«Anti-amerikansk, anti-kristen og anti-semittisk»

I tyrkisk kassasuksess er det jødene og amerikanerne som er bad guys.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

4. JULI 2003: Amerikanske soldater arresterer 11 tyrkiske spesialoffiserer og 13 sivile i Suleymania, nord i Irak. De får våpen i ryggen, hetter over hodet og føres vekk.

De ble holdt i 60 timer, uten at det kom annen forklaring på arrestasjonene enn at det dreide seg om «forstyrrende aktiviteter». Muligens trodde de amerikanske soldatene at det dreide seg om irakere. Senere har USA beklaget hendelsen, men den er ikke blitt glemt og ses på som en dyp fornærmelse i NATO-landet Tyrkia. Hendelsen førte også til spekulasjoner om at dette var amerikansk hevn for Tyrkias nei til å la amerikanske tropper gå gjennom landet og inn i Irak under krigen.

Den tyrkiske filmen «Ulvenes dal» som nå går på europeiske kinoer, tar utgangspunktet i denne virkelig hendelsen i Irak. Siden går filmens handling over i en flytende tilstand mellom fiksjon og fakta. Vi følger filmens helt, en tyrkisk Rambo og etterretningsagent, som skal gjenopprette landets ære og ta hevn etter den amerikanske tabben i Sulaymaniyah. En av hans soldatvenner var blant dem som ble tatt av amerikanerne. Han tålte det ikke, og tok sitt eget liv. Ifølge filmens nettsider:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer