OPPSUMMERING: Våre USA-eksperter betrakter ulike sider ved Obamas valgseier etter at de amerikanske velgerne skiftet kurs og valgte den første fargede presidenten i amerikansk historie.
OPPSUMMERING: Våre USA-eksperter betrakter ulike sider ved Obamas valgseier etter at de amerikanske velgerne skiftet kurs og valgte den første fargede presidenten i amerikansk historie.Vis mer

- Amerikanerne har evne til å korrigere seg selv

USA-ekspertenes refleksjoner etter valget.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

SVEIN MELBY:

Det er skrevet mye viktig og interessant om Obama både før og etter valget. Sett med mine øyne forteller imidlertid dette valget to ting om USA som kanskje er av enda større betydning. For det første illustrerer valget nok en gang amerikanernes evne til å korrigere seg selv. Landet og dets ledere gjør sine åpenbare feil, men når man innser dette er man ikke redd for å prøve nye løsninger.

Valget viser også hvor langt USA har kommet i integrasjonssammenheng. I Norge «kvoterer» vi inn minoritetene, men gjør fint lite med de strukturelle og kulturelle barrierene mot minoritetenes muligheter i politikken. Obamas seier viser derimot det amerikanske samfunnets åpenhet, der enkeltpersonene i kraft av sine kvaliteter kan nå helt til topps uten spesialbehandling. Obamas vei til presidentembetet eksisterer rett og slett ikke hos oss.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn