Helstøpt: Gjem bort soyasausen og filetkniven, skru på stekeovnen og finn fram folie!
Helstøpt: Gjem bort soyasausen og filetkniven, skru på stekeovnen og finn fram folie!Vis mer

Alle til laks

Hvem husker tida da laks fortsatt var festmat?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi vet at europeere har spist laks så lenge det har vært folk i Europa. Før de begynte å dyrke jorda, før de hadde bygd sin første kano eller fått ordentlig schwung over pil og bue, kunne de ta turen til nærmeste elv og fange laksen der den sto og stanget under fossen.

Vi vet lite om hvordan de tilberedte den. Men en ganske sannsynlig hypotese er at de gjorde omtrent som indianerne i Nord-Amerika; pakket fisken inn i blader og bakte den i utkanten av bålet. Og så hadde de et festmåltid.

Denne tilberedelsen fortsatte. Fra sivilisasjonens begynnelse fulgte den helstekte laksen oss videre. Den første lakseoppskriften jeg har kommet over er fra Basel i Sveits på 1100-tallet, og er for bakt laks med purre. Mer eller mindre uforandret ble retten med inn i moderne tid. Blader ble erstattet med ornamenterte metallbeholdere og forseggjorte keramikkformer. Som igjen ble erstattet med (noe mindre forseggjort) aluminiumsfolie, slik jeg husker den fra min barndom.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn