Avslørte plantenes sexliv

Carl von Linné irriterte da han på 1700-tallet hevdet at også blomster har et underliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI HAR MYE Å TAKKE den svenske botanikeren, legen, zoologen (etc.) Carl von Linné for. Ingen enkeltperson har satt større preg på den biologiske systematikken enn ham.

I år er det 300 år siden 1700-tallskjendisen ble født. Det feires selvsagt, blant annet med den svenske forfatteren, botanikkprofessoren og fotografen Pauline Snoeijs praktbok «Linnés brudkammare». Forfatteren har gått i Linnés fotspor. Hun har vært i hans blomsterenger for å gjøre de samme observasjoner som han gjorde, og som dannet grunnlaget for systemene han laget.

Linné laget, i tillegg til den binominale nomenklaturen - artsnavn-systemet vi fortsatt bruker i dag -, også plantenes seksualsystem, systema sexuale.

Linné så både de blyge fiolene og de frekke blåklokkene. Han merket seg hvor vakre de ulike delene av blomsten var når han studerte dem nøye. Da så han også hvor lik menneskelige kjønnsorganer plantenes deler var.

SEKSUALSYSTEMET HANS VAR BASERT på hans iakttakelser av plantenes støvbærere, de penislignende utstikkerne som varierte i antall og utseende.

Plantene ble delt inn i klasser og ordener på grunnlag av kjønnsorganene (de mannlige støvbærere og de kvinnelige fruktemner).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer