Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Anti-mobberne

De har mobbet og vært mobbeofre. Nå går Kjetil og Kjartan igjen bananas på tv.

-  SHOW THEM you\'re sporty!

Komikerne Kjartan Eide (34) og Kjetil Hasselberg (39) fra TV2-serien «Kjetil og Kjartan Show» står ensomme i en enorm treningssal i Vika i Oslo. De poserer overdrevent. Treningsinstruktør Kjartan ser overbærende ned på kameraten som sliter med vektene. Han har jobbet som instruktør i tolv år, og balanserer elegant vektstanga med én hånd over hodet. Den kan ikke veie mer enn to kilo.

-  På TV har vi bygd opp Kjartan som en figur som er litt overbærende overfor Kjetil, sier Kjetil. Påtatt misfornøyd.

-  Men det er selvfølgelig ikke sant, parerer Kjartan og rynker brynene over Kjetils anstrengelser med plastvektene.

Vektstanga deiser i gulvet med et smell, og de to komikerne skvetter unna. Treningsøkta er over.

DE SISTE TO ÅRA har ekslærerne Kjetil og Kjartan reist land og strand rundt og holdt foredrag for nærmere 30 000 skoleelever på ungdomsskolen og i videregående skole. Mot mobbing. De vet hva de snakker om. Både Kjetil og Kjartan er selv blitt mobbet - og har vært med på å mobbe andre.

-  Ingen kan være så jævlige mot hverandre som unger. Jeg har helt sikkert vært like slem mot andre som enkelte har vært mot meg. Når du er ung, skjønner du ikke hvordan det du sier og gjør virker inn på andre. Det tok tid før jeg klarte å gjenoppbygge selvtilliten min, men det viktigste for meg er hva jeg selv har gjort mot andre. Det må jeg angre på til jeg dør, sier Kjetil og fortsetter:

-  Skolene tar ikke mobbing på alvor. Vi har jo vært lærere selv, så vi vet at du fort kommer inn i en rutine. Når du har gjort det du skal, drar du hjem. Du gidder ikke bry deg. Det blir slitsomt å jobbe med mobbing.

-  Jeg tror det er mye rundskriv. Mye strategiplaner. Nitti prosent av pengene som er satt av til kampanjer mot mobbing, går sikkert til fine A4-ark. Men det er i skolegården det skjer! Du må ut der hvor elevene er, sier Kjartan.

De to komikerne ser et sekund veldig alvorlige ut. Selv om de for ei drøy uke siden var tilbake med et nytt show, er ikke det å være på TV det viktigste for Kjetil og Kjartan.

-  TV-greiene er det vi får oppmerksomhet for, men det er foredragene om mobbing som driver oss.

KJETIL OG KJARTAN møtte hverandre i 1990. Kjartan Eide tok grunnfag i tysk på Universitetet i Oslo, og stilte foreleseren så mange spørsmål at foreleseren til slutt ikke orket å møte opp. Da entret den fem år eldre Kjetil Hasselberg rommet som gruppelærer. Med pistrete skjegg og tweedjakke skulle han undervise. Kjartan satt med hånda i været fra første stund, og på de inngående spørsmålene hans, skjønte lærer Hasselberg at han hadde funnet en likemann.

-  Året etter studerte vi engelsk sammen. Da ble vi kjent for alvor, sier Kjartan.

De har jobbet som lærere i til sammen tretten år. Hasselberg blant annet som lektor på Norges toppidrettsgymnas fra 1993-99. Eide som høyskolelektor på Norsk Reiselivshøyskole.

-  Folk tror vi er analfabeter når de ser showet vårt, påstår Kjartan.

-  Det var en syndflod som kom ut da vi begynte på TV, etter å ha vært lærere i nok år og svart «Ja, for så vidt» til alt det rare elevene sa.

NÅR DE REISER RUNDT og snakker om mobbing, har Kjetil og Kjartan en annen innfallsvinkel enn lærere flest.

-  Vi ønsker å bruke humoren vår som en plattform. Elevene vet jo at vi er gærne, men samtidig så er vi voksne personer som kan prate alvor med dem, sier Kjetil.

-  Vi prøver å formidle at mobbing aldri blir glemt. Hvis du ble mobbet som fjorten-femtenåring, så husker du det når du er førti år, sier Kjartan.

-  Det er kjernen i foredragene våre. Når du møter folk tjue år etterpå, har de ikke glemt at du ødela to år av deres ungdom. Det er det mange ungdommer som tror - at det blir glemt.

Kjetil ser på Kjartan. Han nikker ivrig.

-  Elevene skal kunne senke skuldrene og ha selvironi, det er viktig for oss. Om du får slengt etter deg: «Du er så stygg, du» i skolegården, er det verste du kan svare: «Har du sett deg selv i speilet, din gris?» Vårt tips er: «Ja, og styggere skal jeg bli!» Da parerer du mobberen totalt!

Kjartan Eide er selv forelder til to: Ludvik på 8 år og Linnea på 5 år. Han er rimelig sikker på hvordan han ville reagert dersom et av hans barn ble en mobber.

-  Jeg ville fått dem til å sette seg inn i mobbeofferets situasjon. Spurt om de var stolte av å få en annen person til å føle seg uvel. Så ville jeg minnet dem på at selv om de kanskje får en følelse av økt status der og da, vil de aldri kunne gjøre opp for det seinere i livet.

-  Og om de selv ble mobbet?

-  Jeg tror og håper at de hadde kommet til meg og sagt fra om det var noe galt. Jeg ville tatt kontakt med foreldrene til dem som mobbet barnet mitt, og forsøkt å løse det på den måten.

PÅ RESTAURANTEN Onkel Donald i Oslo sitter Kjetil og Kjartan og aper etter servitøren, som uheldigvis er dansk. De blir helt bajas og gir seg ikke. Servitøren tar ertingen med godt humør, og de to komikerne får på sitt plagsomme liksomdansk bestilt både mat og kaffe.

-  Dette er kontoret vårt, proklamerer Kjetil og Kjartan.

Kjartan drar opp en murstein av en mobiltelefon. Det er på den alle ideer og sketsjer framarbeides.

Gutta forteller om det nye showet sitt. Selv om alt de sier understrekes av lett gjenkjennelige trekk fra tvfigurene deres, viser Kjetil og Kjartan med all tydelighet at det også bor to lærere i dem.

-  Vår livsmisjon er at folk skal kunne le av seg selv i stedet for å le av andre. Den dagen du klarer å le av deg selv, da kommer du mobberne i forkjøpet. Hvis du klarer å flire litt av at du er tretten år og 1, 94 høy, så ler du før noen av de andre rekker å poengtere det. «Harald, bare kalt Flaggstanga». Du viser omverdenen at du ikke er perfekt, og det er viktig. Ingen er perfekte, sier Kjartan.

MÅLET MED DEN nye serien er ikke å tulle så overdrevent som Kjetil og Kjartan har gjort i de foregående seriene.

-  Denne gangen har vi gått inn i reelle situasjoner som vi selvfølgelig har eskalert. Vi har bestemt oss for å teste mytene om Norge. Er det for eksempel lett å bestikke politiet? Er det mulig å få sosialstøtte selv om du er millionær? Kan man komme inn i Forsvaret som våpengal? Sånne ting, sier Kjartan.

Da de skulle sjekke om politiet lar seg bestikke, ble Kjartan nesten arrestert. Komikerne fikk vaktselskapet «Falck» til å kjøre en bil ned en skråning. Bak rattet hadde Kjartan rigget seg til med ei spritflaske som han tok noen slurker av. Han skulle snakke seg ut av fyllekjøring. Men politiet hadde vanskelig for å svelge forklaringen hans. I bagasjerommet fant de et smuglerparti av sigaretter og sprit som redaksjonen hadde plassert der uten Kjartans viten. Situasjonen ble ytterligere forverret av at Kjetil plutselig dukket opp for å kjøpe sprit av «fyllekjøreren». Da Kjartan forsøkte å bestikke politiet med innholdet i bagasjerommet, ble han lagt i jern.

-  I de forrige rundene har vi tullet med folk. Vi har vært en autoritet, men det er vi ikke denne gangen, forteller Kjetil.

-  Det har vært en ny erfaring for oss. Vanligvis når du bruker skjult kamera, har du relativt god kontroll med situasjon. Du kan vri litt på folk sånn at de kommer i kamera og gi dem regi uten at de merker det. Men prøv det på politiet! Ett minutt etter at jeg prøvde, satt jeg i håndjern. Vi kommer mer «underfra» i den nye serien. Vi har ikke den makta og kontrollen vi har pleid å ha, sier Kjartan.

Ujevnt styrkeforhold: Kjartan har jobbet som treningsinstruktør i tolv år. Det har ikke Kjetil.
Undervisning: Både Kjetil og Kjartan har bakgrunn som lærere - Kjetil blant annet som lektor på Norges toppidrettsgymnas.
Uunnværlig: - Dette er kontoret vårt, sier Kjartan om mobiltelefonen.
På turné: De siste par åra har Kjetil og Kjartan holdt foredrag om mobbing for skoleelever rundt omkring i landet. - Det er foredragene om mobbing som driver oss, sier de to.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling