Alko-rykter og uekte barn

- Valgkampene var mye verre før, sier USA-ekspert.

I EN ARTIKKEL I Magasinet på nett skriver USA-ekspert Jon Henrik Gilhuus at det er en sjanse for at Demokratenes visepresidenkandidat Joe Biden faktisk kan stikke av med presidentjobben etter valget i november.

En spissfindighet i Grunnloven gjør det mulig. Men hvor sannsynlig er det egentlig?

- Dersom vi først får en situasjon der vi står med likt antall valgmenn, altså 269-269, hvilket ikke er usannsynlig i år, så får vi en situasjon ikke har hatt siden valget i 1824, sier Gilhuus. 

Da må Senatet velge USAs neste president. Og av ulike grunner Gilhuus går nærmere inn på i artikkelen, kan godt hende de går for Biden.

DET KAN ALTSÅ GÅ MOT et helt spesielt valg. Det er ikke noe nytt. Historisk er valget i 1800 en favoritt hos Gilhuus, som dekker valget detaljert på nettsidene til Monticello Society. Ikke bare var det den gangen umulig å få valgt en president etter det ordinære valget. I Huset måtte man gjennom 36 avstemninger før de endelig kunne enes om Thomas Jefferson som president. 

Valgkampen var også en høydare. 

- Valgkampen i 1800 hadde stor underholdingsverdi, den var herlig paranoid. Føderalistene påsto at dersom Jefferson ble valgt, ville han begynne å konfiskere folks Bibler, fordi han var en farlig fritenker. Den andre siden hevdet at om Adams ble valgt, så ville han utrope seg til konge, sier Gilhuus. 

Til tross for at man vanligvis pleier å påstå det motsatte, mener Gilhuus valgkampene var mye verre før. 

KAN BLI PRESIDENT:  
På grunn av en grunnlovs-spissfindighet kan Demokratenes visepresidenkandidat Joe Biden, her med barnebarnet Natalie (4) styre USA. Men valgene var mye verre før, sier Gilhuus. Foto: Gerald Herbert/AP
KAN BLI PRESIDENT: På grunn av en grunnlovs-spissfindighet kan Demokratenes visepresidenkandidat Joe Biden, her med barnebarnet Natalie (4) styre USA. Men valgene var mye verre før, sier Gilhuus. Foto: Gerald Herbert/AP Vis mer

- Påstandene og karakteristikkene man slengte rundt var ofte direkte injurierende. For eksempel portretterte demokratene Harrison som alkoholiker i 1840. Grover Cleveland ble beskyldt for å ha et barn utenfor ekteskap - noe som forsåvidt var helt riktig. Og i 1852 ble begge hovedkandidatene beskyldt for å være alkoholikere, humrer Gilhuus.

Politisk er det 1980-valget Gilhuus er mest begeistret for. Hvorfor kan du lese i svarene i nettmøtet.

Alko-rykter og uekte barn
SPØR HAM I NETTMØTE: USA-ekspert Jon Henrik Gilhuus.