Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Andreas Viestad tok Gunhild Stordalen på ordet

14 gram kjøtt per dag, sier du?

EN MUNNFULL FRA MILIIARDÆRFRUEN: Er det i det hele tatt mulig å spise slik EAT-gründer Gunhild Stordalen anbefaler? Dagbladets matskribent tok utfordringen, her representert ved hvite bønner med rosmarin, kapers og oliven. Foto: Mette Randem
EN MUNNFULL FRA MILIIARDÆRFRUEN: Er det i det hele tatt mulig å spise slik EAT-gründer Gunhild Stordalen anbefaler? Dagbladets matskribent tok utfordringen, her representert ved hvite bønner med rosmarin, kapers og oliven. Foto: Mette Randem Vis mer

Den nye tida er her, folkens! Da EAT-Lancet lanserte sin mye omtalte kommisjon om «mat, planet, helse», ble den møtt med en blanding av twitter-latter og facebook-raseri. Delvis fordi avsenderen var den vakre, slanke og jetsettende milliardærkona og legen Gunhild Stordalen, men aller mest på grunn av kommisjonens mest siterte anbefaling, nemlig at vi måtte kutte kjøttforbruket. Mye. Ned til 14 gram per dag, sto det i resepten til dr. Stordalen og hennes kolleger.

Når spiste du 14 gram kjøtt sist? Er det i det hele tatt mulig å spise slik?

Powerpoint-pekefinger

Jeg synes nyttårsforsetter er tåpelige, og hadde nok ikke egentlig tenkt å fortelle dette til alle og enhver, men i et øyeblikk av selvforbedringsambisjoner mot slutten av fjoråret ga jeg meg selv i oppgave å spise litt sunnere, og litt mindre kjøtt. Ikke fordi kjøtt er dårlig og veldig farlig, ikke fordi vi ikke trenger et levende norsk landbruk med utmarksbeite. Men hvis vi et øyeblikk ser bort fra det problematiske ved at rike, tynne mennesker flyr privatfly rundt i verden for å holde powerpoint-presentasjoner om at alle andre bør forbruke mindre, så er det en problematisk sannhet som har vært åpenbar lenge før rapporten ble publisert, nemlig at vi må begynne å spise annerledes. Vi blir flere mennesker å mette, og vi må passe på å gjøre det uten å konsumere hele planeten.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?