Avfall fra dette skipet drepte 14

Og gjorde 85.000 syke. Søsterskipet er på vei til Norge - fullt av farlig avfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET RUSTNE FRAKTESKIPET Probo Koala ligger og dupper i en bukt tre kvarters kjøring utenfor Tallinn. Bak heisekraner, trucker og gjerder på havneområdet i byen Paldiski finner vi fartøyet ankret opp. Det er blitt det store samtale-emnet i Estland de siste ukene.

Sjøen er glitrende solblank, men giftskipet ligger midt i idyllen. En holk av et rustskip som har drept et titalls mennesker og skadd titusenvis i Elfenbenskysten. 

De ansatte om bord skal selv ha høye giftkonsentrasjoner i blodet.

- Jeg kan ikke si noe offisielt, men det er 26 i mannskapet og de fleste er fra det tidligere Sovjet. En av dem har fått tillatelse til å dra hjem i dag, han skal tilbake til Georgia. Vår lege var der med politiet. Hvem som eier det, er det store spørsmålet, sier en ansatt på havna til Dagbladet.no, og slipper oss inn bak sperringene. 

EIERFORHOLDENE ER INNFLØKTE. Det panamaregistrerte skipet ble bygget for norske Klaveness og er nå utleid til nederlandske Trafigura. Fartøyet ble solgt til grekere, men Stiftelsen Skagerrak mener skipet igjen kan være på norske hender. Skipsrevyen publiserte den 6. februar i år en melding om at norske kjøpere hadde overtatt "Probo Koala" i en gruppe med flere andre Proboskip. Dette avviser Klaveness.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer