Ap-regjeringen som ville avskaffe kapitalismen

Ble bare sittende i tre uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DAG, 28. januar, er det 80 år siden den første Arbeiderparti-regjeringen tiltrådte. Tiltredelseserklæringen var imidlertid altfor tung å svelge for stortingsflertallet, som gjorde slutt på Christopher Hornsruds (1859-1960) regjeringstid etter bare tre uker:

Hornsrud-regjeringen ville, som eneste regjering så langt i norgeshistorien, erstatte det kapitalistiske systemet med et sosialistisk.

Regjeringen skulle «lette og forberede overgangen til et sosialistisk samfunn». Den erklærte videre at «alle årets våpenøvelser er sløyfet», og ville «forberede full avvæpning».

De svært radikale reformene skulle finansieres ved «endringer i skattelovene som flytter de største byrder over til de økonomisk best stilte».

Den borgerlige opposisjonen fremmet øyeblikkelig mistillitsforslag, som ble vedtatt, og 15. februar var Hornsrud-regjeringen historie. Johan Mowinckel dannet etter dette en ren Venstre-regjering, som ble sittende i tre år. 

ARBEIDERPARTIET GJORDE et brakvalg og ble Stortingets største parti med 37 prosent av stemmene - til dels på grunn av at partiet nylig hadde slått seg sammen med rivalen Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer