Alt dette og smart i tillegg!

Driver damene med powerdressing?

DAGENS LISTE handler ikke (bare) om de utrolig smarte kvinnene som også er ufattelig pene. Det handler om stil. Det er Observer som har satt opp lista over verdens best kledde, smarte kvinner.

For, som de skriver, tidligere har smarte kvinnehjerner vært opptatt med andre ting enn stil. Men så kom suksessforfatteren Zadie Smith. De smarte og slumsete måtte ta seg sammen.

Zadie er feiret forfatter av bøker som «Hvite tenner» som ble til TV-serie sendt på NRK. I vår kom boka «Om skjønnhet.»

HUN MOTTAR PRISER en masse og sier selv at hun ikke bryr seg om dem. Det samme gjelder nok priser for stil. I et intervju med Vouge sa hun nylig noe som tyder på at hun misliker sin stilstatus, hun lot seg inspirere av Virginia Wolf som sa kvinner kunne lære gresk på den tiden de bruker på å kle seg. Kanskje var det tid for selvransakelse i intervjuet med motebibelen. Stadig analyserer motebladene forfatterens nye motevalg og stilskifter. Den halvt britiske, halt jamaicanske kvinnen er blitt en posterjente for de kule britene, hun er en ener med sitt utseende og sin akademiske brillianse. Og altså er det hele pakket lekkert inn:

Observer trekker frem bruktjakkene i silke som Zadie, som byttet navn fra Sadie da hun var 14, kombinererer med platformsko og cocktailkjoler fra Lanvin. Hun har kule Christian Louboutin-sko, skjørt fra Celine og jeans fra Citizen of Humanity. Hun handler på Cheap Jacks og har en Donna Karan-kjole med bar skulder. Dette fremholdes som stilsikre valg som plasserer Smith i Sarah Jessica Parker-kategorien.

I et nettmøte med Dagbladet.nos-lesere i sommer spurte en av våre lesere om klesstilen hennes:

«Why the arch-professoral british tweed jacket and the african style headdress? Are we trying to find the perfect post-colonial marketing package?»

Smith svarte:

«I\'m a human, not a marketing package. and I\'m not post-colonial. I\'m English. I wear a headress because I have since I was a child. My mother is a rastafarian. Also, I can\'t be bothered to do my hair. My jacket isn\'t tweed - it\'s cheap cotton from FCUK. Thanks for your interest. Now go and ask John Updike why he wears New England WASPy linen suits.»

SELV ER HUN MER opptatt av klasse, som hun mener definerer engelsk kultur. Det at hun selv har endret klassetilhørighet karakteriserer hun som det mest dramatiske som har skjedd henne.

Treeren på listen er nok antakelig ikke like opptatt av klassespørsmål. Men Condoleezza Rice, USAs utenriksminister, er minst like vant til å havne på toppen av lister. Nå nylig tok hun andreplassen på Forbes kåring over verdens mektigste kvinner. Rice fremholdes som chic med sin bobsveis og smale drakter. Washington Post skrev i 2005 en hel sak om Rice sine sko og frakker som «speak of sex and power.»

ET HOPP OPP finner vi Frankrikes mest sexy politiker, som heller ikke setter all verdens pris på å bli minnet på hvor deilig hun er over hele forsider, til tross for at hun er 53 år.

Segolene Royal er sosialistleder og fremtidig fransk president, i alle fall ifølge meningsmålingene.

I august tok paparazzifotografer bilder av henne i turkis bikini på stranda, og magasinet Closer trykket bildene og skrev at det var vanskelig å forstå at denne kvinnen hadde født 4 barn. Hennes konkurrent Dominique de Villepin har for øvrig også vært i avisene med badebilder, og ingen av politikerne ser ut til å ha tapt på det. Det er noe Chanel over henne, mener Observer.

EN AV DE flotte kvinnene som også er smarte, har norske aner. Forfatteren Siri Hustvedt er født i Minnesota, men foreldrene har norske aner. Dessuten tok Siri selv artium ved Bergen katedralskole, det må telle. Senere tok hun doktorgrad om Charles Dickens, og for boka «Det jeg elsket» fikk hun skryt av en rekke anmeldere. I dag bor hun i Brooklyn med sin enda mer berømte forfattermann, Paul Auster. Og på Observers liste får hun en 14. plass. Listemakerne elsker forfatterstilen hennes.

HER ER HELE LISTA:

1. Zadie Smith

2. Ségolène Royale

3. Condoleeza Rice

4. Maureen Dowd

Dowd er journalist i New York Times, og har fått Pulitzerprisen for kommentarvirksomheten sin. Hun har en bachelor i engelsk litteratur, har jobbet i Det hvite hus som journalist og dekket fire presidentvalg.

5. Shami Chakrabarti

Lederen av den britiske lobbyorganisasjonen Liberty har fått sin egen hyllestlåt og kåret til den mest inspirerende politiske figuren i 2004 av Channel 4, hun slo Bob Geldof.

6. Marisha Pessl

Amerikansk forfatter som debuterte i august med «Special Topics in Calamity Physics». 28-åringen kan i fremtiden også regne med topplassering i skjønnhetskonkurranser for forfattere.

7. Katrina S. Firlik

Verdens chiceste hjernekirurg har egen nettside, har gitt ut bok og tegner deler av hjernen i sitt online galleri og påpeker likskapen mellom homunculus og Hello Kitty, for eksempel.

8. Gina Bianchini

CEO i selskapet 24 Hour Laundry med egen profil på Flickr og Linkedin

9. Julia Peyton-Jones

Kunstkjenner i Prada og lederen av Serpentine Gallery. Hun går for å være den med best kontakter i kunstverdenen.

10. Amanda Levete

Britisk arkitekt med sans for klesdesign.

11. Noreena Hertz

Britisk forfatter og økonom. Hun har blant annet jobbet i Russland for Verdensbanken med å bygge opp den russiske børsen og rådgi myndighetene om privatisering. Moren Leah, var moteskaper og feminist, og faren, Joseph, britisk sjefrabbiner.

12. Germaine Greer

Verdenskjent australsk feminist

13. Anne Applebaum

Journalist og forfatter kjent for sitt arbeid om Øst-Europa og kommunismen, nå sist aktuell med mursteinen «Gulag».

14. Siri Hustvedt

15. Camille

Fransk avantgardisk, intellektuell sanger og låtskriver på 28 som synger på fransk og tegner seg i ansiktet. Albumet «Le Fil» har solgt mer enn 300 000 i Frankrike.

• Hvem er de norske damene med stil og intellekt? Delta i debatten!

Denne artikkelen er skrevet i haute couture av Magasinets smarte nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>BRUKER AV OG TIL AFRIKANSK HODEPLAGG: Zadie Smith har vært vant med det fra barndommen av. Og dessuten mikser hun Donna Karan og bruktklær til en ekstremchic blanding.
SMART OG VELKLEDD:</B> Journalist Maureen Dowd på fjerdeplass.
DEBUTANT:</B> Forfatter Marisha Pessel skal visstnok være enda bedre på prosa enn posering. Hun tok sjetteplassen.
AMANDA LEVETE:</B> Arkitekt på 10. plass.
SEXY ØKONOM:</B> Noreena Hertz på 11. plass.
ØST-SPESIALIST:</B> Forfatter Anne Applebaum kler seg sobert. Den elegante Stalineksperten har 13. plassen.
NYDELIG:</B> Smart forfatter med stil, Zadie Smith.
FLOTT I BIKINI:</B> Men også med klær, den franske sosialisten Ségolène Royal er på andreplass.
<B>HELT I TOPP:</B> Det er noe Chanel over Condi. Her sammen med vår egen Jonas Gahr Støre. Hun kapret tredjeplassen i kåringen.
SIRI HUSTVEDT: På 14. plass. Her er hun sammen med ektemannen Paul Auster.
CAMILLE:</B> Fransk popartist på 15. plass.