Alt på pinne

Etter å ha gasset seg med norsk julemat i ukevis er kinesisk raffineri en velkommen avveksling.

- Det er bra vi har bestilt bord, sier Robinson idet vi går inn på Dinner, det kinesiske spisestedet som har sine lokaler i Stortingsgata, rett overfor statuene av Ibsen og Bjørnson foran Nationaltheatret.

- Ikke bare er det bra, men nødvendig, sier Fredag når hovmesteren geleider oss gjennom det fullsatte lokalet i første etasje, ned en trapp og til kjellerbaren. Folk sitter ved alle bord, uten å forstyrre hverandre. Her er ingen glorete kinapynt, men elegante henvisninger til moderlandet i form av svart-hvitt-bilder, skrifttegn og en og annen figur. En av de berømte soldatene fra det store gravfunnet i Xian holder øye med oss der vi studerer menyen.

Dinners spesialitet er szechuanretter, men flere av tilbudene er også hentet fra kantonesisk kjøkken. Som vanlig på kinesiske restauranter fins et stort utvalg av retter i alle prisklasser. Dessuten et sjeldent rikt utvalg av røde og hvite viner til priser fra rundt 400 til 4000 kroner flaska. Like greit å la restauranten foreta valget for oss, og vi bestiller begge en av de tre faste menyene (Meny II), som består av tre forretter, en mellomrett, hovedrett og dessert. Vi velger hver vår hovedrett, den ene en «Havets delikatesse i Xo saus», en halv hummer, kamskjell, scampi, breiflabb, shii-take-sopp og grønnsaker. Den andre en «Gong cio ao jo si», finstrimlet, tørrstekt ytrefilet av okse, servert med grønnsaksjulienne, grønn asparges og en vineddiksaus.

- Se her, ja, sier Fredag når forrettene kommer, servert på rad og rekke på et smalt fat. Vi har bestilt et glass hver av den anbefalte Chablis 2007 Domanie Laroche til det hele.

- Disse grillede kjempescampiene er velsmakende, men litt tørre utenpå, sier Robinson.

- Størst er ikke alltid best. Basilikumsausen til kongekrabba har den riktige styrken, men jeg må si at kamskjellene er den ypperste av de tre rettene. For en herlig konsistens og aroma, og en nydelig smak på denne sausen, laget av hvitløk og svarte bønner.

Etter den innledende runden kommer sprøstekt and, servert som Peking Duck med lompeliknende, løvtynne, nystekte pannekaker og en Hoi Sin-saus, som minner om en raffinert barbecuevariant. Kjøttet spres utover pannekaka og blandes med sausen. Det hele blir rullet inn, sammen med vårløk og agurkstrimler. Fantastisk! Paradisvarianten av pølse med lompe. Fredag bevilger seg en Tsing Tao-øl til det hele. Kan dette toppes?

Jo da, det strimlede oksekjøttet er en skikkelig delikatesse. Det kan minne om fritert, grovmalt karbonadedeig, sprøtt og tungesmeltende, perfekt tilpasset den lett syrlige sausen. Med løvtynne, kandiserte spinatblader til. Et kulinarisk kunstverk. Fredag har bestilt «medium pluss» i styrke, noe som får det til å kile eggende nedover ganen. Robinson har bestilt «sterk» utgave av havets delikatesser. Sausen har en råere chilismak enn «sterk» i indisk sammenheng.

Fortsatt utmerket: Kinarestauranten Dinner har flere ganger vært besøkt av Robinson og Fredag. De kan bekrefte at stedet holder stilen.
Fortsatt utmerket: Kinarestauranten Dinner har flere ganger vært besøkt av Robinson og Fredag. De kan bekrefte at stedet holder stilen. Vis mer

- Dette er jo fabelaktig. Og så mye hummer. Eneste innvending må være at denne hovedretten er litt for lik forrettene. Det kan bli litt mye av det gode. Selv om både breiflabben og sausen er særdeles velsmakende. Og kamskjellene! smatter Robinson, som har sendt ut igjen ei flaske Nebbiolo Langhe 2004, Silvio Grasso. Og øyeblikkelig fått en ny. Som var utmerket.

Tid for dessert. Sjokolademousse med kokossorbé og tropiske frukter. Eksotisme i konsentrat. De tropiske fruktene er kanskje det mest ordinære, men moussen har den rette konsistens og kokossmaken er akkurat passe diskret. Det hele avrundes med et sukk av velvære.

Og da har vi faktisk tilbrakt henimot tre timer i dette kulinariske tempelet. Rettene har avløst hverandre i en suverent tilpasset rekkefølge. Her trengs god tid, til gjengjeld kan man dvele over en god samtale, i felles glede over god mat. Og som de sier i Kina: «Én glede driver hundre sorger på flukt».

robinson& fredag@dagbladet.no

Dinner

Stortingsgata 22 Telefon: 23 10 04 65

Mat:

Miljø:Service:Alt på pinne

Total:

Tre menyer, fra 390 til 695 kroner.

15 hovedretter, fra 178 til 422 kroner.

Pekingand, 1600 kroner for fire personer.