Angriper med frøbomber og kjemikalier

Møt geriljagartnerne!

AKSJONENE ER ANARKISTISKE, de driver væpna revolusjon og i arsenalet har de både spisse høygafler og kjemiske våpen.

Hovedfiendene er asfaltjungel og dårlig utnyttet jord.

Bevegelsen Geriljagartnerne sprer seg nå over store deler av den vestlige verden.

Aktivistene rykker ut i bynattens mulm og mørke for å plante og så der det før har vært goldt, tomt og stygt.

Etter aksjonene vokser det opp grønne oaser på midtrabatter, fortau, parkeringsplasser og foran boligblokker.

DET HELE BEGYNTE PÅ nettstedet guerillagardening.org, som ble startet av engelske Richard Reynolds.

- Land og jord er begrensede ressurser, men likevel blir fruktbare områder ikke utnyttet. Det er galskap, sier Reynolds til nyhetsbyrået Reuters.

- Og hvis myndighetene vil stå i veien for dette, vil vi kjempe med fredelige midler og vise hva vi kan få til med planter, sier han.

Angriper med frøbomber og kjemikalier

Gerilja-virksomheten er nemlig forbudt i Storbritannia. Å grave på et område du ikke selv står som eier av, regnes som hærverk.

Reynolds forteller om en nylig episode der krigerne med grønne fingre ble bortvist av politiet da de var i ferd med å beplante en rundkjøring en sein kveld.

- Vi trakk oss tilbake motvillig, men kom tilbake en time seinere for å fullføre jobben, smiler Reynolds.

BEVEGELSEN SPRER SEG fortere enn løvetannfrø. London, Berlin og Zürich. Montreal, Tokyo, California. Geriljagartnerne er overalt.

45 000 besøker nettforumet hver måned, og hver gartner får tildelt et nummer som de identifiserer seg med når de rapporterer tilbake om sine bragder på «slagmarken».

I Long Beach, California har flere borettslag sendt inn klager til bystyret. Ikke fordi de føler seg plaget av geriljagartnerne, men fordi de tvert imot vil ønske dem velkommen.

De er lei av å se på stygge midtrabatter, og ønsker seg et like frodig bylandskap som det i nabostrøket, hvor geriljagartneren Scott har fylt en trafikkøy med grønne kaktuser, forteller parkvesensjef Ramon Arevalo til Los Angeles Times.

Scott vil ikke oppgi etternavnet sitt av frykt for å bli anmeldt for hærverk. Han forteller at han flere ganger har blitt avhørt av politiet, dessuten har flere av prosjektene hans blitt robbet. Tyvene stjeler agave-blader for å lage tequila.

DET VIKTIGSTE MAN MÅ tenke på som geriljagartner, er vann.

Det mener Taylor Arneson, som har dyrket mais, tomater, squash, salat og vannmelon i et bed foran et kontorbygg i Los Angeles.

Arneson forteller til LA Times at han forkaster 99 prosent av potensielle steder å plante frø, siden de ikke er utstyrt med pålitelige vannkilder. I solfylte California er man avhengig av en plassering der eventuelt regn vil samles opp og gi liv til plantene, mener han.

Skulle du fatte interesse for geriljagartnernes virksomhet og ha lyst til å starte opp her hjemme, finnes det nyttige tips både på websiden til bevegelsen og i den nylig utgitte boka «On Guerrilla Gardening».

Der kan du for eksempel lære å lage frøbomber. Men aksjonene trenger ikke å være så krevende.

Ifølge Reynolds slipper Geriljagartner 830 Tony håndfuller med valmuefrø ut av bilen mens han kjører langs motorveien M60 utenfor Manchester.

Andre prosjekter er mer tidkrevende, som de to vennene i Tokyo som dyrker gresskar, brokkoli og reddiker på neglisjerte jordflekker midt i Tokyo sentrum.

bevegelsens blogg kan du se bilder fra vellykkede aksjoner der det blant annet er plantet solsikker og mais foran parlamentet i London, og et to års prosjekt der ei trafikkøy ved Waterloo Station er forvandlet til en botanisk hage.

- Dette er en krig der det bare finnes vinnere, sier Richard Reynolds til Reuters.

- Vi tar offentlige områder som ikke utnyttes og forvandler dem til hager. Med tid og stunder vil dette bli en seier som står klar og tydelig for alle parter. Og dessuten kommer den til å lukte godt.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

ULIKE TAKTIKKER: Mens noen geriljagartnere setter ut planter om natta, velger andre å spre frø langs motorveier mens de kjører bil.
DELER SUKSESSENE: På nettstedet <a href="http://www.guerrillagardening.org/">guerrillagardening.org</a> viser medlemmene fram sine bragder.
FØR: Et dårlig vedlikeholdt og lite innbydende bed i ei trafikkøy ved Waterloo Station i London.
ETTER: Men slik ser det ut etter at geriljagartneren Scott har plantes kaktus og andre væskegjerrige vekster. Innbyggerne i nabostrøket har klaget til bystyret - de vil også ha det frodig!
TIPS OM FRØBOMBER: Mannen bak websida har nylig gitt ut ei bok med hjelpsomme hint til framtidige geriljagartnere.
ETTER: To års geriljavirksomhet senere ser det mye mer trivelig ut for alle forbipasserende.
FØR: Også i Long Beach utenfor Los Angeles er bylandskapene litt triste å se på.