All makt hos mamma

Bør abort være kvinners valg alene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  HUN SA AT ABORT var helt uaktuelt, men ville aldri forklare hvorfor. Det var vanskelig for meg å akseptere, sier «Petter» (25). Han kikker ned i bordplata.

Sommeren 2003 forelsker han seg i «Anne», og de innleder et forhold. Utover høsten blir det mange helgeturer fra militærleiren «Petter» jobber i, til kjæresten som bor på en annen kant av landet. Han synes de har det fint. Helt til den dagen hun gråtende forteller om den positive graviditetstesten.

-  Jeg ønsket at hun skulle ta abort, men hun prøvde ikke engang å forstå meg, sier han.

HVERT ÅR UTFØRES rundt 14 000 provoserte aborter i Norge. «Lov om svangerskapsavbrudd» (1975) sikrer alle kvinner selvbestemt abort fram til og med 12. svangerskapsuke. Kvinnen selv skal ta den endelige avgjørelsen, heter det i loven. Mange menn ønsker seg mer å si, viser en undersøkelse Synovate MMI har utført for Magasinet. Blant tilhengerne av selvbestemt abort mener rundt 40 prosent av mennene under 45 år at mor og far bør ha lik bestemmelsesrett. Bare 11 prosent av kvinnene i denne aldersgruppen mener det samme. Totalt mener nærmere en fjerdedel av befolkningen at mor og far bør ha lik rett til å bestemme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer