Anita (24) fikk brystkreft

Fikk diagnosen i januar. Nå forteller hun om hva som gjør henne lykkelig.

ANITA HANSEN fra Tromsø er bare 24 år gammel. For snart tre år siden fikk hun en datter, og til sommeren skal hun gifte seg med «verdens beste mann».

I januar fikk hun diagnosen brystkreft. To dager etter ble hun operert. I sommer ble hun operert på nytt, det ene brystet ble fjernet fordi de fant flere kreftceller. Harde tak, tøffe nok til å ta motet fra enhver. Men Anita snakker mest om det positive.

- Jeg tenkte at jeg ikke skal være syk, at jeg skal være med på mest mulig og være frisk, sier Anita Hansen til Magasinet på nett.

HVA ER DET SOM GJØR Anita lykkelig midt i sykdommen? Det er temaet i kalenderen «Lykke» som lanseres i dag. Hun er med som en av 12 kalenderkvinner som alle har eller har hatt brystkreft. I kalenderen forteller de hva de blir glade av i livet.

Anita er kalenderens julipike. Det er datterens smil og lek som gjør henne glad. Når de små armene strekker seg mot henne for å gi henne en klem, kjenner hun lykke. Det har fotografen Lasse Berre og kunstneren Kristine Maudal laget en kunstnerisk tolking av. To små føtter symboliserer lykken datteren gir Anita.

Bildene i serien er basert på fotografier av Lasse Berre, som er plottet ut på

lerret, for så å bli malt på av billedkunstner Kristine Maudal. Fotograf Lasse Berre har også tatt de ledsagende portrettbildene.

- Det er datteren min og typen min som har vært alt for meg under dette. Vi har vært på sommertur med Kreftforeninga, vi har blitt kjent med andre som har gått igjennom nesten det samme som oss. Vi har hørt andres historier om hvordan de har taklet det, sier Anita.

Anita (24) fikk brystkreft

Det er vanskelig å få henne til å fortelle om noe som har vært tøft under sykdommen.

Hun var bare veldig trøtt, det er alt. Ellers sier hun at hun ikke opplevde problemer knyttet til behandlingen.

- Jeg trodde det skulle bli en skikkelig nedtur etter at jeg fikk fjernet brystet, men den kom aldri, ler Anita. Hun tror det var fordi hun var forberedt og fordi hun har opplevd tøffe ting i livet før.

- Også får jeg et nytt bryst. Dette er bare for en periode, det kan man fint leve med. Et nytt bryst skal bygges opp fra kroppen min, det blir forhåpentligvis til neste år, sier Anita.

Men det var klart hun var overrasket den desemberdagen hun sto i dusjen og helt tilfeldig oppdaget en kul i brystet da hun vasket seg. Hun kunne se den i speilet etterpå. Hun hadde ingen planer om å begynne å undersøke brystene, så ung som hun var.

- Jeg fikk høre at jeg var den yngste i Tromsø som noen gang hadde hatt brystkreft, sier Anita. Hun er frisk igjen nå. Denne uka skal hun forsøke å begynne å jobbe igjen.

ANITA FIKK DIAGNOSEN og gikk nær sagt rett fra møtet med sykehuset over til å jobbe for andre kreftrammede. Hun var fast bestemt på at nettopp hun måtte være med på å fronte brystkreftsaken.

Anita ville vise at det hender at også folk som er så unge som henne kan bli rammet.

I samtale med de to kunstnerne har kvinnene beskrevet hva som er lykke for dem. Og slik har kalenderen blitt til. Kvinnene som er alvorlig syke eller har kommet seg over kneika er fra 24 til 81 år. Anita er den yngste.

Kreftforeningen og Foreningen for brystkreftopererte står bak prosjektet.

FRA DE ANDRE KVINNENE får vi høre andre historier om hva som gjør dem lykkelige. Opplevelsene er ulike.

Astrid Fossbråten Komperud (60) år fra Biri er blitt frisk igjen. Og nå opplever hun dobbel lykke ved å kunne bruke kroppen sin.

Betty Johnsen (43) fra Trondheim har sitt eget band. Musikken betyr mye for kvinnen som sier det handler om å finne roen som den man er, og være fornøyd med det.

Lucy Hermoza Rigal (45) bor i Oslo, men er opprinnelig fra Peru. For henne betyr bakgrunnen mye, hun sier hun henter livskraft fra sin kulturelle identitet. Dansen og forventingene knyttet til å reise hjem har gitt håp og glede under behandlingen. Lucy representerer juni i kalenderen.

Sammen med de andre kvinnene dekker de hele 2008. Kalenderen er i salg fra i dag, og koster 300 kroner. Det handler om kampen mot kreft. Hvert år rammes over 2 500 norske kvinner av brystkreft. Omkring 800 dør.

Anita overlevde. Den eneste behandlingen hun må fortsette er tabletter som hun må ta i et par år til. Hun har en god grunn for å være julipike:

- Jeg spurte om den måneden, for neste år skal jeg gifte meg med mannen min i juli, avslutter Anita Hansen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

GLAD HUN IKKE FIKK KREFT FOR 30 ÅR SIDEN: Randi Rykkelid er 81 år, og den eldste i Lykkekalenderen. Hun er blitt frisk igjen.
RANDIS SYMBOL PÅ LYKKE:</B> Kristine Maudal og Lasse Berre snakket med Institutt for kreftforskning ved NTNU, og fikk se noen laboratoriebilder av DNA-celler. Et av bildene var av et enzym som reparerer skader i arvestoffet i cellekjernen. Cellekjernen hadde tilfeldigvis form som et hjerte, og er blitt symbolet på Randi sin lykke.
ASTRIDS LYKKE:</B> Å bevege kroppen, å kunne danse til musikk, er lykke for Astrid.
LIVSGLEDE: Lucy Hermoza Rigal omgir seg med mennesker og aktiviteter som gir energi og livsglede. Det er minst like viktig ved sykdom som den medisinske behandlingen.
<B>ANITA ER FRISK IGJEN:</B> 3. januar i år fikk hun diagnosen brystkreft. To dager etter ble hun operert. Deretter fikk hun strålebehandling før hun ble operert igjen i sommer. Denne uka skal hun forsøke å begynne å jobbe igjen.
ANITAS OPPLEVELSE AV LYKKE: Fotograf Lasse Berre og billedkunstner Kristine Maudal har sammen tolket det som gjorde Anita lykkelig i dette bildet. Bildet er basert på et fotografi som er plottet ut på lerret, for så å bli malt på.
SETTER PRIS PÅ DE SMÅ TINGENE: Astrid Fossbråten Komperud (60 år) fra Biri har lært å sette pris på alle de små tingene livet består av. Men aller mest setter hun pris på å kunne bruke kroppen igjen.
LUCYS LYKKE:</B> Det handler om å finne sin livskraft, mener Lucy, som henter sin fra den kulturelle bakgrunnen sin.