Akevitt- vårt stolteste produkt

Den søte juletider over oss. Mye god mat på tallerken. Og ofte akevitt i glasset.

Akevitt er vårt stolteste produkt. Den har gått fra å være et fuselbrennevin - tilsatt lavt kvalitetskrydder - til å bli perfeksjonert som et av verdens ypperste smakstilsatte brennevin i løpet av de siste 15 åra.

Akevitt fra Norge besitter alle de krav som et godt brennevin skal ha, og slår knockout på svært mye av det vi alltid tror er det beste.

Akevitt er tørt

En av grunnene til dette er at akevitt er tørt i motsetning til de aller fleste konjakker som smaker søtt ved siden av.

Akevitt fins i dag tilgjengelig i et stort antall, og det kan være vanskelig å bevege seg i mylderet.

Norges desidert beste akevitt er Gammel Opland. Den slår de andre nord og ned i alle blindtester, og viser sin renhet, kraft, bredde og finstemthet i smak som ingen andre.

Det beste av det beste

Vi har også testet nykommeren fra Gammel Opland som er etterlagret på portvinsfat.

89 AKEVITTER PÅ POLET: Norsk akevitt dominerer i polhyllene, men det finnes også alternativer. 76 av akevittene er norske, med Gammel Opland som eneren til julematen. Ti er danske, der Aalborg Jule Akevitt på hele 47 prosent framhever seg. Finland, Sverige og Tyskland er representert med en akevitt hver.
89 AKEVITTER PÅ POLET: Norsk akevitt dominerer i polhyllene, men det finnes også alternativer. 76 av akevittene er norske, med Gammel Opland som eneren til julematen. Ti er danske, der Aalborg Jule Akevitt på hele 47 prosent framhever seg. Finland, Sverige og Tyskland er representert med en akevitt hver. Vis mer

Våre akevitter er testet som vin, blindt på 17 grader. Matanbefalingene er også som vanlig med i testen vår.

Ha et smakelig måltid sammen med Norges nasjonaldrikk.

Gammel Opland

Varenr: 7 (B) Poeng: 94 Pris: 329,90 Sødme: 1

Aroma: Den mest sammensatte aroma av alle. Sitrus som apelsin, mandarin og noe tørket sitron. Krydder som anis, karve og svakt eiket preg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smak: Meget harmonisk og svært rikt sammensatt. Herlig ettersmak.

Konklusjon: Et brennevin i verdensklasse.

Passer til: Klassiker til ribbe, men ikke for mye krydder.

Gammel Opland Aquavit ettermodnet på portvinsfat

Varenr: 57796 (BU) Poeng: 93 Pris: 429,90 Sødme: 1

Aroma: Som en stor og tørr Cognac, men med det klassiske preget av krydder og lang fatmodning.

Smak: Herlig rund stil med slepne tanniner og integrerte krydder.

Konklusjon: Dette er det beste av akevitt som er kommet på mange år.

Passer til: Enten som en avec eller til rikt kjøtt.

Gilde Non Plus Ultra

Varenr: 12 (B) Poeng: 91 Pris: 499,90 Sødme: 2

Aroma: Meget markant med klassisk avecfølelse, vanilje, trevirke,spisse krydder og anelse lyse karameller og

toffée.

Smak: Usedvanlig frisk og god og med en sinnssyk lengde og smaksrikhet.

Konklusjon: Slår det meste av XO Cognac ned i støvlene!

Passer til: Avec så bør jula være godt skodd. Fisk og kjøtt.

Gilde Juleakevitt 2008
Varenr:
5 (B ) Poeng: 90 Pris: 309,90 Sødme: 1

Aroma: En klassiker med snev av sitrus og med rått karvepreg.

Smak: Feitere og rikere enn vanlig, med markant fat og krydder. Avslutter harmonisk.

Konklusjon: Arcus anbefaler romtemperatur som vi syns er helt feil. 18 grader er perfekt. Passer til: Ikke til fisk, men klassisk juletallerken eller ribbe.

Atlungstad Aquavit av modnet mandelpotet

Varenr: 57548 (BU) Poeng: 87 Pris: 359,90 Sødme: 1

Aroma: Mer markant fatpreg enn vanlig, men kraftig krydderbilde med spesiell karve og fenikkel samt noe søtladen duft.

Smak: Meget markant fat og krydderpreg som sitter like hardt som de kraftigste whiskyer.

Konklusjon: For de barskeste jentene og de tøffeste gutta.

Passer til: Rik markant feit mat uten for mye krydder.

Fru Lysholm Aquavit

Varenr: 33797 (BU) Poeng: 85 Pris: 294,90 Sødme: 1

Aroma: Elegant og harmonisk krydderduft med innslag av fenikkel og svakt trevirke.

Smak: Som de fleste akevitter fra Arcus, svært balansert. Elegant og finstemt.

Konklusjon: Den beste akevitten innenfor de lette typene.

Passer til: Julas fiskeretter, uten tomat.

Aalborg Jule Akvavit 2008

Varenr: 20594 (BU) Poeng: 85 Pris: 399,90 Sødme: 2

Aroma: Mer på den friske siden med sitrus og dill (typisk dansk), svak karve.

Smak: Fint mykt anslag og lett delikat stil med høy alkohol I avslutningen.

Konklusjon: Den perfekte lunsjbord-akevitten.

Passer til: Julas matmangfold.

Røros Akevitt

Varenr: 57135 (BU) Poeng: 80 Pris: 332,70 Sødme: 1

Aroma: Behagelig duft av karve med søtlig innslag fra sherryfatlagring.

Smak: Deilig rund smak, med innslag av anis og fat. Mangler noe fylde.

Konklusjon: En spennende nykommer, som også kan brukes som avec.

Passer til: Julelunsj med innslag av sild.

GILDE NON PLUSS ULTRA: Anbefales, terningkast seks.
ETTERMODNET PÅ PORTVINSFAT: Gammel Opland får en sekser i testen.