Anderledesanda

Pekingand er en skikkelig oppblåst rett.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

En stund lurer jeg på om anda kommer til å eksplodere. Den kommer med merkverdige pipelyder. Halsen eser ut, vingene også. Så slipper skinnet på brystet, og i noen øyeblikk er anda forvandlet til en rund ball. Fuglen ser litt komisk, men først og fremst ikke helt ekte ut, som når Eddie Murphy har på seg fatsuit for å spille tjukking. Og hele veien gjennom den merkverdige prosessen formaner kokk og læremester Chun Yi Zhou meg til å ikke gi slipp på mitt strupetak.

Så jeg tviholder på andehalsen mens hun selv pumper i vei på ei gammel sykkelpumpe. Det eneste formildende er at anda er død. Å lage pekingand er mer som en Tarantino-film enn matlaging. Det ene øyeblikket brutalitet, det neste langtrukken venting og kjedsommelig detaljfokus. Anda er ikke fullstendig oppblåst i mer enn et par sekunder før Fru Zhou er fornøyd. Sykkelpumpa legges til side, og jeg kan slippe taket. Langsomt siver lufta ut av anda, og den gjenfinner sin fasong. Sånn mer eller mindre i hvert fall. Det ser ut som om den har fått på seg ei drakt som er et par størrelser for stor. Deretter er det min tur med sykkelpumpa.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn