LANGSOMHET: Mens næringsliv og politikere vil at alt skal gå raskere, av hensyn til brutto nasjonalprodukt (BNP) og den uendelig skremmende tiden etter oljen, så søker en stor andel av befolkningen seg til det langsomme, skriver artikkelforfatteren. Foto: HANS ARNE VEDLOG
LANGSOMHET: Mens næringsliv og politikere vil at alt skal gå raskere, av hensyn til brutto nasjonalprodukt (BNP) og den uendelig skremmende tiden etter oljen, så søker en stor andel av befolkningen seg til det langsomme, skriver artikkelforfatteren. Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

«Alt går raskere, bare ikke toget. Takk og lov for det»

Treghetens velsignelse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det regner i Hallingdalen. Det striregner.

Vinduene vaskes rene der toget beveger seg fremover i snaut 70 kilometer i timen. Jeg drikker halvgod kaffe, og spiser Vestlandslefse. Toget gikk fra Oslo Sentralstasjon klokka 8.25 og nå er den snart 12, men i det Ustaoset stasjon blir synlig, bryter sola gjennom. Den flerrer opp den grå blytunge himmelen, regnet forstummer og Hallingskarvet ligger badet i det skarpe høstlyset.

Det er ennå mange timer igjen til toget vil ankomme Bergen, faktisk er vi ennå ikke halvveis, og det slår meg at denne reisen er en gave.

Den er kronglete, langsom, og uforutsigbar - jeg har sittet fast i timevis flere ganger - og like fullt noe av det jeg liker mest. Det er sjelden jeg kan gjøre dette. Som regel må jeg haste til flyplassen, stå i kø og bli kontrollert, før jeg småjogger til gaten, hvor jeg så hives inn et fly som raskt får meg over fjellet. Fly er ikke reise, det er forflytning. Det langsomme toget gir meg noe annet. Der jeg sitter og fordøyer utsikten, observerer det stadige skiftende været og nipper til den lunkne kaffen, får jeg tid til å tenke på de rare tingene, på de store spørsmålene, til å drømme og glemme.  

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn