Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Amerikanerne elsker det. Her gir Viestad deg oppskriften

Slik lager du pannekake med lønnesirup, og dessert med iskrem med lønnesirup, nøtter og bacon.

MYE GODT: - Amerikanerne følger det gamle munnhellet om at «for mye av det gode er helt vidunderlig», skriver Andreas Viestad. Foto: Mette Randem
MYE GODT: - Amerikanerne følger det gamle munnhellet om at «for mye av det gode er helt vidunderlig», skriver Andreas Viestad. Foto: Mette Randem Vis mer

På høsten kommer turister fra hele USA – og noen fra andre deler av verden – hit til denne utkanten av trygge og litt kjedelige Massachusetts for å se det spektakulære fargespillet når bladene skifter farge.

Nå er trærne golde og gråbrune, bakken er gråbrun og tørr og det blåser en gråbrun, gold og tørr vind som skjærer gjennom marg og bein og etterlater seg et tynt støvlag overalt. Det er så kjipt som en vårdag kan være, akkurat i den iskalde, håpløse tida før det begynner å spire.

Men det lukter godt! Det lukter søtt av lønn. For mens det fortsatt ikke er mulig å se våren på trærne rundt oss, foregår det en voldsom oppvåkning inne i trestammene.

Skogen våkner, sevjen stiger. Det er det samme som skjer i norske skoger akkurat nå. I uminnelige tider har amerikanerne nyttiggjort seg denne sevjen, samlet den opp og kokt den inn så den blir til sirup.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?