Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ap-regjeringen som ville avskaffe kapitalismen

Ble bare sittende i tre uker.

I DAG, 28. januar, er det 80 år siden den første Arbeiderparti-regjeringen tiltrådte. Tiltredelseserklæringen var imidlertid altfor tung å svelge for stortingsflertallet, som gjorde slutt på Christopher Hornsruds (1859-1960) regjeringstid etter bare tre uker:

Hornsrud-regjeringen ville, som eneste regjering så langt i norgeshistorien, erstatte det kapitalistiske systemet med et sosialistisk.

Regjeringen skulle «lette og forberede overgangen til et sosialistisk samfunn». Den erklærte videre at «alle årets våpenøvelser er sløyfet», og ville «forberede full avvæpning».

De svært radikale reformene skulle finansieres ved «endringer i skattelovene som flytter de største byrder over til de økonomisk best stilte».

Den borgerlige opposisjonen fremmet øyeblikkelig mistillitsforslag, som ble vedtatt, og 15. februar var Hornsrud-regjeringen historie. Johan Mowinckel dannet etter dette en ren Venstre-regjering, som ble sittende i tre år. 

ARBEIDERPARTIET GJORDE et brakvalg og ble Stortingets største parti med 37 prosent av stemmene - til dels på grunn av at partiet nylig hadde slått seg sammen med rivalen Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti.

De borgerlige partiene hadde lenge lyktes med å holde Ap utenfor regjeringsdeltakelse, men på grunn av at det ikke forelå noe annet styringsdyktig regjeringsalternativ, ba kong Haakon valgvinneren om å danne regjering.

Avtroppende statsminister, Høyre-mannen Ivar Lykke, insisterte på at Bondepartiet skulle ta over, men kongen valgte å følge den etablerte parlamentariske ordningen og ga Hornsrud oppdraget.

Blant ministrene i regjeringen finner vi blant andre seinere statsminister Johan Nygaardsvold og Edvard Bull d.e..

Bull forfattet tiltredelseserklæringen, som anses for å være et uttrykk for gjennomslag fra partiets radikale fløy. 

SELV OM Hornsrud-regjeringen fikk et kort liv, anses tiltredelsen som et gjennombrudd i partiets historie; Ap hadde vist at de var en maktfaktor å regne med, og flere anser dette som starten på partiets glansperiode.

Allerede i 1935 var partiet tilbake i regjering, da med Nygaardsvold som statsminister.

Hornsrud, opprinnelig gårdbruker fra Øvre Eiker i Buskerud, er den statsministeren som har levd lengst, med sine 101 år.

Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia

RADIKAL FORSAMLING: Hornsrud-regjerningen av 28. januar 1928. Stående bak f.v. Olav M.K. Steinnes, Cornelius Holmboe, Alfred M. Madsen, Johan Nygaardsvold, Anton L. Alvestad. Sittende foran f.v. Christian F. Monsen, Edvard Bull d.e., Christopher Hornsrud, Magnus Nilssen.
BLE 101 ÅR: Christopher Hornsrud (1859-1960), opprinnelig bonde fra Øvre Eiker i Buskerud, ble 101 år gammel og er den norske statsministeren som har levd lengst.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media