EN MUNNFULL FRA MILIIARDÆRFRUEN: Er det i det hele tatt mulig å spise slik EAT-gründer Gunhild Stordalen anbefaler? Dagbladets matskribent tok utfordringen, her representert ved hvite bønner med rosmarin, kapers og oliven. Foto: Mette Randem
EN MUNNFULL FRA MILIIARDÆRFRUEN: Er det i det hele tatt mulig å spise slik EAT-gründer Gunhild Stordalen anbefaler? Dagbladets matskribent tok utfordringen, her representert ved hvite bønner med rosmarin, kapers og oliven. Foto: Mette RandemVis mer

Andreas Viestad tok Gunhild Stordalen på ordet

14 gram kjøtt per dag, sier du?

Den nye tida er her, folkens! Da EAT-Lancet lanserte sin mye omtalte kommisjon om «mat, planet, helse», ble den møtt med en blanding av twitter-latter og facebook-raseri. Delvis fordi avsenderen var den vakre, slanke og jetsettende milliardærkona og legen Gunhild Stordalen, men aller mest på grunn av kommisjonens mest siterte anbefaling, nemlig at vi måtte kutte kjøttforbruket. Mye. Ned til 14 gram per dag, sto det i resepten til dr. Stordalen og hennes kolleger.

Når spiste du 14 gram kjøtt sist? Er det i det hele tatt mulig å spise slik?

Powerpoint-pekefinger

Jeg synes nyttårsforsetter er tåpelige, og hadde nok ikke egentlig tenkt å fortelle dette til alle og enhver, men i et øyeblikk av selvforbedringsambisjoner mot slutten av fjoråret ga jeg meg selv i oppgave å spise litt sunnere, og litt mindre kjøtt. Ikke fordi kjøtt er dårlig og veldig farlig, ikke fordi vi ikke trenger et levende norsk landbruk med utmarksbeite. Men hvis vi et øyeblikk ser bort fra det problematiske ved at rike, tynne mennesker flyr privatfly rundt i verden for å holde powerpoint-presentasjoner om at alle andre bør forbruke mindre, så er det en problematisk sannhet som har vært åpenbar lenge før rapporten ble publisert, nemlig at vi må begynne å spise annerledes. Vi blir flere mennesker å mette, og vi må passe på å gjøre det uten å konsumere hele planeten.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

MÅNED

Prøveperiode*

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 1 kr for måned. 0,03 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr for uke. 7,86 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr for kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

Spesialtilbud*

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 180 kr for 6 måneder. 1 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/6mnd) når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (449kr/6måneder).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.