FORELDRESKOLEN: Illustrasjon: Lisa Aisato
FORELDRESKOLEN: Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

Atter en gang brukes for enkle løsninger på store problemer i norsk skole

Fravær og straff

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Vi mennesker er uløselig knyttet til hverandre. Vi trenger å høre til, vi trenger å være ønsket og vi trenger å bli sett. Til og med norgeshistoriens verste terrorist, som selv satte seg på utsida av samfunnet, opplever isolasjonen fra medfanger som umenneskelig behandling.

Verdens største skoleforskningsprosjekt konkluderer med at den aller viktigste faktoren for at barn skal lykkes i skolen, er en god relasjon til læreren sin. Svært mange lærere visste det fra før. Det er jo nettopp relasjonsarbeidet med klassen og enkeltelevene - det å få gruppa til å fungere, få gruppa gira på å lære - som er så ekstremt spennende og givende med læreryrket.

I skolen er det to ganske vesentlige forgreininger som skaper et skille mellom lærertyper. For å polarisere bildet; du har de som tror på at elever kan veiledes, undervises og rettledes gjennom sterke relasjoner og ved å snakke fornuftig sammen. Disse lærerne vil være mindre opptatt av anmerkninger, mindre villige til å sette ned ordens- og oppførselskarakteren, kanskje lukke øynene innimellom for at en elev kommer fem minutter for seint, hvis han ser at det vil gagne samarbeidet med eleven siden. Også har vi de lærerne som tenker at elever må lære å innordne seg, skjønne at sjefen bestemmer alt, som setter anmerkninger for gjenglemt kalkulator, ugjorte lekser, løping i gangen - som låser døra ett minutt ut i timen, og nekter å åpne for han som banker på etter ett og et halvt minutt. Synet disse lærerne har på relasjoner, er kanskje mer overbærende. Som lektor Kval skriver i boka «Det store skolesviket»: Særlig har relasjonsbygging og relasjonskompetanse oppstått som nye moteord for å slippe unna sanksjonsbruk.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn