Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre

Mens noen dyr ikke gjør annet enn å motta menneskers følelser, oppfostres andre raskt, billig og ute av syne på fabrikker. Dyrehistorikere avslører omfattende selvbedrag.

DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN DYR ER GODE å spise; andre dyr er gode å tenke med, sa antropologen Claude Lévi-Strauss i 1970-åra, hvor de tause og undertrykte — kvinner, barn, arbeidere og dyr — fikk lov å tre inn i manesjen som interessante studieobjekter for historikere.

- Hva så med homoseksuelle og venstrehendte, ropte ironiske skeptikere fra sidelinjen. De fant tanken absurd. I dag er de blitt tause, og tidsskriftet Den jyske Historiker, som utgis av Aarhus Universitet, bruker hele sitt siste nummer på dyrehistorier, som i virkeligheten handler om mennesker. Om mennesker, dyr og grusomhet. Om mennesker, dyr og sterke følelser.

Gjør et sommerkupp på Dagbladet Pluss

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Sommerkupp: Spar 80 % på kvartalsabonnement!

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer. Få full tilgang ved å abonnere på Dagbladet Pluss. Akkurat nå får du 80 % rabatt på kvartalsabonnement.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

99,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)
Sommerkupp - 80 % rabatt!

49,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

795,-

1 år

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer