DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre

Mens noen dyr ikke gjør annet enn å motta menneskers følelser, oppfostres andre raskt, billig og ute av syne på fabrikker. Dyrehistorikere avslører omfattende selvbedrag.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

NOEN DYR ER GODE å spise; andre dyr er gode å tenke med, sa antropologen Claude Lévi-Strauss i 1970-åra, hvor de tause og undertrykte — kvinner, barn, arbeidere og dyr — fikk lov å tre inn i manesjen som interessante studieobjekter for historikere.

- Hva så med homoseksuelle og venstrehendte, ropte ironiske skeptikere fra sidelinjen. De fant tanken absurd. I dag er de blitt tause, og tidsskriftet Den jyske Historiker, som utgis av Aarhus Universitet, bruker hele sitt siste nummer på dyrehistorier, som i virkeligheten handler om mennesker. Om mennesker, dyr og grusomhet. Om mennesker, dyr og sterke følelser.

- Når man skriver om dyr, skriver man også om seg selv, innrømmer historikerne Anne Katrine Gjerløff og Jette Møllerhøy, og siterer en anekdote om hvordan det skulle gå om elefantenes historie skulle skrives: Den tyske forfatteren leverte en kort (skjønt temmelig omfattende) innføring i elefantens tånegl. Den jødiske historikeren tok for seg «Elefanten og det jødiske spørsmål», mens den britiske så på «Elefanten og det britiske imperium». Den franske forfatteren skrev om «Elefantens kjærlighetsliv» — eller var det «100 måter å tilberede elefant»?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn