Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Apokalypse snart

Amerikanske dommedagskristne gjødsler gjerne konflikter som kan framskynde en tredje verdenskrig. Og de er ikke uten politisk innflytelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For den amerikanske predikanten, John Hagee, som har innflytelse langt inn i Kongressens korridorer og i Det hvite hus, kan russernes krigføring i Kaukasus passe inn som et steg mot oppfyllelsen av bibelske profetier. Pastoren tror, i likhet med flere titalls millioner evangeliske kristne, at apokalypsen er nært forestående. I Hagees verdensbilde vil russisk aggresjon sørover kunne fungere som et ledd i Guds plan for Endetiden, da Russland i allianse med Iran gradvis vil sluke hele regionen fra Kaukasus, gjennom Midtøsten og til slutt invadere Israel.

Hans bok, «Jerusalem Countdown», har solgt langt over en million kopier. I boka gjør Hagee seg til cheerleader for et endelig militært oppgjør med Iran - med atomvåpen. I kraft av å være en av de toneangivende kristne lederne i USA har John Hagee klippekort til opptredener på TV-kanalen Fox News. Merkelig nok blir han ikke presentert som apokalyptisk predikant av TV-kanalen med sterk konservativ slagside, men snarere som «Midtøsten-ekspert» eller «Iran-ekspert».

I februar søkte Republikanernes presidentkandidat, John McCain, aktivt pastorens støtte i et forsøk på å få med seg kristenkonservative stemmer - den enorme mobiliseringen av evangeliske stemmer ble avgjørende for George W. Bushs valgseier. McCain spiste frokost med John Hagee i San Antonio, i Hagees megakirke, Cornerstone Church, der også Benjamin Netanyahu har vært gjest. Hagee og McCain var enige om Israel-politikken, og frokostmøtet resulterte i at Hagee donerte en betydelig sum til McCains presidentkampanje. McCain har i ettertid brukt møtet som bevis på en utstrakt hånd til kristen-konservative velgere.

Tidlig i 2007, da McCains kampanje for å bli republikanernes presidentkandidat nesten var avsporet, fikk John Hagee kampanjen på rett spor. I samarbeid med den kjente TV-evangelisten Jerry Falwell organiserte han en mottakelse for senator McCain ved en sammenkomst for innflytelsesrike religiøse kringkastere.

I september introduserte Hagee McCain på hans første stopp i «No Surrender»-valgkampturneen i South Carolina. Hagee er hovedmannen bak den nye evangeliske lobbygruppen kalt Christians United for Israel (CUFI), en av de mest effektive lobbygruppene i Washington, hvis hovedmål er å presse Det hvite hus og Kongressen til å adoptere «bibelsk» utenrikspolitikk i Midtøsten. McCain var stjernetaler ved årsmøtet for Christians United for Israel.

McCain måtte imidlertid distansere seg fra Hagee som person etter Lone Star-pastorens anti-katolske uttalelser. Hagee kalte den katolske kirken «The Great Whore» - på grunn av den katolske kirkens historiske antisemittisme. Hagees påstander om at Hitler utførte Guds vilje ved å sette fart i jødenes ønske om å gjenopprette Israel i henhold til bibelprofetier, var heller ikke helt salongfähig. Men det er naivt å tro at McCain-kampanjen kan unnlate å ha nære forbindelser til de sterke evangelistisk-apokalyptiske menighetene.

- McCain, som er pragmatiker, om ikke opportunist, snarere enn prinsipprytter, trenger stemmer fra alle kanter og han ser dermed nødvendigheten av å tekkes også ekstremister, sier Nord-Amerika-eksperten Ole Moen ved Universitetet i Oslo.

- Den kristensionistiske lobbyen har utvilsomt meget stor påvirkningskraft på USAs utenrikspolitikk i og med at de har et jerngrep om Kongressen - og Det hvite hus kan gjøre lite uten Kongressens støtte, fortsetter han.

INNFLYTELSESRIK: Predikanten John Hagee preker for atomkrig, og Republikanerne kan ikke ignorere ham, i frykt for å miste velgere. Foto: SCANPIX
INNFLYTELSESRIK: Predikanten John Hagee preker for atomkrig, og Republikanerne kan ikke ignorere ham, i frykt for å miste velgere. Foto: SCANPIX Vis mer

For å fremme saken sin har Hagee hyret inn David Brog, en advokatringrev som har et enormt kontaktnett blant republikanske makthavere i Washington. I tillegg er Brog jøde - et effektivt skjold mot kritikk fra jødiske organisasjoner. De siste månedene har Det hvite hus arrangert en serie uoffisielle møter om Midtøsten med CUFI-ledere. CUFIs hovedlobbyist i Washington, David Brog, fortalte nylig journalisten Max Blumenthal i ukemagasinet The Nation at Christians United for Israel brukte møtene til å få Det hvite hus til å føre en Armageddon-basert utenrikspolitikk, i praksis vil dette si en sterkere konfrontasjonslinje mot Iran, nekte palestinerne hjelp og gi Israel frie hender i konflikten med Hizbollah.

Amerikanske kristenfundamentalister ønsker å gjødsle en konflikt som leder til Armageddon. Bibelen sier at tredje verdenskrig må utkjempes før Kristus kommer tilbake. Jo før dommedag kommer, jo bedre. Hagee er den mest spesifikke dommedagspredikanten. Han vil ha atomkrig, og han vil ha den med Iran - og det nå. Dette er Guds utenrikspolitikk, intet mindre. Det er lettvint å avfeie dette som en gal manns tungetale, men det skumle er at Det hvite hus lytter.

Russland har i årevis hjulpet Iran med å bygge opp sine rakettsystemer og atomanlegg, og Kina har en energimultimilliardavtale med Iran. Russland og Kina har gjort hva de kan for å beskytte Iran mot sanksjoner fra FN. Dette får John Hagee & co. til å bli (bokstavelig talt) hellig overbevist om at Russland og Kina i maskepi med Iran forbereder krig mot USA og Israel. Den endelige kampen er i ferd med begynne - en kamp som ifølge bibelprofetier skal lede fram til Jesu tilbakekomst. Ironisk nok maler Hagee et bilde av Irans president, Ahmadinejad, som en messiansk galning.

Den britisk-kanadiske journalisten Nicholas Guyatt har i sin bok «Have a Nice Doomsday» undersøkt hvordan Hagee prøver å få stedsnavnene i profeten Esekiels gammeltestamentlige spådommer til å passe inn det sørrussiske landskapet. Selv fundamentalister av John Hagees format innser at det ville være ren fanatisme å tro at Bibelen skulle nevne ordet «Russland» i skriften. Han er likevel overbevist om hendelsene Esekiel og Daniel beskriver i Det gamle testamente er klare henvisninger til Russland. I sin bok «Jerusalem Countdown» forklarer Hagee at Israels fiende skal komme fra nord. I Esekiel, kapittel 38, går Gog, som er storfyrste over Mesjek og Tubal, til angrep på Israel. Hagee mener å kunne bevise at det hebraiske navnet Mesjek er opphavet til den russiske hovedstadens navn, Moskva. Og når «folk fra Persia, Nubia og Put er med dem; alle sammen har skjold og hjelm» (Esekiel 38:5), er ikke Hagee i tvil - Persia er dagens Iran, Russlands viktigste allierte i sitt forsøk på å knuse Israel. Ifølge Hagee går det mot en snarlig atomkrig mellom Israel og den russisk-iranske koalisjonen. At en aggressiv russisk bjørn ved å ta kontroll over to kaukasiske utbryterrepublikker utvider sin interessesfære sørover i retning Israel, samtidig som regionen destabiliseres, passer utmerket godt inn i et veikart som leder fram til Esekiels krig.

Amerikanske kristensionister kan virke som ravende gale for oss nordmenn, men det er flere titalls millioner amerikanere som tilhører slike apokalyptisk orienterte menigheter, og lar McCain-kampanjen være å fiske etter deres stemmer, er det så godt som en garanti for å tape valget.

image: Apokalypse snart

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!