Australsk på pallen

Da vi smakte oss gjennom nyheter i bestillings- utvalget kom vi over tre supre rødviner fra Australia.I TILLEGG TIL
disse tre godbitene, finnes det 223 australske viner til salgs i Norge. 42 australske viner inngår i polutsalgenes faste sortiment, og de øvrige 184 vinene kan Vinmonopolets 196 utsalgssteder skaffe fra grossistens lager i løpet av få dager. Med mindre du er så heldig at det polutsalget du besøker har tatt inn akkurat den bestillingsvinen du er på jakt etter i sin lokale tilleggsliste.

Vinmonopolet har nå 196 utsalgssteder. De 71 minste av dem fører bare grunnsortimentet som består av 279 viner. De 68 polutsalgene i mellomklassen fører hovedsortimentets 503 viner, og de 57 største polutsalgene kan skilte med 1071 viner i fullsortimentet. Men er du klar over hvor mange viner som befinner seg i bestillingsutvalget?

DET ER EN SKATTKISTE med 5389 viner! Mye for oss som ikke er så godt vant i vinveien, men vær klar over at danskene har mer enn 20 000 viner å velge blant der det som kjent ikke er noe monopol. De enkelte polutsalg har anledning til å ta et begrenset antall viner fra bestillingsutvalget inn i sitt lokale tilleggsutvalg, og ifølge retningslinjene kan polutsalgene med grunnsortiment ha inntil 70 produkter i sin lokale tilleggsliste. Hovedsortimentsbutikkene kan ha 110 tilleggsprodukter, og de største polutsalgene med fullsortiment kan føre 150 produkter i tillegg i sin lokale liste. Det er mye mer å ta av, så heldigvis er det rom for individuelle tilpasninger ut fra lokal etterspørsel, og vi vet at enkelte polutsalg har over 300 tilleggsviner.