STYGG SOM FAN SJØLV: «Den amerikanske musikken er stygg som fan sjølv, (...) dei hev sjølvsagt høyrt so lenge paa uljod at dei er utskjemde», skrev en lite imponert Gunnar Austegård i et brev hjem til Norge i 1928. Andre utvandrede nordmenn fortsatte å spille tradisjonsmusikk «over there». På dette bildet fra 1890-tallet står den kjente felespilleren Hallvar S. Rysstad sammen med Knut A. Helle foran et naturromantisk bakteppe.Foto: UKJENT
STYGG SOM FAN SJØLV: «Den amerikanske musikken er stygg som fan sjølv, (...) dei hev sjølvsagt høyrt so lenge paa uljod at dei er utskjemde», skrev en lite imponert Gunnar Austegård i et brev hjem til Norge i 1928. Andre utvandrede nordmenn fortsatte å spille tradisjonsmusikk «over there». På dette bildet fra 1890-tallet står den kjente felespilleren Hallvar S. Rysstad sammen med Knut A. Helle foran et naturromantisk bakteppe.Foto: UKJENTVis mer

Amerikadrømmens bakside

Ikke alt var rosenrødt i den nye verden. Og bildene fra Amerika viser langt fra hele historien.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

«NÅ REISER JEG TIL VAKRE AMERIKALAND». Det var hilsenen fra en nordmann som gjorde seg klar til å forlate hjemlandet rundt århundreskiftet i 1900.

Magasinet på nett omtalte før jul et forskningsprosjekt der to forskere jaktet på fotografiske spor fra norske utvandrere i Amerika.

Nå er prosjektet blitt bok, og i fokus står bildene som nordmennene sendte hjem i brev for å fortelle om livet i det nye landet.

- Forholdet mellom brev og bilde gir en annen tilnærming til historieforståelsen, og er det som har vært motivasjonen for hele prosjektet, forteller kunsthistoriker Sigrid Lien til Dagbladet.no.

FOR SELV OM BREVENE hjem til Norge fortalte om ståa over dammen, var kanskje bildene det sterkeste virkemiddelet for å dele opplevelsene i det forgjettede Amerika.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn