OST OG BRØD: Geitost på toast er en god erstatning for ost på løkterte. Foto: METTE RANDEM
OST OG BRØD: Geitost på toast er en god erstatning for ost på løkterte. Foto: METTE RANDEMVis mer

Andreas Viestad lurer på om verdens beste chèvre er norsk

Og sjekk oppskriften på nypoteter med geitost, tomater og dill.

Er verdens beste chèvre norsk? Det lurer jeg på i det jeg spiser en frisk og bitte lite granne rennende ost fra Rogaland. Osten heter Lille aske, er svart utenpå og hvit, myk og noen ganger nesten rennende inni. Den smaker av norske fjell, og har den lille, funky snerten av geit.

Lenge trodde jeg at chèvre var en fransk greie. Det er sånn man får i Frankrike og på franske res­tau­ranter. Og navnet er jo fransk. «Geitost», det er jo noe annet. Eller?

Største forskjellen Foto: METTE RANDEM Vis mer

Vi har hatt geiter i Norge i tusenvis av år, nesten like lenge som franskmennene. Og så lenge vi har hatt geiter, har vi laget ost av ­melken vi har fått. På gårder og støler over hele landet melket ­budeiene geitene sine, og av den kritthvite melken lagde de kritthvit ost.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn