- Alle tjener på arbeidsinnvandring

En vinn-vinn-situasjon, ifølge ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«MED ET FULLSTENDIG FRITT arbeidsmarked ser man i Tyskland for seg at man innen enkelte bransjer, som kjøttindustrien, byggfagene og restaurantbransjen, må regne med en timelønn på mellom 25 og 50 kroner.»

Det skrev Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen i en leder i avisa i fjor.

Han er en av de mange som frykter såkalt sosial dumping med utvidelsen av EU møt øst. Bekymringen har ført til at flere går inn for å begrense arbeidsinnvandring til Norge. Debatten blir ikke mindre aktuell av at EU i ettermiddag vil åpne opp for medlemsskap for Bulgaria og Romania.

Også professor Ottar Brox bekymrer seg for innvandringen fra lavkostland. Han spår at dette vil føre til en ny underklasse i Norge. I sin siste bok «Arbeidskraftimport - velferdstatens redning - eller undergang?» advarer han mot å skape et nytt klassesamfunn i Norge som følge av innvandring som presser lønningene ned.

Han støttes av fagforeninger, politikere og debattanter. I en rekke avisartikler har norske medier avslørt at arbeidere fra øst arbeider for elendige lønninger i Norge.

FRYKTEN FOR såkalt sosial dumping har gått så langt at i Frankrike er le plombier polonais - den polske blikkenslageren - blitt en hatfigur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer