Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Andektig and

God mat i pene omgivelser. Her nytes delikatesser i ærbødighet.

-  HYSJ!

Fredag løftet pekefingeren til munnen.

-  Dette er ikke stedet der man snakker høyt om dagligdagse ting, hvisket Fredag.

Gourmetpalasset på Oslo Vest inviterer ikke til dagligdags småprat. Stemningen på for eksempel Bagatelle eller Statholdergården er rene «hurra meg rundt» i forhold.

DET HAR gått litt opp og ned for «Donald på Briskeby». Le Canard betyr and på fransk. Fire stjerner mente Robinson og Fredag sist Det er ikke bra for et sted som tar mål av seg til å være blant de ypperste, ypperste. Og hvor maten er priset deretter. For ei tid tilbake var Mattilsynet innom, og tror du ikke det fant rottemøkk i bygningen? Innehaverne fryktet det verste, men matbibelen Michelin var urokkelige og lot dem beholde sin stjerne i guiden. Nå hadde Robinson og Fredag tatt på seg oppdraget å sjekke om de var enige med matmonsene i verdens største restaurantguide.

-  Wud yoou læike somezing tu drinkk befør ørdering?

Aksenten var svimlende nær Inspector Clouseau, men vennligheten upåklagelig. Menyene skifter med jevne mellomrom og kan bestilles fra tre til åtte retter, priset fra kroner 670 til 1150.

-  Fire tenker jeg er bra, sa Robinson og gikk for kamskjell, sjøkreps, kalvefilet og varm sjokoladefondant.

Fredag byttet ut kalven med kje.

-  Enn tuu drrinkk?

Servitøren var der igjen. Robinson og Fredag valgte letteste og rimeligste utvei, en tilpasset vinmeny. 485 kroner er ikke gibort-pris, men hvis en går for hele flasker, og skal finne noe som passer til så vidt forskjellige retter som kamskjell og kalv, blir det garantert ikke noe billigere.

FØRSTE amuse-bouche, eller «ganeglede», var et lite stykke pizza på fransk manér (uten ost) og aubergine pakket i spekeskinke. Ingen stående applaus. Men da et lite stykke tempurastekt kamchatcakrabbe innfant seg, snudde stemningen.

-  Dette lover bra, sa Robinson.

Kamskjellene ble servert i tre varianter, som carpaccio med mango og lime, i «nage» («svømmende» i kraft) og pannestekt med gresskarpuré og trøffelskum. Samme utgangspunkt, tre svært forskjellige smaker. Felles for dem var at de smakte ypperlig. Sjøkrepsbisque (nærmest en suppe) var bløt med et sting av salt hav. Killingen, som kom både som carré/filet og cassoulet, hadde følge av spisskål i sennepskrem og rattepoteter.

-  Geit kan vi godt begynne å spise mer av her i landet. Fileten er smørmyk og forsiktig, mens den lårbaserte cassouleten har kraft og motstand. Hvordan var kalvefileten, undret Fredag.

-  Tilbehøret, både augerginepuréen, og polentaen med morkelsky, er hyggelige bekjentskaper. Men kjøttet kunne med fordel vært mørere.

-  En lei ripe i lakken, sa Fredag.

-  Jo. Men hvis anda har overlevd rottemøkk uten å bli fratatt den michelinske stjerneglans, klarer de seg gjennom dette også. For med unntak av kalven, er dette absolutt i tet, konkluderte Robinson.

-  Slike menyer kan være en utfordring. Som om kokkene ikke klarer å styre seg, at de kjører på med full styrke. Resultatet blir rene borgerkrigen på tallerkenen, at smakene slår hverandre i hjel. Heldigvis ikke her, sa Fredag.

Det samme må sies om vinmenyen, som inneholdt både hvitt fra Piemonte og Burgund, samt rødt fra Bordeaux og Burgund.

DESSERTEN, som foruten sjokoladefondant besto av et glass kald, flytende sjokolade med krem og sjokoladeis, ble kanskje litt i overkant.

-  Nei, sa Fredag, som er en skikkelig sjokoladejunkie. -  En flott finale!

Det var flere enn Robinson og Fredag som hadde unnagjort en vinmeny. Stemmenivået tydet på det nå. Men, alt er relativt.

-  Men kvaliteten på kjøkkenet er det lite å si på. Bortsett fra arbeidsuhellet med kalven klarer kjøkkenet seg utmerket. Michelin-gutta har nok rett.

Herreklubb: Med et par hederlige unntak, kunne Le Canard vært en eksklusiv herreklubb da Robinson og Fredag var der. Dette er ikke et sted som inviterer til ablegøyer.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling