Avskoging i Amazonas reduseres

Kan verdens rikeste regnskoger reddes?

Avskogingen i Amazonas er redusert for tredje år på rad, melder brasilianske myndigheter. Men miljøvernere frykter langtidsvirkningen av klimaendringer.

Avskogingen i Amazones ble redusert med 20 prosent fra 2006 til 2007, opplyser Brasils miljøverndepartement.

Foreløpige tall, basert på satellittdata, viser at avskogingen fra august 2006 til august 2007 var vel 11.000 kvadratkilometer, et område vel dobbelt så stort som Akershus. Året før var den på vel 14.000 kvadratkilometer.

Det er tredje år på rad avskogingen i Amazonas blir redusert. Strengere håndhevelse av miljøreguleringer kombinert med lavere priser på soyabønner på verdensmarkedet er de viktigste grunnene til lavere takt i avskogingen, mener Joao Paulo Capobianco, departementsråd i det brasilianske miljøverndepartementet.

Han mener resultatene er positive, men minner om at det fortsatt er langt fram til regjeringens mål om null avskoging.

Samtidig advarer Verdens Naturfond (WWF) om at global oppvarming og avskoging kan ødelegge nesten 60 prosent av regnskogen i Amazonas innen 2030.

Et så stort tap av verdens regnskog vil gjøre det umulig å hindre en katastrofal temperaturøkning, fremholder miljøvernorganisasjonen.

- Regnskogen er ikke bare avgjørende for å kjøle ned verdens temperatur, men den er også en så stor ferskvannskilde at det kan være nok til å påvirke noen av de store havstrømmene. På toppen av dette er den et massivt lager for karbon, sier Daniel Nepstad, forfatteren av rapporten fra WWF.

Amazonas dekker et areal på 4,1 millioner kvadratkilometer, og den utgjør 60 prosent av Brasil. Regnskogen er kilde til en femdel av verdens ferskvann, og om lag 30 prosent av verdens plante- og dyrearter - mange av dem fortsatt uoppdaget.

(NTB)