Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- At jødene har så stor innflytelse faller på egen urimelighet

Historisk har den israelske lobbyen vært svak i USA.

BIBELTRO STØTTE TIL ISRAEL: Shay Kasper fra Los Angeles under feiringen av jødenes Sukkot. Israelske soldater følger bak ham i paraden. En del av den kristne Israel-støtten har tidligere blitt stemplet som antisemittisk. Kristenfundamentalistene tror gjerne at nesten alle jødene skal slaktes ned i endetiden, men at de selv overlever. Foto: AP/Baz Ratner
BIBELTRO STØTTE TIL ISRAEL: Shay Kasper fra Los Angeles under feiringen av jødenes Sukkot. Israelske soldater følger bak ham i paraden. En del av den kristne Israel-støtten har tidligere blitt stemplet som antisemittisk. Kristenfundamentalistene tror gjerne at nesten alle jødene skal slaktes ned i endetiden, men at de selv overlever. Foto: AP/Baz Ratner Vis mer

||| DET FINNES EN FORESTILLING om en verdensomspennende jødisk lobbymakt som blant annet styrer USA,skrev nylig NUPI-forsker Henrik Thune, som kaller dette for en konspirasjonsteori. Han anklaget blant annet professor Hilde Henriksen Waage for å spre dette synet, og viste til NRKs sak «Lobbyen ingen legger seg ut med» hvor hun sa om jøder og evangelikanere: «Sammen utgjør de en politiske murblokk som nesten er umulig å kjempe mot.»

Henriksen Waage svarte at setningene var tatt ut av sammenheng.

HVOR STERK ER DEN ISRAELSKE lobbyen?

- Det faller på sin egen urimelighet at jødene skulle ha så stor innflytelse. Tallmessig er de en bitteliten minoritet, som riktignok er overrepresentert på noen områder, særlig på kulturfeltet. Jødene er ikke bare Bokens folk, de er også Hollywoodfilmenes folk, for å si det med historikeren Peter Novick. Men at den amerikanske politiske, økonomiske og militære eliten, som nesten utelukkende blir utgjort av WASPs (White Anglo Saxon Protestants), skulle la seg kontrollere av en liten minoritet er usannsynlig. Det samme gjelder den kubanske lobbyen. Når USA ser det i sin interesse, blir disse overkjørt, og de reagerer hver gang med å falle bak linjen til den amerikanske makteliten, sier historiker Nik Brandal, som skriver om det historiske synet på Israel og holocaust i «Folkemordenes svarte bok.»

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?