Anbefales!

Gyri Mentzoni (34) er en av Norges beste vinkelnere. Her plukker hun ut viner til oppskriftene i Dagbladets matekstra.

    VIN TIL TORSK

Mentzoni: Torsk er mager fisk med delikat struktur. Både rødvin og hvitvin fungerer til torsk. Rødvin med lever gir en metallisk smak, derfor velger jeg hvitviner med mye syre til levra. Det rensker opp fettet fra smøret. Til rogn og da passer det enda bedre med hvitvin etter min mening. Torsk er mager fisk og vinen skal derfor ikke dominere måltidet. HVITVINER TIL TORSK: 14673 Riesling Le Kottabe 2001 fra Josmeyer & Fils. 147,50 kr Begrunnelse: En god hvitvin fra Alsace i Frankrike. Den er frisk, og har klare smaker smaker av eple og mineraler. 20052 Riesling fra Freie Weingärtner Wachau 2001/2002. 124 kr Begrunnelse: Dette er en løp og kjøp vin. En østerriker med toppårganger. Den er slank, mineralsk og med flott ferskenpreg. RØDVINER TIL TORSK Viktig med røde viner uten for mye eikepreg. Den kan stjele smaken fra fisken. 30517 Dolcetto d\'Alba fra Vajra 2002. 138 kr Begrunnelse: For det første har jeg jobbet på denne vingården og kjenner produktene godt. Den har ung fruktsmak med preg av bringebær og kirsebær, med en flott dyp rødfiolett farge. Vinen bør drikkes ung. 47081 Ch. Mercier, Cuvee Prestige 2000. 185 kr Begrunnelse: Et klassisk valg for dem som elsker Bordeaux. Vinen gir valuta for pengene. Den passer også til kraftige kjøttretter og vilt. Rik og robust vin.

    VIN TIL FRANSKE RETTER
BLØTKOKTE EGG MED TRØFFELKREM OG BRØDSTICKS Velger champagne fra to gode produsenter. En bra innledning til måltidet. 41698 Clouet Silver Brut Grand Cru fra André Clouet. 249,60 kr Begrunnelse: Rik med toastpreg. Den er åpen, ikke syrlig og stram. En litt utradisjonell champagne. Blanc de Noir laget av 100 prosent Pinot Noir. 40051 Egly-Ouriet, Grand Cru Brut Tradition fra Egly-Ouriet. 269,70 kr Begrunnelse: En tradisjonell champagne. Duft av eple og kaffe. ARTISJOKKSUPPE MED ANDELEVER En rett med mye fett. Trenger derfor en vin med høy syre og friskhet for å rense opp i munnen. Artisjokker er ikke lett å kombinere med vin. Derfor velger jeg tre viner fra Alsace. 41119 Riesling Geisberg Grand Cru fra André Kientzler 2000. 260,30 kr Begrunnelse: Fin karakter med lime og eple i frukten. Klassisk riesling med høy og lang syre ettersmak. 31720 Riesling Écaillers fra Léon Beyer 1997. 209,40 kr Begrunnelse: Moden vin fra moden årgang. Åpen, ikke så stram som Geisberg. Flott syre. 32037 Riesling Vignoble d\'Epfig fra Ostertag 2002. 160 kr Begrunnelse: En kanon vin med preg av sitrus og mineraler. Drikkemoden. KAMSKJELL PÅ POTETPURÈ Kamskjell har en delikat sødme. Her fungerer det fint med en burgunder. Prøv en vin med god fruktsødme, som ikke er for kraftig. 7559 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre fra Billaud-Simon 2001. 243 kr Begrunnelse: En vin med ren frukt og høy syre. Preg av mineraler og sitrus. Ikke fatlagret. 13384 Saint-Aubin 1. Cru Les Combes fra Marc Colin. 247,60 kr Begrunnelse: En mer åpen vin. Tiltalende og sammensatt aroma av eple og sitrus, hint av smør, nøtter og mineraler. Integrert eikepreg. BIFF MED SJALOTTLØK, SMÅPOTETER OG RØDVINSSAUS Her trenger vi en smaksrik vin med en del tanniner. Gjerne med litt tid på fat. 41961 Côtes du Rhône-Villages fra Dom.De la Janasse 2001. 181,70 kr Begrunnelse: Spennende produsent. Balansert ung vin. Hint av bjørnebær, blåbær og mørk sjokolade. 45736 Mas Collet 2001 fra Celler de Capanes. 132,80 kr Begrunnelse: Et rimelig og godt alternativ. 45875 Côtes du Rhône, Bouquet des Garrigues fra Le Clos du Caillou. 169 kr Begrunnelse: Dyp rød farge, duft av bjørnebær og plomme. Solide tanniner. Saftig og lang ettersmak. 29919 Langhe Corale 1998 fra Paolo Scavino. 279 kr Begrunnelse: En vin som er laget av fire forskjellige druetyper: Barbera, nebbiolo, cabernet og merlot. Plomme- og kirsebæraroma. Fyldig, konsentrert, lang og saftig ettersmak. EPLETERTE MED VANILJEIS Foretrekker en vin som er frisk, med høy syre som balanserer mot sødmen. 40731 I Capitelli fra Roberto Anselmi. 129,90 kr Begrunnelse: Små flasker på 37,5 cl. Duft av honning, gylne bær og mango. 40063 Betsek Tokaji aszù 6 puttonyos fra The Royal Tokaji Wine Comp. 1995. 399 kr Begrunnelse: Rustikk stil med aroma preget av tørket aprikos, urter, brent rosin og eik. Passer også bra til blåmuggoster som roquefort og gorgonzola.
    VIN TIL BACALAO
Rettene har forskjellige ingredienser. Både Barbera, Sangiovese, Grüner Veltiner og Riesling passer til flere. VIN TIL CANELONI Jeg har plukket ut en rød og en hvit. Personlig går jeg for hvit til denne retten. 46494 Riesling Urgstein fra Schloss Gobelsburg 2002. 138,60 kr Begrunnelse: Anbefales! Konsentrert østerriker. Passer perfekt til sterk mat med f.eks. chili og cayennepepper fordi den demper disse med fruktsødmen. Også bra til kylling. 13737 Barbera d\'Alba fra Vajra 2000. 169,90 kr Begrunnelse: Fra et av Italias mest kjente vindistrikter Piemonte. Saftig og bærpreget vin med gode syrer som harmonerer fint til denne italienske retten, uten å bli for kraftig. VIN TIL DON PEPES I denne retten står vi overfor utfordringene; purre, paprika og hvitløk. Disse smakende setter sitt preg på retten. Jeg har derfor valgt to rødviner fra topprodusenter som er saftige og syrlige. 33169 Chianti Rufina fra Selvapiana 2001. 148 kr Begrunnelse: Saftig og rik med preg av kirsebær og bringebær. Myke tanniner og god lengde. Denne er produsert i det kjøligste vindistriktet i Italia med vind fra fjellene. Elegant med en meget god syresnert. 32571 Barbera d\'Alba fra Pelissero 2002. 160,20 kr Begrunnelse: Denne vinen passer bra til smaksrik mat uten at den blir for dominerende. Fuktigheten er preget av moreller og bringebær. Vinen har bra konsentrasjon og høy syre. BACALAOBOLLER Vinene trenger høyt syreinnhold på grunn av fedmen i retten. Jeg har plukket ut en rødvin og to hvite. 40684 Barbera d\'Alba fra Giacosa 2001. 169,90 kr Begrunnelse: En god rødvin som er laget av Italias nest mest utbredte drue etter sangiovese. Man pleier å si at Barbera-viner bare kan bli så gode som deres vinbonde. Bruno Giacosa vet hvordan han skal stelle med druene. Han blir som en av de beste produsentene. 33558 Grüner Veltinger fra Nikolaihof 2001/2002, Wachau. 143 kr Begrunnelse: En østerriker med den spennende druen Güner Veltinger. Den har preg av hvit pepper og fersken, kombinert med preg av en flott syre. Begge årganger er like bra. Biodynamisk dyrket. Vinen holder seg åpnet i kjøleskapet ei uke. 888 Riesling fra Trimbach 2000. 144.90 kr Begrunnelse: Denne vinnen har også flott syre med preg av sitrus og mineraler. Klassisk Alsace riesling. EMPENADAS Det er spesielt tomat og løk som kan by på problemer for vinvalget. Her har jeg valgt to balanserte viner med god fruktsødme. 45581 Terras Gauda 2002 fra produsent med samme navn. 155 kr Begrunnelse: En frisk hvit spanjol med saftig frukt av pære og blomster. 7304 Côtes Du Rhône fra Guigal 2000. 124 kr Begrunnelse: En fransk vin med bra struktur og fruktig smak. Krydret preg. God lengde og modne tanniner. Allsidig matvin. Solangels Bacalaosalat I denne salaten er det tomat og eddik som er utfordringene for vinvalget. Viktig å bruke en vin med mye struktur og god lengde.. 13048 Hermanos fra J&F Lurton 2002/2003. 105 kr Begrunnelse: En spanjol som også egner seg godt til å drikke også uten mat. Tørr, forfriskende med tiltalende preg av krydder og god fruktsødme. 46682 Riesling fra Schloss Gobelsburg 2002. 114,50 kr Begrunnelse: Frisk og ren. Dette er en østerriker jeg bruker mye hjemme. En vin for enkel mat med hint av fersken og aprikos. 7736 Barrantes Albariño fra Pazo de Barrantes 2001/2002. 147,90 kr Begrunnelse: En spanjol laget av albarino-druen. Aromaer av sitrus med moden fruktsmak. Lang behagelig ettersmak. BACALAO MED RIS OG KOKOS Smaksrik rett som trenger en vin med god saftighet i frukten. 41945 Vidigal Reserva fra Caves Vidigal 2000. 79 kr Begrunnelse: Anbefales! En portugiser som virkelig er verdt pengene. Dette er en rund smakskrik vin med preg av plommer og pepper. 45995 Vina Izadi Crianza fra Villabuena 2000. 124,90 kr Begrunnelse: Dette er noe så sjeldent som en elegant Rioja. Passer også til klassiske kjøttretter og grillmat. En såkalt folkevin med god fruktighet og balansert eik. BLÅ BACALAO Her velger jeg vin med noe sødme. Det motvirker skarpheten i retten, nøytraliserer saltet og det sterke krydret. 5696 Riesling Rüdesheimer Berg Rottland fra Kloster Eberbach. 135,40 kr Begrunnelse: En tysker fra Rhin med mineralsk riesling-frukt med hint av krydder. Bra balanse mellom sødme og syre. 34346 Grüner Veltinger Heiligenstein fra Hirsch 2002. 159,90 kr Begrunnelse: Aroma av pære, fersken og hvit pepper. God fruktsødme. Frisk og tørr. En allsidig vin fra Østerrike. Den fungerer også bra til kylling og svin. 33158 Pinot Gris Fronholz 2000 Dom. Ostertag 2000. 265 kr Begrunnelse: En topprodusent i Alsace. Hvitvin med moden og eksotisk frukt, rund og rik. Harmonerer bra med denne smaksrike retten. Vinen fungerer også utmerket til lyst kjøtt. Biodynamisk. GRATINERT BACALAO Her velger jeg tre italienske rødviner med mye syre på grunn av tomat og krydderet i retten. 33275 Castello di Farnetella fra Fatt. di Felsina. 122 kr Begrunnelse: Anbefales! Lett og saftig med preg av morell og høy syre. 34654 Chanti Classico Berardenga 2000 fra Fatt. di Felsina. 149,90 kr Begrunnelse: Vin fra samme produsent. Større intensitet enn den foregående. Flott preg av kirsebær og høy syre. 45582 Barbera d\'Alba Serraboella fra Cigliuti 2001. 220 kr Begrunnelse: Denne vinnen synes jeg er helt konge. Den er rik med masse mørke bær og en saftig finish. Fyldig og elegant. Fungerer også til lyst kjøtt. Perfekt også til okse og kalv. CHOP SUEY I denne retten er det salt soyasaus, spinat og tomat. Det skaper store utfordringer. Spinat kombinert med vin kan krasje på smaken. Derfor velger jeg åpne hvite viner som ikke blir for stramme. 31856 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Travlivio fra Sartarelli 2001. 139 kr Begrunnelse: Frisk og aromatisk med hint av melon. Den blir ofte brukt på asiatiske restauranter. Den har en tiltalende bitterhet i finishen. 34353 Riesling Zöbing fra Hirsch 2002. 149,90 kr Begrunnelse: Fruktig vin med innslag av sitrus, mineraler og eple. 7894 Pinot Gris Reserve Personelle 1997 fra Trimbach. 249,90 kr Begrunnelse: Moden vin som bør drikkes nå. Velduftende med hint av aprikos. Rund og kraftig. Passer også til retter av kylling eller svin. NORSK BACALAO Retten består av parmesan, chili og tomat. Derfor velger jeg rødt på grunn av den fyldige og kraftige smaken på retten. 45167 Bricco Viole Barbera d\'Alba fra Vajra. 259 kr Begrunnelse: Den har god syre og sterk fylde. Smaken sitter lenge i munnen med preg av kirsebær. 20357 Côtes du Rhône 2001 fra Paul Jaboulet. 115,50 kr Begrunnelse: Anbefales! En vin med mer krydret stil med preg av plommer og pepper. 41347 Côtes du Rhône 2001 fra Tardieu Laurent. 139,90 kr Begrunnelse: Bra krydret preg med smak av bjørnebær og solbær. 31933 Portada Tinta Roriz 2002 fra DFJ Vinhos. 79,90 kr Begrunnelse: Løp og kjøp! En meget god vin til en billig penge. Moderne laget med mørke bær. 32788 Chanti Classico fra Fontodi 2001. 187,20 kr Begrunnelse: Klassisk chanti fra en av topprodusentene. Super årgang. Bæraktig preg med trøfler. Flott struktur, høy syre og god lengde.
    VIN TIL ANTIPASTI/TAPAS
Rettene er italienskinspirerte. Det er derfor naturlig å valgte viner fra samme land.Vinene er tenkt og drikkes gjennomgående til rettene. Den største utfordringen er å finne viner som passer til de salte pecorino ostene. Til osten fungerer også en saftig rødvin uten for mye eik. 40202 Roero Arneis fra Bruno Giacosa 2003. 179,90 kr Begrunnelse: Smak av fersken stikkelsbær og eple. 45635 Langhe Riesling fra Vajra 2001. 204 kr Begrunnelse: En meget vellykket utgave av en italiensk riesling. En lett og elegant vin med fruktig preg av sitrus. 45983 Greco di Tufo. Loggia della Serra fra Terredora 2002. 160 kr Begrunnelse: Fyldig og aromatisk med preg av gule plommer og krydder. Ikke fat-lagret. 46009 Soave Classico Superiore fra Pra. 2002 135,90 kr Begrunnelse: Frisk, preg av eple og pære, Mineralsk med god fylde. Flott ueiket soave.

Foto: Scanpix
<HLF>BEST I NORGE:</HLF> Gyri Mentzoni er butikksjef ved Vinmonopolet på Briskeby i Oslo og har i flere år hatt styringen over vinkjelleren til stjernerestauranten Bagatelle. Mentzoni er en av de få som har full oversikt over tilgjengelige viner i Norge. I 2002 ble hun kåret for å ha laget Norges beste vinkart til Bagatelle.<QL>Foto: Mette Møller