Amerikadrømmens bakside

Ikke alt var rosenrødt i den nye verden. Og bildene fra Amerika viser langt fra hele historien.

STYGG SOM FAN SJØLV: «Den amerikanske musikken er stygg som fan sjølv, (...) dei hev sjølvsagt høyrt so lenge paa uljod at dei er utskjemde», skrev en lite imponert Gunnar Austegård i et brev hjem til Norge i 1928. Andre utvandrede nordmenn fortsatte å spille tradisjonsmusikk «over there». På dette bildet fra 1890-tallet står den kjente felespilleren Hallvar S. Rysstad sammen med Knut A. Helle foran et naturromantisk bakteppe.Foto: UKJENT
STYGG SOM FAN SJØLV: «Den amerikanske musikken er stygg som fan sjølv, (...) dei hev sjølvsagt høyrt so lenge paa uljod at dei er utskjemde», skrev en lite imponert Gunnar Austegård i et brev hjem til Norge i 1928. Andre utvandrede nordmenn fortsatte å spille tradisjonsmusikk «over there». På dette bildet fra 1890-tallet står den kjente felespilleren Hallvar S. Rysstad sammen med Knut A. Helle foran et naturromantisk bakteppe.Foto: UKJENT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«NÅ REISER JEG TIL VAKRE AMERIKALAND». Det var hilsenen fra en nordmann som gjorde seg klar til å forlate hjemlandet rundt århundreskiftet i 1900.

Magasinet på nett omtalte før jul et forskningsprosjekt der to forskere jaktet på fotografiske spor fra norske utvandrere i Amerika.

Nå er prosjektet blitt bok, og i fokus står bildene som nordmennene sendte hjem i brev for å fortelle om livet i det nye landet.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer