har vi fått mye mer av. Vi får det også på en annen måte med oppfinnelsen av prevensjon, for nå er det mulig å skille orgasmer fra reproduksjon. Vi skal langt tilbake i historien, til de tidlige førhistoriske menneskene, for å finne den samme friheten. For de så heller ikke sammenhengen mellom sex og graviditet.

I dag har vi igjen orgasmer i hopetall uten å tenke et sekund på gulpende, inkontinente småtasser. Sex handler i dag om romantikk, om de bra våkenettene, ikke de med babyer og bleieskift.

SYNET PÅ MANNEN vil dette mest, en viljeløs kåting,står forsatt sterkt. Kjønnsforsker Lorentzen gir evolusjonsbiologene skylden for dette. Mannen har i sterkere grad enn kvinnen blitt beskrevet som en som vil parre seg med flest mulig.

Forklaringen ligger i mannens millioner av sædceller, og som han er biologisk disponert for å spre til flest mulig. Altså, han ligger rundt, for slekters gang og genene som skriker inni ham og vil over i en ny, ung kropp.

Kvinnen, derimot, skal ifølge de samme biologene, verne om det ene egget sitt, som produseres bare en gang i måneden, ergo er de disponert for å være monogame.

I boka «Maskulinitet» påpeker Lorentzen at det ikke er funnet noen sammenheng mellom lyst og produksjon av sædceller eller eggceller.

Det at mannens seksualitet er blitt knyttet til biologi på en helt annen måte en kvinnens, har gjort at man ikke har følt at man trenger å diskutere mannens seksualitet, mener han. Ser man på mannen som styrt av testosteron og naturgitt trang, er det kanskje ikke noe vits å snakke om disse preprogrammerte dyrene?

SEX HAR BÅDE MED biologi og kultur å gjøre for begge kjønn. Det er vanskelig å bevise at den naturgitte, biologiske trangen til sex er større hos mannen enn kvinnen, og at det skulle ha noe med antallet sædceller eller naturlig utvalg å gjøre. Det er heller ikke slik at testosteron finnes bare hos menn, også hos kvinnen er dette hormonet styrende for sexlysten. 

Man kan snu evolusjonsbiologenes argumenter på hodet, og hevde at kvinnen, som bare lager et egg i måneden, har like stor evolusjonær grunn til å knulle rundt som mannen. Om den beste sæden og slektens gang skal sikres er det vel heller ikke for henne særlig grunn til måtehold. Forskningen har dessuten vist at kvinner er mer utro i perioden rundt eggløsning.

Om man kikker nærmere på forestillingene om at det er samfunnsstrukturene som har undertrykket kvinnelig lyst, kan man se for seg at førhistoriske kvinner tok det seksuelle initiativet også. Var de like krevende, promiskuøse og kåte som menn har gått for å være?


DRIVKRAFTEN ER STERK
, uansett om biologi eller samfunnsstrukturer ligger bak. Lysten på orgasme er der, selv når alt annet svikter.

I John Irvings «Garps bok» er Garps far, krigsflygeren, så skadet at han bare i stand til si et eneste ord, nemlig «Garp». Det andre han kan er å onanere. Garps mor setter seg på ham under en av disse ereksjonene og de produserer sønnen T.S Garp.

I filmen «Da han møtte henne» bestiller en annen kvinne det samme som Sally når hun demonstrerer orgasme på kafe. Men hun fikk ingen klitoris servert.

Klitoris er det eneste organet i menneskekroppen som eksisterer bare for gøy, den sitter der uten noe kjent, anatomisk funksjon, en liten frister.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

IKKE SÅ NØYE: Den kanadiske nettsiden <a href="http://www.queendom.com/">QueenDoms</A> undersøkelse med 15 000 menn og kvinner viser at 35 prosent av kvinnene og 29 prosent av mennene ikke nødvendigvis må ha orgasme for å sette pris på sex.
REN FORPLANTNING:</B> For hundre år siden så man på onani som skadelig, det eneste poenget med sex var for de fleste at mannen skulle få utløsning raskest mulig og gjerne gjøre kvinnen gravid. Leger og de aller fleste andre mente det ikke fantes noe som het kvinnelig orgasme, og at kvinner som nøt sex var mentalt syke.
STREVER OGSÅ MED SEX:</B> Mens kvinner tidligere har blitt kritisert for å være "frigide", føler i dag mannen i stor grad prestasjonspresset i forhold til sex.
<B>MENN OG SEX:</B> De siste 30 årene har vi snakket mest om kvinner og sex. Det har vært på sin plass, men nå mener flere det er på tide med en <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/07/27/472414.html">kjønnsfrigjøring.</a>
<B>VILLE HA HVERANDRE:</B> De to cowboyene i Brokeback Mountain ble forelsket, til tross for at 60-tallets USA ikke akkurat åpnet for homofile parfohold. I historien ser vi av mange dristige valg er tatt for å få lov til å ligge med hverandre, se for eksempel på nesten hele Kennedyklanen.
<B>KVINNER OG SEX:</B> Menn kjenner bedre til kvinnelig anatomi og seksualitet enn egen, <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/07/26/472329.html">mener kjønnsforsker Jørgen Lorentzen.</A>
MENN OG PROBLEMER:</B> -At man ikke er kåt så ofte som man ønsker, at man kommer for tidlig med den kvinnen man helst skulle ønske man var utholdende med, at man ikke klarer å elske 17 ganger på en natt, det er noe de fleste opplever, og som bør snakkes om, <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2006/07/26/472329.html">sa<A/> John Nikolaisen, spesialist i klinisk sexologi til i Dagbladet.no i forrige uke.
JAGER KVINNENS ORGASME: Både menn og kvinner jager kvinnens orgasme, blant annet med seksuelle hjelpemidler, som det er mest stuerent at kvinner bruker.
JAKTEN PÅ KLITORISEN:</B> For hundre år siden var dessuten få kvinner klar over at de hadde en klitoris, og om de visste om den, var de usikre på hvor den var. I dag vet vi alt om den. Det er kanskje på tide å jage mannlige orgasmer igjen.
<B>JFK:</B> Hadde ikke tid til dilldall i senga, han hadde tross alt et land å styre.
<B>MENTE OM ORGASME:</B> Freud mente den eneste egentlige, voksne orgasmen var den vaginale. Klitorisorgasme kalte han for umoden.
<B>PUMPET JERN:</B> Arnold sammenligner det å spenne biceps med en orgasme.