OMFATTENDE AVHØR: -  For det første var det flere store ubesvarte spørsmål i saken. For det andre var det viktig å gi de etterlatte så mange svar som mulig. I tillegg var man bevisst på at det man gjorde skulle være et dokument for ettertiden. Arbeidet skulle brukes for å kunne lære og forebygge fremtidige saker, sier etterforsker Geir-Egil Løken om avhørene av Anders Behring Breivik. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADET
OMFATTENDE AVHØR: - For det første var det flere store ubesvarte spørsmål i saken. For det andre var det viktig å gi de etterlatte så mange svar som mulig. I tillegg var man bevisst på at det man gjorde skulle være et dokument for ettertiden. Arbeidet skulle brukes for å kunne lære og forebygge fremtidige saker, sier etterforsker Geir-Egil Løken om avhørene av Anders Behring Breivik. Foto: JØRN H. MOEN/DAGBLADETVis mer

Avhørte Breivik i 70 timer

Etterforsker Geir-Egil Løken (43) satt med Anders Behring Breivik i 70 timer. For første gang forteller han om avhørene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Geir-Egil Løken (43), politioverbetjent og etterforsker ved seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, var på ferie. Løken, som gikk ut av Politihøyskolen i 1997, var etter hvert blitt en erfaren etterforsker. Han jobbet med tung kriminalitet og var utdannet avhørsinstruktør.

Men nå var det sommer, Løken hadde fri og skulle på Malakoff-festivalen i hjembygda Nordfjordeid. Håkan Hellstrøm, Datarock, Bjørn Eidsvåg. Det første urovekkende han hørte den dagen, var at det hadde vært en eksplosjon i Oslo.

Det måtte ha en naturlig forklaring, tenkte Løken. Kanskje en gasslekkasje.

Aldri i tvil

Mandag 25. juli, dagen Norge var samlet i rose- og fakkeltog, fikk Løken en telefon med spørsmål om han ville være med i gruppa som skulle avhøre Anders Behring Breivik. Han mener det kan sammenlignes med en akuttkirurg som får inn en hardt skadet pasient. Situasjonen er grusom, men rent faglig langt mer utfordrende enn når det kommer inn noen med kutt i fingeren.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn