Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa Aisato
Familieterapeut Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste ung eller barn og har du spørsmål send det til: jesper.juul@dagbladet.no Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

Ansvar for egen sykdom

Hvor begynner og slutter foreldrenes ansvar for et barns helse - og når er det på tide at den unge selv tar over?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jeg er mor til en flott gutt på 13, snart 14 år. Han gir oss mye glede og et hav av utfordringer. Da han var åtte år fikk han type 1-diabetes. Han har taklet det rimelig greit, men vi har i løpet av disse åra alltid prøvd å tone dette ned, og hele tiden tilrettelagt for ham. Vi har funnet fram sprøyter og måleapparat og gitt beskjed at han må sette insulin.

Han har stort sett greie langtidsmålinger (takket være oss foreldre), han kjenner kroppen sin godt og har ikke hatt følinger. Han vet også veldig godt hvilket kosthold han bør ha og hva han skal sette av insulin, men han gidder aldri ta initiativ selv. Det er frustrerende for oss foreldre, og det blir mye mas.

De siste to åra har vi bodd i utlandet. Her er det slik at vi tilbringer mye tid sammen. Når han ikke er på skole eller fotballtrening, er han stort sett sammen med oss. Det gjør at vi har rimelig god kontroll på hans diabetes, hva han spiser og hva han setter av insulin. Vi flytter hjem til sommeren, og da vil han naturligvis tilbringe mye mer tid sammen med venner.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn