FØLGESVENN: Hunden Frida følger Aslak Sira Myhre rundt mellom bokstablene. Frida er en hann, men var oppkalt etter en mann som het Fridtjof, som seinere bestemte seg for å skifte kjønn. Da Fridtjof skiftet navn til Frida, måtte også hunden gjøre det. Foto: Jørn H. Moen
FØLGESVENN: Hunden Frida følger Aslak Sira Myhre rundt mellom bokstablene. Frida er en hann, men var oppkalt etter en mann som het Fridtjof, som seinere bestemte seg for å skifte kjønn. Da Fridtjof skiftet navn til Frida, måtte også hunden gjøre det. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Aslak Sira Myhre (45) skammer seg over mye, men har aldri gått til psykolog

- Jeg kan være sosialt forknytt. Jeg skammer meg når jeg har det godt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Morgenlyset står sidelengs inn av vinduene i det gule rekkehuset. Aslak Sira Myhre har bare ben, flekkete T-skjorte og kaffekopp i hånda, og navigerer drevent mellom stabler av bøker og papirer. Da Magasinet tok kontakt, innså han at dersom han skulle ha som ambisjon å rydde huset først, ville ikke intervjuet kunne bli gjennomført før neste år.

Kanskje er det også slik for en historiker og direktør for Nasjonalbiblioteket at nuet er underordnet de lange linjene i tid, forover og bakover. I sin talestrøm, som spenner over hundrevis av år, har Sira Myhre kommet til sagatida og skalden Egil Skallagrimsson.

– Jeg hadde en raptus en sommer og leste alle sagaene. Da jeg leste om Egil Skallagrimsson og faren hans, slo det meg at dette er menn som er jævlig atale. De er rævhol. Egil blir fratatt arven sin og er bitter. Etter mye om og men klarer han å vinne den tilbake, og da tar det nøyaktig ei uke før han henger seg opp i en annen urett. Han har en totalt manglende evne til å være fornøyd. Han er med andre ord vestlending. I Egil kan Sira Myhre se noe av både seg selv og faren. De klarer ikke å sitte i ro på hytta uten å tenke på alt som burde vært gjort.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn