Alt om Berthold

Først i en alder av 72 år våget Berthold Grünfeld å lete etter sin mor. Han fant det han fryktet. Mens datteren Nina (39)lagde film om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I SKUFFEN HJEMME hos familien Grünfeld på Bygdøy har Bertholds fødselsattest ligget i alle år. Han har aldri rørt den. På det gamle papiret står hans egen fødselsdato, og navnet på en mor han aldri har kjent - en viss Frederika Grünfeld.

Hvorfor har han aldri lett etter sine foreldre? Hva forteller arkivene i Slovakia om de første åra av hans liv? Hvem var egentlig hans mor? Og: Hvorfor ville han ikke vite noe?

Nå har Grünfelds datter Nina laget film om sin far. Nå kan han ikke lenger fortrenge barndommen.

HISTORIEN Berthold har valgt å fortelle i intervjuer og innad i familien, starter på toget fra Bratislava i det daværende Tsjekkoslovakia. Året er 1939 og Berthold er sju år gammel. Sammen med 34 andre jødiske barn blir han sendt til Norge for å slippe unna nazistene. En dramatisk novembernatt tre år seinere flykter han fra Det jødiske barnehjemmet i Oslo og over grensa til Sverige. Der blir han til 1946, da turen går tilbake til barnehjemmet. I Norge velger han å satse på studier og starte et nytt liv. Berthold leter ikke etter sine foreldre, han stifter egen familie og gjør karriere innen psykiatrien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.