«AKP (m-l) drev våpentrening»

Trente norske kommunister med våpen? - Ja, hevder historiker i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  JEG HAR SIKRE KILDER når jeg hevder at AKP (m-l)-bevegelsen selv drev med overvåking av politiske motstandere i Norges Kommunistiske Parti, blant nynazister og i politiet. Dessuten har jeg belegg for å hevde at det ble drevet militær fostring med våpentrening.

Dette hevder Hans Petter Sjøli (31) i boka «Mao, min Mao» som tar for seg AKP (m-l)s vekst og fall. Boka kommer ut på Cappelen tirsdag.

Dermed er det klart for en ny runde med diskusjoner om den tapte sak. Sjøli, som er historiker og journalist i Klassekampen, hevder i boka at enkelte medlemmer (også kalt kadrer) innenfor AKP (m-l) bar våpen på 70- og 80-tallet. Han påstår også at partiet drev aktiv overvåking av «potensielle femtekolonister» i NKP i tillegg til overvåking av nynazister og politiet. Det siste punktet bekreftes overraskande nok av tidligere AKP-doldis, Kjell Skjærvø, i Magasinet i dag

-  Hva bygger du disse to omstridte påstandene på?

-  Jeg er klar over at AKP-ledelsen kategorisk har tatt avstand fra beskyldninger om at det var våpen i bevegelsen. Ingen har heller offentlig innrømmet at det ble drevet overvåking av medlemmer av NKP. Gjennom samtaler med ulike og, i mine øyne, sikre kilder på forskjellige nivåer, er jeg likevel nokså sikker på at begge påstandene er riktige, sier Hans Petter Sjøli.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer