Alle kvinners dag

Føler en hjemmeværende mor at feminister er slemme? Er lesbiske mer opptatt av kvinnekamp enn andre? I Magasinet i morgen møter du fem par som forteller hva likestilling betyr for dem.

I dag er det 8. mars og internasjonal kvinnedag, og fokus på likestilling og kvinners rettigheter. For noen betyr dagen innkjøp av sprittusj og papp, som forvandles til slagferdige plakater når toget går. Andre foretrekker å markere på privat vis, mens for noen betyr ikke dagen noen verdens ting. Uansett hva vi velger å gjøre er det kvinnenes dag i dag. Den siste tida har likestillingsdebatten vært preget av kjønnskvotering, kvinner inn i styrerom, og et dansende gubbevelde. Ifølge Likestillingssenteret er antallet styrende kvinner i norsk næringsliv latterlig lavt, og likelønn et framtidsmål.Men likestilling er mer enn kvotering og bedriftsledelse. Fedres rett til permisjon med barna er også likestilling. Likelønn og deltakelse i arbeidslivet likeså. For ikke å snakke hvordan et par der begge er i full jobb fordeler arbeidsoppgaver i hjemmet. Men hvordan står det egentlig til med likestillingen i dagens Norge? Hva betyr begrepet for deg og meg? I morgendagens Magasinet møter du fem ulike par som forteller hva de legger i begrepet likestilling, og hvordan de innretter seg i hverdagen. De har ulik bakgrunn og alder, og ulike syn på feminisme, kontanstøtte, lønnskonto og kjønnskvotering. Men kanskje har de også noe til felles? Hva tror du den hjemmeværende tannlegefruen og åttebarnsmora Hege mener om likestilling og feminisme? Tror du ektemannen er av samme oppfatning?Det lesbiske samboerparet sier de møter kjente i 8. mars-toget, men er de egentlig mer opptatt av kvinnekamp enn andre? Du møter også et par i 70-åra. Hvordan ordner de vindusvask og potetkoking seg imellom? Er det Eldbjørg eller Ivar som har mest snøring på kokkekunsten, og hva synes de om dagens unge kvinner? Og tror du de to har mye til felles med det middelaldrende ekteparet fra Sri Lanka? Thambipillai og Rasathurai deler sine tanker om likestilling sett fra ulike ståsteder. Kanskje har de andre tanker om kvinners feminisme og rettigheter enn det norske paret i tredveåra? Dette var bare en smakebit på hva du kan lese i Magasinet i morgen. Etter å ha lest artikkelen inviteres du til å diskutere likestilling her på Magasinets nettsider. Her kan du drøfte hvorvidt dagens norske kvinner virkelig er likestilte, hva som eventuelt er til hinder for likestilling, eller rett og slett si din mening om kvinnekamp. Magasinet på Nett ønsker alle - både kvinner og menn - en god 8. mars! Hva mener du? Er norske kvinner likestilte? solvi.glendrange@dagbladet.no

<HMELF>8. mars 1982:</HMELF> «Kamp mot all kvinneundertrykking» var hovedparolen i hovedstadens 8. marstog dette året.
<HMELF>8. mars 2001:</HMELF> Plakat med påskriften «Vi vil ha sex uten bivirkninger» var å finne i fjorårets tog i Oslo.