Du leser nå Dagbladet Pluss

Alle dyr er like, men noen dyr er likere enn andre

Mens noen dyr ikke gjør annet enn å motta menneskers følelser, oppfostres andre raskt, billig og ute av syne på fabrikker. Dyrehistorikere avslører omfattende selvbedrag.

DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIX
DYRENE SPEILER HVEM VI ER: Men vi tenker også i hierarkier, hvor hunder, hester og katter har større krav på omsorg og respekt enn kyllinger og griser, skriver Pernille Stensgaard. Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer

NOEN DYR ER GODE å spise; andre dyr er gode å tenke med, sa antropologen Claude Lévi-Strauss i 1970-åra, hvor de tause og undertrykte — kvinner, barn, arbeidere og dyr — fikk lov å tre inn i manesjen som interessante studieobjekter for historikere.

- Hva så med homoseksuelle og venstrehendte, ropte ironiske skeptikere fra sidelinjen. De fant tanken absurd. I dag er de blitt tause, og tidsskriftet Den jyske Historiker, som utgis av Aarhus Universitet, bruker hele sitt siste nummer på dyrehistorier, som i virkeligheten handler om mennesker. Om mennesker, dyr og grusomhet. Om mennesker, dyr og sterke følelser.

- Når man skriver om dyr, skriver man også om seg selv, innrømmer historikerne Anne Katrine Gjerløff og Jette Møllerhøy, og siterer en anekdote om hvordan det skulle gå om elefantenes historie skulle skrives: Den tyske forfatteren leverte en kort (skjønt temmelig omfattende) innføring i elefantens tånegl. Den jødiske historikeren tok for seg «Elefanten og det jødiske spørsmål», mens den britiske så på «Elefanten og det britiske imperium». Den franske forfatteren skrev om «Elefantens kjærlighetsliv» — eller var det «100 måter å tilberede elefant»?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.